Veelgestelde vragen over de voorlopige aanslag 2023

voorlopige aanslag 2023

In december en januari heeft de Belastingdienst meer dan 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2023 verstuurd naar particulieren en ondernemers. De Belastingdienst raadt aan om de gegevens op de aanslag zorgvuldig te controleren en te wijzigen waar nodig, om grip te houden op de financiën. Als mensen vragen hebben over de voorlopige aanslag, kan de Belastingdienst hen helpen door vijf veelgestelde vragen te beantwoorden.

Wat is een voorlopige aanslag?

Ieder jaar in december en januari stuurt de Belastingdienst meer dan 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting voor het komende belastingjaar naar particulieren en ondernemers. De voorlopige aanslag toont hoeveel belasting je in 2023 terugkrijgt of moet betalen. De aanslag is een schatting op basis van de meest recente gegevens van de Belastingdienst, zoals de voorlopige aanslag 2022 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting.

Wat is het voordeel van de voorlopige aanslag 2023?

Met de voorlopige aanslag kun je in het lopende jaar alvast maandelijks geld terugkrijgen van de Belastingdienst, of gespreid belasting betalen. Het is handig om maandelijks een vast bedrag terug te krijgen of te betalen, vooral als je financiën krap zijn, bijvoorbeeld door hoge energieprijzen, dure boodschappen of onzekere vooruitzichten.

Waarom ontvang ik een voorlopige aanslag?

Iedereen die in 2022 een voorlopige aanslag ontving, ontvangt in december 2022 of januari 2023 weer een voorlopige aanslag voor het belastingjaar 2023. Je kunt ook ongevraagd voor het eerst een voorlopige aanslag ontvangen als de gegevens van de Belastingdienst aantonen dat je belasting moet bijbetalen bij de belastingaangifte over 2023. Je kunt ook zelf een voorlopige aanslag aanvragen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl, bijvoorbeeld als je een hypotheek hebt afgesloten en de aftrek van hypotheekrente maandelijks wilt ontvangen, of als startende ondernemer als je al weet dat je veel belasting moet betalen bij de definitieve aangifte.

Waarom is het belangrijk om de voorlopige aanslag goed te controleren?

Het is belangrijk om de gegevens op de voorlopige aanslag goed te controleren om te voorkomen dat er een groot verschil ontstaat tussen de voorlopige aanslag en de definitieve aanslag. Als er een groot verschil is, moet je mogelijk achteraf veel terugbetalen of krijgen van de Belastingdienst.

Hoe kan ik mijn voorlopige aanslag wijzigen of stopzetten?

Als de gegevens in jouw voorlopige aanslag niet kloppen vanwege veranderingen in aftrekposten, zoals hypotheekrente of zorgkosten, kun je deze wijzigen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. Nadat je jouw wijziging hebt doorgegeven, controleert de Belastingdienst deze en ontvang je meestal binnen 6 tot 8 weken een nieuwe voorlopige aanslag. Als de Belastingdienst vragen heeft of niet alle wijzigingen kan overnemen, nemen ze contact met je op en beoordelen ze of de wijziging kan worden doorgevoerd.

Het is ook verstandig om gedurende het jaar de voorlopige aanslag aan te passen als er veranderingen zijn, zoals een wijziging in je hypotheek of wanneer je met pensioen gaat. Zo blijft de Belastingdienst op de hoogte en voorkom je dat je achteraf moet bijbetalen of geld terugkrijgt.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *