
Ben je ondernemer en wil je een auto kopen? Dan kun je deze auto privé aanschaffen, maar je kunt deze ook zakelijk kopen. Veel ondernemers vinden het lastig om de juiste keuze te maken. Het privé aanschaffen van een auto heeft namelijk pluspunten, maar een auto van de zaak brengt ook bepaalde voordelen met zich mee.
Wij helpen je graag de juiste keuze te maken voor de aanschaf van jouw auto. Dit doen we door je meer informatie te geven over het privé aanschaffen van een auto en het kopen van een auto van de zaak.
Je nieuwe auto privé kopen
Kies je ervoor jouw auto privé te kopen – oftewel gewoon als particulier en niet als ondernemer – dan kun je het voertuig alsnog gebruiken voor je bedrijf. Alle kilometers die je voor je bedrijf rijdt, kun je declareren. Per gereden kilometer krijg je een vergoeding van 19 cent. Wel moet je in dit geval een goede kilometerregistratie bijhouden. De kilometerregistratie moet duidelijk laten zien welke kilometers je zakelijk hebt gereden.
Gevolgen voor de winst
Als je een auto privé rijdt en kilometers declareert, zijn alle kosten privé. Dit betekent dat je zakelijk meer winst maakt. En maak je meer winst, dan betaal je meer belasting. Het is vrij logisch, maar toch vergeten veel ondernemers dit. Zonde, want het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het privé kopen van een auto.
Gevolgen voor de btw
Is jouw nieuwe auto privévermogen, dan mag je de btw van het voertuig niet aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhoudskosten, reparatiekosten en gebruikskosten aftrekken, voor zover je de auto voor je bedrijf gebruikt. Om te berekenen welk deel van de btw je af mag trekken, ga je uit van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het totale aantal gereden kilometers per jaar. Hier gebruik je jouw rittenadministratie voor.
Je nieuwe auto zakelijk kopen
Je kunt jouw nieuwe auto ook zakelijk kopen, ofwel op de naam van je bedrijf zetten. Bij de aanschaf van een gloednieuwe auto is het vrijwel altijd voordeliger om deze bedrijfsmatig aan te schaffen. Ook als je jouw auto deels privé gebruikt.
Koop je jouw nieuwe auto als auto van de zaak, dan kun je de kosten van het voertuig boeken als zakelijke kosten. De teruggave van de btw die je voor jouw auto hebt betaald, is een flinke post. Daar komt nog bij dat je de kosten voor brandstof, de autoverzekering, het onderhoud, de afschrijving en dergelijke allemaal van je winst af kunt trekken. Ook dit is financieel zeer aantrekkelijk.
Bijtelling voor privégebruik
De meeste ondernemers gebruiken hun auto van de zaak niet alleen bedrijfsmatig, maar ook privé. Je kunt je auto van de zaak privé gebruiken, maar je moet wel bijtelling betalen als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. De bijtelling wordt berekend over de nieuwwaarde van de auto, inclusief accessoires. Het bedrag is inclusief BPM en btw en mag nooit hoger zijn dan de totale autokosten inclusief de afschrijving per jaar.
De btw-afdracht over privégebruik
Naast de bijtelling, moet je ook de btw voor het privégebruik van je auto verrekenen. Hier zijn twee mogelijkheden. Ten eerste kun je btw betalen over het werkelijke privégebruik van je auto. Om jouw privégebruik te bepalen, houd je een kilometeradministratie bij.
De tweede mogelijkheid is dat je een vast percentage van 2,7 procent over de cataloguswaarde van je auto betaalt, inclusief BPM en btw. Kies je voor deze mogelijkheid om de btw voor privégebruik te verrekenen, dan geef je dit aan bij jouw btw-aangifte over het laatste kwartaal van het jaar.
Aftrekbare kosten
Of je jouw auto privé of zakelijk moet kopen, kun je het beste laten afhangen van de kosten die je af kunt trekken. In onderstaand overzicht worden de aftrekbare kosten van je nieuwe auto duidelijk op een rijtje gezet.
Privé | Zakelijk | |
Aftrekbare kosten inkomstenbelasting | 0,19 euro per zakelijke kilometer. | Alle autokosten, inclusief de brandstof, het onderhoud, de verzekeringen, de wasstraat en zelfs het parkeren. Boetes mag je niet aftrekken van de inkomstenbelasting. |
Aftrekbare kosten btw | De btw over de zakelijke autokosten. Let op: woon-werkverkeer geldt als privé. | De btw over de zakelijke autokosten. Ook hier geldt woon-werkverkeer als privé. |
Bijtelling | Nee, je betaalt geen bijtelling. | Je betaalt bijtelling als je meer dan 500 kilometer privé rijdt per jaar. Rijd je minder dan 500 kilometer privé per jaar, dan betaal je geen bijtelling. |
Rittenadministratie | Ja, je moet alle zakelijke ritten bijhouden in je rittenadministratie. | Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar, dan hoef je geen rittenadministratie bij te houden. Rijd je minder dan 500 kilometer privé per jaar, dan houd je wel een rittenadministratie bij. |
Privé of zakelijk?
Zoals al eerder vermeld, is het bij de aanschaf van een nieuwe auto doorgaans voordeliger om dit zakelijk te doen. Koop je een tweedehands auto? Dan kan het voordeliger zijn om dit privé te doen. Dit verschilt echter per auto, maar is ook afhankelijk van je inkomen en het aantal kilometers dat je zakelijk rijdt.
Wil jij weten of je jouw auto privé of zakelijk moet kopen? Dan kun je de ingewikkelde rekensom zelf maken, maar je kunt ook een online tool gebruiken om te berekenen welke optie voor jou het goedkoopst is. Bij deze tool hoef je alleen enkele gegevens in te vullen. De tool laat je vervolgens zien wat je kosten zijn bij de privé aanschaf van je auto en bij de zakelijke aanschaf van het voertuig. Nu kun jij gemakkelijk bepalen wat de beste optie is.