Wat zijn de kosten van een leaseauto?

hoeveel kost een leaseauto

Een leaseauto van de zaak lijkt erg aantrekkelijk. De aanschaf van de auto, het onderhoud en vaak ook de brandstof worden betaald. Daarnaast krijg je om de drie tot vijf jaar vaak een nieuwe auto. Maar wat zijn nu eigenlijk de leaseauto kosten die voor uw eigen rekening komen?

Bijtelling Leaseauto

Allereerst geldt er, wat betreft de leaseauto kosten, in de meeste gevallen een bijtelling. Deze bijtelling is afhankelijk van de mate van enerigiezuinigheid van de leaseauto. Het hoogste tarief is een bijtelling van 25%. Als je de leaseauto dus prive wilt gebruiken levert dit een behoorlijke kostenpost op. Stel een auto kost nieuw € 20.000, dan moet je jaarlijks € 5.000 euro bij je inkomen optellen voor de belastingdienst. Je hebt dan dus minimaal € 2.000 euro aan kosten leaseauto en als je binnen een hogere belastingschaal valt zelfs nog meer.

De werkgever kan er voor kiezen om de gehele kosten van de lease voor eigen rekening te nemen. De kosten leaseauto werkgever zijn in dat geval vrij hoog. Als u heel weinig of niet privé rijdt met uw leaseauto is het gangbaar dat de werkgever de volledige kosten die de leaseauto met zich meebrengt voor zijn rekening neemt. Rijdt u wel veel privé met de auto, dan ligt dit anders. U heeft dan niet alleen zakelijk profijt van de leaseauto, maar ook privé heeft u er dan voordeel bij. Normaal zou u voor de alledaagse boodschappen, een ritje met de kinderen naar school of op vakantie naar Frankrijk een eigen auto nodig hebben met alle bijbehorende kosten. Met een leaseauto van de zaak die u ook privé mag gebruiken heeft u deze kosten niet. De werkgever kan dan besluiten zijn kosten leaseauto werkgever lager uit te laten komen door u een deel van de kosten van de lease te laten betalen. Het betalen van dit bedrag noemen we eigen bijdrage leaseauto.

Eigen bijdrage leaseauto

Ook kan de werkgever een eigenbijdrage van je verlangen voor het gebruik van de auto. Dit is iets wat je met de werkgever afspreekt. De werkgever gaat er vanuit dat je de auto voor het werk gebruikt, maar ook privé. Het werkgeversdeel komt dan voor rekening van het bedrijf, maar je werkgever kan van je verlangen dat je privégebruik van de auto voor eigen rekening neemt. De eigen bijdrage leaseauto is op vrij veel leaseovereenkomsten van toepassing. Het is ook niet meer dan redelijk dat uw werkgever er vanuit gaat dat als u de auto van de zaak ook privé gebruikt, u ook een deel van de leasekosten voor uw rekening dient te nemen. De hoogte van deze eigen bijdrage bepaalt u in onderling overleg met uw werkgever. Zorg ervoor dat u een realistisch bedrag afspreekt, dat zowel voor uw werkgever als voor uzelf dragelijk is. Pas er ook voor op dat de werkgever niet een groot deel van de leasekosten op uw bordje legt. Het zou dan maar zo kunnen dat door de eigen bijdrage de kosten voor de leaseauto zo hoog worden dat deze niet meer voordelig voor u is.

Kosten leaseauto berekenen

Twee zaken zijn erg belangrijk bij het berekenen van de kosten van uw leaseauto. Wat is de fiscale bijtelling en welke kosten van een leaseauto van de zaak komen voor uw rekening. Als u dit namelijk helder heeft dan kunt u uitrekenen of het hebben van een leaseauto financieel interessant voor u is. Want het hebben van een leaseauto lijkt helemaal geweldig. Geen kosten meer voor tanken en onderhoud en ook de verzekering van de auto is geheel verzorgd en betaald. Toch kan een leaseauto nog een hoop geld kosten. Vandaar dat de kosten leaseauto berekenen verstandig en noodzakelijk is.

Als je de totale kosten in dit geval optelt kom je jaarlijks toch op een behoorlijk bedrag. Reken bijvoorbeeld een eigen bijdrage per maand van € 150 euro en tel daar de extra belasting bij op. In totaal kom je dan, in het geval van een auto van € 20.000, uit op een totaal aan kosten van rond de € 4.000 tot € 5.000. Achteraf kan dan blijken dat zelf een auto kopen, vooral op termijn, een stuk goedkoper was geweest. Aan de andere kant zijn er meer voordelen aan leasen. De wegenbelasting en de autoverzekering worden namelijk ook betaald.

Naast de bovenstaande kosten zijn er ook nog aanvullende kosten. Neem je de auto bijvoorbeeld mee op vakantie naar het buitenland, dan zijn de brandstofkosten niet meer gedekt. Die komen dan voor eigen rekening. Ook andere kosten, zoals bijvoorbeeld parkeerkosten, zijn voor eigen rekening.

Om de exacte kosten van een leaseauto te berekenen dien je te kijken naar de volgende punten:

  • de catalogusprijs;
  • ficale bijtelling;
  • je bruto jaarinkomen;
  • leasen via het bedrijf of private lease;
  • het leasebudget;
  • je eigen bijdrage

Leaseauto kopen

Een leaseauto kopen is misschien interessant voor u nadat u het leasecontract heeft uitgediend. U heeft dan nog een vrij jonge auto en vaak is het mogelijk de leaseauto tegen een zeer redelijke prijs aan te schaffen. U kunt er zelfs vaak van te voren voor kiezen om uiteindelijk uw leaseauto te kopen. U sluit dan een lease koopcontract af. Hierin staat omschreven dat u de auto voor een bepaalde tijd leased en aan het einde van de leaseperiode voor een van te voren afgesproken bedrag kunt kopen. Vooral bij private lease komt een dergelijke constructie vrij vaak voor.

Zakelijke leaseauto kopen

Als u op zoek bent naar een goede tweedehands auto dan is een ex-leaseauto zeker een optie. Veel leaseauto’s zijn vaak nog vrij jong, gemiddeld tot zo’n drie jaar oud. In principe hebben we het dan over een nagenoeg nieuwe auto. De prijs van deze uto’s is vaak wat lager omdat er veel mee gereden heeft. Veel leaseauto’s hebben veel kilometers op de teller staan. De auto’s van tegenwoordig gaan echter gemakkelijk tot meer dan 300.000 kilometer mee en vaak kunt u nog een flink aantal jaren profijt hebben van een leaseauto kopen.

Gevaren leaseauto kopen

In het aantal kilometers schuilt vaak ook het gevaar van een ex-leaseauto. Er is veel mee gereden en misschien is de vorige eigenaar niet echt voorzichtig geweest met de auto. Sommige leaseauto’s worden zwaar belast en dit scheelt natuurlijk behoorlijk is de levensduur van een ex-leaseauto. Laat bij een leaseauto kopen dan ook altijd de auto goed nakijken door een expert en verzeker u ervan dat het aantal kilometers op de teller juist is.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *