Wat is de KOR regeling?

kor regeling

De KOR Regeling oftewel de kleine ondernemersregeling, is een interessante regeling voor ondernemers met een lagere omzet. Omdat het om een lage omzet gaat is deze regeling vaak interessant voor startende ondernemers. Je moet voldoen aan voorwaarden om je aan te kunnen melden voor deze regeling. Eén van die voorwaarden is dat je omzet niet hoger mag zijn als 20.000 euro op jaarbasis. Nieuwsgierig of de kleine ondernemersregeling voor jou interessant kan zijn?

Voor wie is de KOR regeling?

Elke rechtsvorm kan in aanmerking komen voor de regeling. In tegenstelling tot de regeling voor 2020 kunnen verenigingen en stichtingen zich nu ook aanmelden voor de regeling. Je moet wel ondernemer zijn voor de btw. Als jij daarnaast niet meer dan 20.000 euro aan omzet behaalt per kalenderjaar en je bedrijf gevestigd is in Nederland kom jij in aanmerking.

Wat houdt de KOR regeling precies in?

Kort gezegd is de KOR regeling een vrijstelling voor de omzetbelasting. Een ander woord voor omzetbelasting is de btw. Je hoeft geen btw meer te berekenen aan jouw klanten. Let op: de regeling geeft alleen vrijstelling voor de btw. Je bent nog steeds verplicht om andere aangiftes wel te doen.

 Je komt in aanmerking als je omzet exclusief btw niet hoger is dan 20.000 euro op jaarbasis. Belangrijk: Je mag de voorbelasting ook niet meer aftrekken.

Welke omzet telt mee?

Omzet die WEL meetelt:

  • Leveringen van goederen en diensten die normaal gesproken belast zijn met Nederlandse btw. Zowel 21%, 9% en 0% en leveringen belast met Nederlandse btw die u verlegt naar een andere Nederlandse ondernemer.
  • Een aantal leveringen van goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Btw-vrijgestelde omzet die betrekking hebben op onroerende zaken, betaalmiddelen en effecten, financiële diensten en verzekeringsdiensten in Nederland tellen mee.

KOR regeling aanvragen

Voldoe je aan de voorwaarden en wil je graag gebruik maken van de KOR regeling? Dan kan je een aanvraag doen bij de belastingdienst.  Je kan de aanvraag pas versturen als je ondernemer bent en een btw-nummer hebt ontvangen. De aanvraag gaat altijd in per het eerstvolgende kwartaal. Ben je al een tijd ondernemer? Ook dan kan je alsnog een aanvraag insturen. Houdt er rekening mee dat een aanvraag uiterlijk 4 weken kan duren. Je mag de regeling pas toepassen als je een schriftelijke bevestiging van de belastingdienst hebt ontvangen. Totdat je deelneemt aan de regeling ben je nog verplicht om een btw-aangifte te doen.

Moet ik factureren?

In principe is een factuur niet meer nodig. Uiteraard kan je ervoor kiezen om het wel te doen. Een afnemer zal regelmatig voor zijn eigen administratie vragen om een factuur. Wil je dus toch een factuur opmaken? Dan gelden de standaard eisen aan een factuur. Uiteraard mag je geen btw berekenen op de factuur. Vermeld wel op de factuur dat een vrijstelling van toepassing is. Een btw-nummer is niet nodig op de factuur.

Afmelden KOR regeling

In principe duurt de kleine ondernemersregeling minstens 3 jaar. Als je omzet niet boven de 20.000 euro per kalenderjaarkomt kun je niet tussentijds stoppen. Dat zal enkel nadelig zijn als je bijvoorbeeld een aankoop wil doen voor jouw onderneming en dus de btw niet kan aftrekken.

Ga je wel meer dan 20.000 euro aan omzet behalen per jaar? Meld je dan direct af voor de KOR regeling. Je bent verplicht om dit direct door te geven. Om je af te melden voor de regeling dien je een afmeldformulier in bij de belastingdienst. Ook deze verwerkingstijd duurt maximaal 4 weken. Je krijgt een brief met de definitieve afgemelde datum. Vanaf het eerstvolgende aangiftetijdvak ben je weer verplicht om btw-aangiftes te doen.

Oude kleine ondernemersregeling

Sinds 1 januari 2020 is de bestaande regeling aangepast. In de oude regeling hoefde je geen aanmelding te doen om in aanmerking te komen. Er waren 4 voorwaarden waar je aan moest doen:

  • Je onderneming is gevestigd in Nederland
  • Je hebt een eenmanszaak, maatschap of een vennootschap onder firma
  • Je houdt je aan alle financiële verplichtingen voor de btw
  • Je moet in een jaar na aftrek van de voorbelasting minder dan €1.883 btw aan de belastingdienst betalen.

Voldeed je aan deze voorwaarden? Dan kon je zelf de kleine ondernemersregeling direct toepassen op jouw btw-aangifte. Betaalde je minder dan €1.345 euro aan btw op jaarbasis? Dan mocht je het gehele te betalen btw-bedrag in mindering brengen. Kwam je uit tussen €1.345 en €1.883 aan btw-bedrag? Dan kon je doormiddel van een formule berekenen welke bedrag jij in mindering mocht brengen op je btw. Uiteraard moest je wel het btw-voordeel optellen bij je winst

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *