Wat is het verschil tussen een freelancer en een ZZP’er?

Wat is het verschil tussen een freelancer en een zzp’er? Dat leggen we uit in dit artikel. Het is heel eenvoudig om als freelancer of zzp’er te starten. Je kan op deze manier gaan ondernemen zonder dat je een startkapitaal nodig hebt. ZZP’er staat voor: Zelfstandige Zonder Personeel. Een zzp’er of freelancer is exact hetzelfde. Bij beide begrippen werk je als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers zonder dat er een dienstverband is. Bekende voorbeelden van ZZP’er zijn tekstschrijvers, metselaars en fotograven.

Hoe wordt je ZZP’er?

ZZP’er worden is heel eenvoudig: je gaat naar de Kamer van Koophandel en schrijft je in als ondernemer. Je schrijft je meestal in als eenmanszaak maar je kan er ook voor kiezen om een BV op te richten. Zodra je een KVK nummer hebt en een BTW nummer van de Belastingdienst dan kan je aan de slag!

ZZP en Modelovereenkomst

Vanaf 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie, oftewel de VAR, komen te vervallen. De VAR is vervangen door de Modelovereenkomst. In de modelovereenkomst wordt de arbeidsrelatie tussen de ZZP’er en de opdrachtgever beschreven. Een modelovereenkomst is vijf jaren geldig en hierdoor hoeft de opdrachtgever geen loonheffing in te houden. Bekijk de site van de belastingdienst voor meer informatie over modelovereenkomsten.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

One Comment to “Wat is het verschil tussen een freelancer en een ZZP’er?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *