Waarom je vóór je aangifte inkomstenbelasting de OndernemersCheck moet doen.

Als je als zzp’er, freelancer of mkb’er ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KVK) in Nederland en belastingaangifte moet doen, is het belangrijk om te controleren of je ook als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt beschouwd. Dit is niet automatisch het geval en kan gevolgen hebben voor hoe je je aangifte moet invullen. Om snel en anoniem te controleren of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien, kun je de OndernemersCheck doen op belastingdienst.nl/ondernemers. Deze check geeft je ook informatie over wat dit betekent voor je belastingaangifte.

Als de uitkomst van de OndernemersCheck aangeeft dat je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt beschouwd, moet je aangifte doen als ondernemer en je inkomsten invullen als ‘Winst uit onderneming’. Bovendien kun je mogelijk gebruik maken van aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek of de MKB-winstvrijstelling. Als je niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt beschouwd, moet je nog steeds aangifte doen, maar als particulier. In dat geval geef je de winst van je onderneming op als ‘Inkomsten uit overig werk’.

Om je voor te bereiden op de belastingaangifte, kun je de aangiftechecklist voor ondernemers gebruiken. Deze checklist bevat zes checks die je helpen bij het invullen van een soepele, goede en volledige aangifte.

Als je nog vragen hebt of hulp nodig hebt, kun je terecht op belastingdienst.nl/aangifte voor hulpmiddelen van de Belastingdienst. Voor meer informatie voor ondernemers kun je kijken op belastingdienst.nl/ondernemers.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *