Stoppen met ondernemen: Uitschrijven KVK

bedrijf opheffen

Er zijn zoveel redenen te bedenken waarom jij zou willen stoppen met ondernemen. Je gaat pensioen, je wilt iets anders gaan doen of je verhuist bijvoorbeeld naar het buitenland. Allemaal redenen om te zorgen dat jouw onderneming niet meer vermeld staat in het handelsregister. Voor elke vorm van een onderneming zijn er andere regels.

Een eenmanszaak uitschrijven

Het uitschrijven van een eenmanszaak is de simpelste manier. Deze hoef je namelijk niet te laten ontbinden. Om je eenmanszaak uit te laten schrijven hoef je niet meer fysiek naar de KVK. Je kan dit allemaal online doen of per post.

Veel mensen zullen de voorkeur voor online hebben. Zo komt jouw aanvraag met zekerheid binnen bij de KVK en de verwerkingstijd is een stuk sneller. Je gaat naar www.kvk.nlen zoekt je bedrijf op in het handelsregister. Heb je hem gevonden? Dan kies je voor opheffen eenmanszaak. Er komt een formulier tevoorschijn die je moet invullen. Je vult de datum in wanneer je bent gestopt, je contactgegevens en je ondertekend het formulier door 1 cent over te maken met je bankrekening.

Toch liever per post? Dan download je een formulier voor wijzingen. Je print deze uit, vult hem in en ondertekend hem. Je maakt een kopie van je legitimatiebewijs en voegt deze bij de enveloppe. Dit pakketje verstuur je naar jouw KVK-kantoor.

Een bv ontbinden

Ten opzichte van een eenmanszaak loopt het uitschrijven van een BV net even anders. Een bv moet je namelijk laten ontbinden. Een ander woord hiervoor is liquideren. Dit besluit moet worden genomen door de algemene vergadering van aandeelhouders. Als alle aandeelhouders akkoord zijn kan de BV stoppen. Dit besluit moet overigens schriftelijk worden vastgelegd.

De ontbinding van de BV moet worden gemeld bij de KVK met een formulier. Hiervoor is er een speciaal formulier. “Ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap”.  Deze kan gedownload worden, geprint, ondertekent en opgestuurd via de post of online verzonden worden.

Turboliquidatie voor BV

Wil jij je BV op een snellere manier opheffen? Dan is er voor een BV de mogelijkheid om een turboliquidatie te doen. Dit is enkel mogelijk als er geen vermogen meer over is. Het enige wat hiervoor nodig is, is het besluit van de ontbinding van de algemene vergadering aandeelhouders. De BV stopt daarmee per direct. Heb je schulden? Dan is deze manier van opheffen een groot risico. Als later blijkt dat een schuldeiser toch nog zijn geld komt eisen dan kan dit via de rechter. Het gevolg van de turboliquidatie is dat de aandeelhouders nu persoonlijk aansprakelijk zijn.

Maatschap ontbinden

Het uitschrijven van een maatschap werkt niet heel anders als het uitschrijven van een BV uit het handelsregister. Het voortraject is anders ingericht omdat je te maken hebt met maten. Net zoals een BV moet een maatschap eerst ontbonden worden. Zorg dat je alle afspraken die gemaakt zijn met jouw maten nakomt. Veel maatschappen hebben een maatschapscontract. Voor het opheffen van de maatschap is het belangrijk dat alle maten opzeggen. Is niet iedereen het eens met het opheffen? Dan zal je de rechter moeten inschakelen om de maatschap te ontbinden. Dat is een lastig traject. Het kan dan ook alleen als er wanprestaties worden geleverd of er een verstoorde relatie is.

Ervan uitgaande dat alle maten de maatschap willen ontbinden is de grootste stap gezet. Zorg ervoor dat dit schriftelijk wordt vastgelegd. Hierna hoeft enkel nog, net zoals bij de BV, het formulier voor de KVK worden ingevuld en verstuurd. De uitschrijving zal daarna worden verwerkt.

Afmelden Belastingdienst

Het uitschrijven van jouw onderneming hoeft alleen bij de KVK. De KVK geeft dit automatisch door aan de belastingdienst. Zij zullen jou informeren over de gevolgen van het uitschrijven. In dit schrijven zal ook vermeld staan wat eventueel de laatste btw-aangifte voor jouw onderneming zal zijn. Doe deze aangifte altijd! Ook als er geen omzet meer is geweest. Als deze laatste Btw-aangifte binnen is krijg je van de belastingdienst een definitieve bevestiging van uitschrijving als ondernemer voor de btw.

Afhankelijk van welke rechtsvorm je hebt uitgeschreven ben je verplicht om verschillende aangiftes alsnog te doen. Denk bijvoorbeeld aan de VPB. De belastingdienst zal aangeven dat je fiscaal moet afrekenen en dus je laatste aangifte vennootschapsbelasting moet doen.

Heb je een eenmanszaak of een maatschap gehad? Dan dien je nog een aangifte inkomstenbelasting te doen.

De uitschrijving is gedaan. Je laatste aangiftes zijn de deur uit. De uitschrijving van jouw onderneming is volledig afgerond. Toch kan niet alles van jouw onderneming de deur uit. Je bent namelijk verplicht om je administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Dit mag zowel op papier als digitaal. In uitzonderlijke gevallen is de bewaartermijn zelfs 10 jaar.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *