
Het is weer die tijd van het jaar. Zie jij ook zo op tegen de belastingaangifte. Je bent niet de enige, maar wat kan je er aan doen. Je kan aan de slag met onze tips! Zo vergeet je niets en mag je trots zijn op een succesvolle belastingaangifte.
1. Houd de tijd in de gaten!
Pas op met het uitstellen van de belastingaangifte. De Belastingdienst is streng dus voorkom problemen zoals verzuimboetes en te hoge aanslagen. Vraag op tijd uitstel aan wanneer je het uiterlijke termijn van 1 april niet gaat halen. Je moet hier wel een goede reden voor hebben. En ‘Ik ben er nog niet aan toegekomen…’ is helaas geen goede reden.
2. Schakel een professional in
Wanneer je onderneemt zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden als je een belastingaangifte gaat invullen. Natuurlijk kan je zelf aan de slag, maar kom je er niet uit: een belletje met de Belastingdienst kan verhelderend werken en je verder op weg helpen. Wil je zeker zijn dat jouw aangifte klopt en je geen geld misloopt of te veel betaald? Laat het over aan een professional. Gelukkig hoef je tegenwoordig geen duur kantoor meer in te schakelen maar zijn er ondernemersvriendelijke oplossingen online.
3. Controleer je gegevens
Loon, uitkering, WOZ-waarde van je huis, hypotheekgegevens, banksaldi en schulden aan financiële instellingen, deze vult de Belastingdienst alvast voor je in. Handig, maar ook de Belastingdienst maakt fouten en jij bent zelf verantwoordelijk voor die fouten. Controleer daarom altijd alle gegevens goed. Er zijn ook veel gegevens waar de Belastingdienst geen weet van heeft, dus je moet ook zelf aan de slag.
4. Heb je urenadministratie paraat
Wil je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, dan heb jij een urenadministratie nodig van de door jou gewerkte uren. Wanneer jij voldoet aan het urencriterium (1225 gewerkte uren als ondernemer) mag je jaarlijks een vast bedrag van 7.280 euro aftrekken.
5. Bekijk of je nog aanspraak kan maken op andere aftrekposten
Er zijn veel mogelijke aftrekposten waar je aanspraak op kan maken en je voordeel kunnen opleveren. Zoek dit dus goed uit. Je kan bijvoorbeeld denken aan de volgende posten:
- Startersaftrek: Je kan onder voorwaarden in de eerste vijf jaar van je onderneming in totaal drie keer een extra bedrag (2.123 euro) van je winst aftrekken.
- Investeringsaftrek: Heb je tussen de 2.301 en 309.693 euro in bedrijfsmiddelen voor je onderneming geïnvesteerd? De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de hoogte van het geïnvesteerde bedrag.
- MKB-winstvrijstelling: Maak je winst? Deze vrijstelling gaat over 14% van de winst.
- Ziektekosten. Misschien kom je in aanmerking om je ziektekosten die je hebt gemaakt af te trekken. Denk aan kosten van behandelingen, sommige hulpmiddelen, kleding, beddengoed, vervoer, een dieet en extra gezinshulp.
6. Denk ook aan middeling
Heb je de afgelopen jaren een wisselende inkomen gehad, dan kan je met middeling de te veel betaalde inkomstenbelasting terugvragen. Met behulp van middeling bereken je het gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren en hoeveel belasting er per jaar betaald moet worden over dat gemiddelde inkomen. Als deze herrekende belastingbedragen lager zijn dan de belastingbedragen van de eerdere aanslagen over die jaren, heb je recht op een teruggaaf. Er wordt eerst wel een drempelbedrag van afgetrokken.
Auteur
Rick Schmitz is fiscaal jurist bij Online Flex BV, onderdeel van FIRM24. Rick helpt startende ondernemers met het maken van een keuze voor een bepaalde rechtsvorm. Via het platform van Online Flex BV Oprichten kunt u binnen 10 minuten een BV oprichten, stichting starten of terecht voor handige overeenkomsten voor starters. FIRM24 verzorgt nu ook je administratie en belastingzaken!
5