Zakelijk krediet aanvragen

zakelijk krediet aanvragen

Banken krijgen elke dag veel kredietaanvragen te verwerken. Aanvragen voor leningen onder de 500.000 euro worden vaak zoveel mogelijk geautomatiseerd afgehandeld. Met een goed voorbereide kredietaanvraag inclusief rating maakt u het de bank een stuk makkelijker om uw aanvraag te verwerken en te beoordelen. Deze beoordeling bepaalt of uw aanvraag wel of niet wordt geaccepteerd en welke opslagtarieven worden gebruikt.

Wat kost een zakelijke lening

Hoe wordt de prijs van een lening eigenlijk bepaald? Hieronder ziet u de opbouw van het tarief voor zakelijk krediet. De opbouw van de prijs van een lening bestaat uit: onderhandelingsmarge, kapitaalkosten, verwachte verliezen, belasting, operationele kosten en cost of funding. De creditrating bepaald een belangrijke rol bij het bepalen van de kosten van een lening. Simpelweg: hoe groot is de kans dat de leningsverstrekker zijn geld terug krijgt.

Wat is Creditrating?

Creditrating of wel kredietrating van uw bedrijf kan lopen van een zeer goede triple A status (AAA) tot een risicovolle CCC status. Deze rating drukt de kans op betalingsproblemen (probability of default) uit. Deze kans op betalingsproblemen wordt ook samengevat in een ratingklasse zodat deze gemakkelijk geïnterpreteerd en vergeleken kan worden. Deze rating bestaat voor 60% uit harde criteria en voor 40% uit zachte criteria. Met behulp van speciale financiële software kunnen geldverstrekkers voor uw onderneming een creditrating uitvoeren. Dit geeft een goed beeld van de kredietwaardigheid van uw bedrijf. Bovendien kunnen geldverstrekkers op die manier inschatten waar zich de risico’s bevinden en waar voor u de kansen liggen.

Harde criteria

  • Historische en geprognosticeerde rentabiliteit en cash flows
  • Vermogensstructuur en solvabiliteit
  • Kwaliteit van de continuïteit van inkomsten en cash flows
  • Kwaliteit en tijdigheid van de informatievoorziening
  • Rentabiliteit van het eigen en het vreemd vermogen en de gevoeligheid van omzetschommelingen

Softe criteria

  • Kwaliteit en risicohouding van het management
  • Organisatiestructuur en personeel
  • Positie van de kredietnemer in de branche en zijn toekomstperspectieven
  • Eventueel landenrisico

Wist u dat hoe hoger uw creditrating is, hoe lager de prijs is die u betaalt voor uw krediet? Creditrating is een vast onderdeel van een kredietaanvraag. Er is een aantal momenten waarop het zeer zinvol is om een creditrating te laten uitvoeren. Denk aan het aanvragen van krediet, het behouden van bestaand krediet, het herfinancieren van een lening, een bedrijfshypotheek of het opnieuw kunnen vaststellen van de rentetarieven.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *