Uurtarief bepalen als ZZP-er

Niets is zo lastig voor een ondernemer als het bepalen van het uurtarief. Enerzijds wil men zoveel mogelijk verdienen, anderzijds wil men zich niet uit de markt prijzen en dus een concurrerende prijs hanteren. De druk van de concurrentie en het verkrijgen van werk zorgen er helaas voor dat veel ZZP-ers een veel te laag uurloon hanteren. Om een goed inzicht te krijgen in het minimale uurtarief dat men moet hanteren, dient een ZZP-er letten op de volgende aspecten:

Minimaal benodigd inkomen
Iedereen heeft eten en onderdak nodig. En zo zijn er nog meer kosten. Om die allemaal te kunnen betalen is er een bepaald inkomen nodig.

Bedrijfskosten ZZP-er
Iedere ondernemen, dus ook een ZZP-er, heeft te maken met een aantal zakelijke kosten. Van visitekaartje tot website en kantoorpand, van schroevendraaier tot bedrijfsauto. Ook de kosten van een aansprakelijkheidsverzekering en dergelijke vallen hier onder en moeten doorgerekend worden in het uurtarief.Reserves en pensioenregeling
Om tegenvallers en perioden met lagere inkomsten op te kunnen vangen, en te sparen voor de aanschaf van nieuwe bedrijfsmiddelen, dienen er reserves te worden opgebouwd. Ook voor later, dus er dient ook geld apart te worden gezet voor een vorm van pensioen, de zogenaamde oudedagsreserve*.

Belastingen en sociale premies*
Als zelfstandige is men zelf verantwoordelijk voor de afdracht van zowel de ‘werknemerslasten’ als ‘werkgeverslasten*.

Declareerbare uren
Omdat een ondernemer ook wel eens dingen te regelen heeft, zoals het verzorgen van de administratie, zijn er ook een aantal uren die hij niet bij zijn opdrachtgevers in rekening kan brengen.

Uurloon van vergelijkbare werknemer
Niet helemaal eerlijk, maar bruikbaar als indicatie, ook om de concurrentiepositie in te schatten. Het uurloon van iemand die gelijkwaardig werk doet, vermeerderd met alle werkgeverslasten, zouden een goede indicatie van een concurrerend uurloon moeten geven.

Voorbeelden uurtarief ZZP-ers

Uurtarief freelance chauffeur: €30 per uur
Uurtarief freelancer in de bouw: €32,50 per uur
Uurtarief ZZP in de zorg: €30 per uur
Uurtarief ZZP marketing consultant: €75 per uur
Uurtarief Advocaat: €200 – €300 per uur

* De reservering voor de Oudedagsreserve en de werkgeverslasten zijn een lastige materie. Deze zaken kunnen het beste door een financieel adviseur resp. boekhouder worden uitgezocht.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

One Comment to “Uurtarief bepalen als ZZP-er”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *