Wacht niet te lang met het oprichten van een BV

Ondernemers en ZZp’ers denken vaak dat je een BV het beste aan het einde van het kalenderjaar kunt oprichten. Maar niets is minder waar. Een BV kun je prima en zonder problemen het gehele jaar door oprichten. Dat is soms ook fiscaal gezien erg interessant. Ontdek in dit artikel hoe het oprichten van een BV halverwege het jaar fiscaal goed kan uitpakken….

Betaal pas belasting in 2018

Wist je dat het grote voordeel van een verlengd boekjaar is dat de winstbelasting met één jaar wordt uitgesteld? Zo ook bij ondernemer Julian: Julian heeft afgelopen oktober zijn onderneming JBW B.V. opgericht. Julian is van plan om – samen met zijn team – pop-up restaurants te stichten in leegstaande panden in de Randstad. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een oude parkeergarage of een sportzaal. Een bevriende fiscalist raadde hem aan om een verlengd boekjaar aan te vragen. Als Julian een verlengd boekjaar aanvraagt mag hij alle omzet en winst die hij maakt op de activiteiten (dus ook van de facturen die hij in oktober stuurt) op 2017 boeken. Normaal gesproken doe je dan in het voorjaar van 2018 aangifte over 2017.

Echter, als Julian uitstel aanvraagt dat betaalt hij pas in september ’18 belasting over de winst die hij in 2016 al heeft gemaakt. Dit is super voordelig voor Julian, want hij heeft al zijn geld hard nodig om zijn BV op te starten. Dat geld kan hij nu investeren in zijn bedrijf en dat is natuurlijk veel eenvoudiger dan geld van een bank of andere financiële instelling.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Aan voordelen kleven helaas ook nadelen. Zo ook bij een verlengd boekjaar. Wees op de hoogte van de volgende vier fiscale nadelen:

  • Wanneer je een verlengd boekjaar hebt aangevraagd loop je het gevaar dat het niet meer mogelijk is om een fiscale eenheid af te sluiten met een BV waar je minimaal 95% van de aandelen bezit. Het boekjaar van je beide BV’s moeten namelijk synchroon lopen om een fiscale eenheid af te sluiten. Een fiscale eenheid afsluiten heeft voor ondernemers flinke fiscale voordelen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld eventuele verliezen verrekenen waardoor je minder belasting over de gemaakte winst betaalt.
  • Het is denkbaar dat de belastingtarieven volgend jaar omhoog gaan. Wanneer dit zo is betaal je over beide jaren het verhoogde belastingtarief. Dit kan vervelend zijn wanneer je meer kwijt bent aan belasting dan dat je had ingecalculeerd.
  • Verwacht je dat in de eerste periode van het ondernemen je winst hoger is dan €200.000,-? Dan is het mogelijk niet zo voordelig om een verlengd boekjaar aan te vragen. Over de belastbare winst boven de €200.000 betaal je namelijk 25% belasting. En dat is dus 5% meer dan over het gedeelte van de winst tot €200.000,-. Daarom kun je beter twee keer een winst maken van maximaal 2 ton dan in één keer een winst hebben van 4 ton.
  • Alle ondernemers mogen kosten en daarmee ook investeringen van de winst aftrekken. Kies je voor een verlengd boekjaar? Dan kunnen ondernemers één keer gebruiken maken van zo’n regeling voor het verlengde boekjaar. Kies je niet voor een verlengd boekjaar? Dan kun je naar alle waarschijnlijkheid twee keer profiteren: de eerste keer in je eerste boekjaar en de tweede keer het jaar daarna. Dit levert je als startende ondernemer dus mogelijk veel geld op.

Neem je in overweging om een BV op te richten en wil je een verlengd boekjaar aanvragen? Vraag jezelf dan de onderstaande controlevragen zodat je zeker weet of dit wel de beste beslissing is.

  • Ga ik vaak en veel investeren?
  • Verwacht ik veel winst te maken?
  • Gaan de belastingtarieven het aankomende jaar veranderen?

Vragen over een verlengd boekjaar?

Een verlengd boekjaar is best complexe materie en lang niet altijd even duidelijk. Wil je meer weten over het oprichten van een BV midden in het jaar? Of gewoon even sparren over een verlengd boekjaar? Eén belletje is genoeg om je uitgebreid te laten adviseren door onze fiscalisten.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *