Tips om een naheffingsaanslag te voorkomen

tips naheffingsaanslag btw voorkomen

Indien je in januari te laat was met het indienen of betalen van jouw btw-aangifte, dan zal je eind februari net als 192.154 andere ondernemers een naheffingsaanslag ontvangen. Deze kan een geschat btw-bedrag bevatten en eventuele boetes voor het te laat indienen en betalen van de btw.

Naheffingsaanslag voorkomen

Om in de toekomst een naheffingsaanslag te voorkomen, kan je gebruik maken van de volgende drie tips:

  1. Doe altijd btw-aangifte, zelfs als je geen omzet hebt gedraaid in het afgelopen kwartaal.
  2. Zorg ervoor dat je de btw-aangifte tijdig indient en direct betaalt. Dit kan via Mijn Belastingdienst Zakelijk met iDEAL. Indien gewenst kan je de betaling ook inplannen.
  3. Noteer de deadlines voor de btw-aangifte in jouw agenda en stel waarschuwingen in. De deadlines zijn elk jaar hetzelfde: 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober.

Indien je toch een naheffingsaanslag ontvangt, kan je met behulp van de checklist naheffingsaanslag controleren of deze terecht is opgelegd en wat je moet doen. Indien dit het geval is, zal je boetes moeten betalen. Voor het te laat indienen van de btw-aangifte is de boete €68. Voor het te laat betalen van het btw-bedrag betaal je 3% van het btw-bedrag, met een minimum van €50.

BTW Aangifte doen

Zorg ervoor dat je altijd btw-aangifte doet, ook als je geen omzet hebt gedraaid. Na afloop van ieder kwartaal heb je als ondernemer een maand de tijd om de aangifte in te vullen en te betalen. De btw-aangifte staat automatisch voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Het is verplicht om btw-aangifte te doen, anders loop je het risico op een boete.

Voor starters: als je eind 2022 een onderneming bent gestart, kan het zijn dat er nog geen digitale btw-aangifte voor je beschikbaar is in Mijn Belastingdienst Zakelijk. In dat geval heb je een papieren btw-aangifte ontvangen die vóór 31 januari bij de Belastingdienst moet zijn ingediend. Als je deze te laat indient, ontvang je een naheffingsaanslag voor de betaling. Meer informatie over de papieren btw-aangifte vind je via de link.

Als je je auto zowel zakelijk als privé hebt gebruikt in 2022, of als je juist je privéauto voor zakelijke kilometers hebt gebruikt, moet je altijd de btw corrigeren voor het privégebruik in de btw-aangifte over het vierde kwartaal. Je kunt de btw eenvoudig berekenen voor jouw situatie met behulp van de rekenhulp ‘btw en de auto’.

Als je bij de jaarafsluiting ontdekt dat je een factuur bent vergeten in de btw-aangifte, is het belangrijk om de correctie door te geven. Als de correctie minder dan € 1.000 bedraagt, kun je deze meenemen in de btw-aangifte van het kwartaal. Als het bedrag hoger is dan € 1.000, dien je het formulier ‘suppletie omzetbelasting’ in, dat je kunt vinden in Mijn Belastingdienst Zakelijk.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *