Vol zelfvertrouwen je btw-aangifte versturen als ZZP’er

Heb jij net als het grootste deel van de ZZP’ers een hekel aan de btw-aangifte? En hik jij elk kwartaal weer aan tegen het doen van de aangifte? Om vervolgens net voor de deadline de btw van de in je mailbox gevonden facturen bij elkaar op te tellen, van dat bedrag weer wat btw van je aankopen af te trekken, om met een enigszins onrustig gevoel je aangifte te verzenden naar de Belastingdienst? Dit kan ook anders!

Dit onrustige gevoel dat je ervaart bij je aangifte is niet zo gek. Want de meeste ZZP’ers zijn geen onderneming gestart omdat ze zo’n passie voor boekhouden hebben. Toch wordt het op een correcte manier kunnen bijhouden van je financiële administratie wel van je verwacht door de Belastingdienst. Deze verplichting krijg je gratis bij je KvK-nummer: boekhoudkundig inzicht of niet. Uitbesteden aan een boekhouder kan natuurlijk, maar hier hangt een prijskaartje aan. Ook geef je het zo helemaal uit handen. Terwijl de meeste ZZP’ers hun btw-aangifte best zelf correct kunnen verzorgen. Het aantal boekingen is vaak nog behapbaar om tot het juiste aan te geven btw-bedrag te komen. De truc zit hem in het behouden van overzicht. Wanneer je weinig boekhoudkennis hebt, kan een online boekhoudtool je hierbij de structuur bieden die je nodig hebt.

Online boekhoudtool: zekerheid over je btw-aangifte

Een online boekhoudtool neemt je via de ingebouwde templates als vanzelf mee door alle noodzakelijke stappen voor de btw-aangifte. Simpel gezegd zijn dit er maar twee: het boeken van je verkoopfacturen, en het boeken van je inkoopfacturen. De btw-saldo’s van beiden maken immers je totaal aan te geven btw-bedrag. Toch blijkt dit in de praktijk niet zo simpel, omdat er allerlei regels aan de aangifte verbonden zijn. Zo moet je je verkoopfacturen in het juiste tijdvak aangeven en het juiste btw-bedrag meenemen van je inkoopfacturen. Eindeloos uitzoekwerk? Niet met een tool!

1. Verkoopfacturen juist op je btw-aangifte

Door je verkoopfacturen standaard te versturen vanuit je boekhoudtool, worden automatisch de juiste facturen meegenomen in je btw-aangifte van dat tijdvak. De tool is namelijk ingesteld door financials met verstand van de regels en koppelt aan de hand van de verzenddatum van je verkoopfacturen deze daarna automatisch aan het juiste btw-tijdvak. Zo hoef jij je hier niet meer druk over te maken.

2. Inkoopfacturen juist op je btw-aangifte

Met een boekhoudtool boek je voortaan je periodieke inkoopfacturen automatisch op de juiste categorie. Na een keer instellen onthoudt de tool namelijk welke categorie, of in boekhoudtermen welk grootboek, hij moet koppelen aan welke leverancier, en met welk btw-tarief.

Vind je het lastig te bepalen in welke categorie je inkoopfacturen thuishoren? Bel dan eens naar de helpdesk van je online tool en vraag naar een handboek, of zoek hiernaar op de website van de softwareleverancier van je tool. De handboeken zijn vaak erg uitgebreid en hiermee word je stap voor stap begeleid bij het inrichten van je administratie.

Zeker van je btw-aangifte

Door je verkoopfacturen vanuit je boekhoudtool te versturen en jezelf te verplichten de inkoopfacturen maandelijks even bij te werken, is je btw-aangifte voortaan een kwestie van één druk op de knop. De tijd die je eerder besteedde aan het bij elkaar zoeken van de informatie, kan je nu besteden aan het zetten van een welverdiende kop thee. Terwijl de waterkoker loopt, controleer jij even de bedragen in de Belastingaangifte-template van je tool en verstuur je deze direct vanuit je boekhoudprogramma naar de Belastingdienst. Terwijl je je thee inschenkt denk je met een glimlach: zouden ze het me nog leuker en makkelijker kunnen maken? Vast! Want in de wereld van de online tools is alles mogelijk! Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Op Appwiki vind je altijd het laatste nieuws op het gebied van online tools voor ZZP’ers.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *