Starten met Dropshipping

dropshipper worden

Dropshipping is hot! In 2020 hebben al meer dan 5000 dropshippers zich ingeschreven bij de KVK. In werkelijkheid zijn dit er veel meer, maar dit zijn de bedrijven die dropshipping in hun bedrijfsnaam of omschrijving hebben. Maar wat zijn nou de voordelen en nadelen van dropshipping? Wat is nodig om als dropshipper te starten? En heeft het nog wel zin om in de huidige tijd als dropshipper te starten. Deze en andere vragen over dropshipping worden beantwoord in dit artikel.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een vorm van e-commerce waarbij de inkoop, opslag en verzending van een product door een externe partij verzorgt wordt. De dropshipper is hierbij verantwoordelijk voor het faciliteren van de transactie. Afhankelijk van de afspraken die de dropshipper maakt met zijn leverancier is deze ook verantwoordelijk voor de retouren, garantie en overige klantenservice. De kerntaken voor een dropshipper bestaan uit marketing, website optimalisatie, after sales en relatiebeheer met groothandels. Dropshipping is de laatste tijd erg populair en soms ook negatief in het nieuws. Deze vorm van e-commerce bestaat echter al tientallen jaren in verschillende vormen. Veel bekende retailers hebben bijvoorbeeld ook assortiment wat rechtstreeks vanuit leveranciers naar klanten toegestuurd wordt. Je kan hierbij denken aan online speelgoedwinkels die bijvoorbeeld grote trampolines niet op voorraad hebben en hun leverancier het product rechtstreeks naar de klant sturen. Maar het kan bijvoorbeeld ook een website zijn dat software licenties verkoopt en zijn orders digitaal via een externe partner laat verwerken. De grootste dropshipper van Nederland is Bol.com. In 2019 werd maar liefst 47% van de omzet van Bol.com gegenereerd door externe verkopers. Ook Amazon, Blokker en Zalando hebben een enorme marketplace. Marketplaces worden soms ook gezien als hele geavanceerde dropshippers :-).

Voordelen dropshipping

Dropshipping heeft een aantal voordelen voor zowel de dropshipper als de leverancier. Hieronder zetten we de voordelen voor beide partijen op een rij:

  • Dropshipping is een businessmodel wat een relatief lage investering vereist. Afhankelijk van je ambitie en kennis kan je voor enkele honderden euro’s een webshop openen starten als dropshipper.
  • Een dropshipper hoeft geen producten in te kopen. Dit scheelt startkapitaal.
  • Als dropshipper heb je geen risico dat je met voorraad blijft zitten waar je niet van af komt. Indien een product uit de mode raakt kan je een ander product gaan promoten.
  • Als dropshipper ben je niet verantwoordelijk voor het verzenden van de producten, dit maakt je flexibel aangezien je hier dus ook geen tijd aan kwijt bent.
  • Als dropshipper kan je vaak mooie kortingen krijgen op de inkoop van producten en daardoor winst maken op de verkoop van producten.

Wat zijn dan de voordelen voor een leverancier?

  • Als leverancier kunnen dropshippers je helpen om extra omzet en bereik te generen.
  • Als leverancier ben je geen marketingkosten kwijt voor de producten die je verkoopt.
  • Afhankelijk van de afspraken die je maakt als leverancier, heb je niet te maken met retouren.

 

Wat zijn de nadelen van dropshipping?

Zijn er dan alleen maar voordelen aan dropshipping? Zeker niet! Er zijn een aantal nadelen welke belangrijk zijn te weten voordat jij jouw dropship avontuur start.

  • Als dropshipper ben je verantwoordelijk voor de levering van het product. Ook al wordt de verzending verstuurd door een externe partner: jij bent verantwoordelijk! Dus mochten er onverwacht leveringsproblemen zijn dan ben jij verantwoordelijk om het geschil met de consument op te lossen.
  • Als dropshipper ben jij verantwoordelijk voor de kwaliteit van het product. Op het moment dat een product kapot gaat, schade veroorzaakt of niet aan de Europese goedkeuringsnormen voldoet dan ben jij verantwoordelijk. Denk hier goed over na wanneer je besluit een bepaald product op te nemen in jouw assortiment.
  • Als dropshipper ben jij meestal verantwoordelijk voor retouren. Je kan hierover afspraken maken met je leverancier, maar dit gaat dan ook vaak ten koste van je inkoopprijs. Je zal een retouradres moeten hebben waar je pakjes kan ontvangen en indien nodig opslaan.
  • Als dropshipper kan je te maken krijgen van copy cats. De deal die jij sluit met een leverancier is vaak niet uniek. Alleen als je een eigen merk creëert kan je voorkomen dat anderen jouw product ook gaan aanbieden.

Wat zijn de nadelen voor een leverancier?

  • Als leverancier kan je extra concurrentie krijgen bij de verkoop van je producten. Wanneer je zelf bijvoorbeeld je producten verkoopt via zoekmachine advertenties dan kan het zijn dat jouw dropshipper dat ook gaat doen. Dit kan ervoor zorgen dat de CPCs die je betaald stijgen of dat je minder klikken krijgt.
  • Als leverancier raak je wat controle kwijt over je eigen merk. Als je een eigen merk hebt wat staat voor een bepaalde kwaliteit en service, dan kan je dat niet volledig controleren aangezien de consument voor service terecht komt bij de dropshipper. Hierbij is het belangrijk om goede afspraken te maken met de dropshipper.

 

Dropshipping uit China

Erg populair onder met name jongeren is het dropshippen uit China. Het Chinese AliExpress heeft een zeer toegankelijk platform waarbij dropshippers op laagdrempelige manier kunnen starten. De prijzen op AliExpress erg laag waardoor dropshippers een mooie marge kunnen maken op verkochte producten in Nederland. Wil jij starten als dropshipper met AliExpress? Denk dan van tevoren goed over de volgende dingen na:

  • Nederlanders hebben vaak hoge verwachtingen over de levertijd van een product. Voorkom teleurstellingen en wees duidelijk over de gemiddeld 2-3 weken levertijd op je website.
  • Een goede tip om de levertijd te verkorten: ga op zoek naar een Europese leverancier die dezelfde producten verkoopt of leg zelf een voorraad producten aan zodat je snel(ler) kan leveren.
  • Zoals hierboven beschreven is de dropshipper verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn producten. Zorg er dus voor dat je alleen deugdelijke producten verkoopt met goedkeuring voor de Europese markt.
  • De foto’s  van AliExpress kunnen soms nogal afwijken van de realiteit. Bestel een aantal samples om deze zelf te kunnen beoordelen.
  • Iedereen kan dropshippen via AliExpress – je kan gemakkelijk gekopieerd worden.
  • Indien je onredelijke winstmarges rekent en je klanten ontdekken dit, dan kan je veel negatieve reacties ontvangen. Denk dus goed na over de toegevoegde waarde die je als dropshipper kan creëeren.

Zoals je kan zien heeft dropshippen uit China voordelen en nadelen. De consumentenbond vindt dropshipping “dubieus en potentieel gevaarlijk”. Denk goed na over de risico’s die je loopt en laat je informeren. Mocht dropshippen uit China niks voor jou zijn, ga dan op zoek naar een Nederlandse leverancier.

Wat heb je nodig om te starten als dropshipper?

Wil jij aan de slag als dropshipper? Hieronder een lijstje van dingen die je nodig hebt om te starten. Afhankelijk van de producten die je wil gaan verkopen en de strategie die je hebt kan dit lijstje langer of korter zijn.

  • KVK Nummer – schrijf je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel.
  • BTW Nummer – nadat je bent ingeschreven bij de KVK ontvang je een BTW nummer.
  • Domeinnaam – registreer een pakkende domeinnaam voor jouw webshop.
  • Webshop – regel hosting en een webshop voor jouw producten. Populaire software onder dropshippers zijn o.a. Shopify en Lightspeed.
  • Administratie – zodra je enigszins succesvol bent met dropshipping dan is het belangrijk om je boekhouding goed bij houden. Bekijk hier een overzicht met online boekhoudprogramma’s.
  • Bezoekers – geen bezoekers in je webshop = geen omzet. Ga op zoek naar de plek waar jouw doelgroep zich bevind en bereik deze met bijvoorbeeld Facebook Ads, Google Ads, Microsoft Ads, Pinterest Ads of Instagram Ads.
  • Zakelijke rekening – Je hebt een rekening nummer nodig om mee te betalen en om betalingen te ontvangen van payment providers zoals Mollie en Paypal. Een voordelige oplossing voor starters is KNAB.
  • Zakelijke creditcard – Je zal veel gebruik maken van (Amerikaanse) online software. Deze is vaak alleen aan te schaffen met een creditcard. Lukt het jou niet om een creditcard te krijgen? Maak dan gebruik van een prepaid creditcard.
  • Postadres – Je hebt een postadres nodig voor het ontvangen van retouren. Heb je geen zin om je prive adres te delen? Denk dan na over kantoorruimte of bijvoorbeeld een postbus bij PostNL of Allsafe.

 

Sluiten we af met de vraag:

Heeft het zin om vandaag de dag nog te starten met dropshipping?

Ja, maar wel op een manier die past bij vandaag de dag. Denk dus goed na over de toegevoegde waarde die jij als dropshipper kan creeeren van consumenten. Dit is meer dan simpel een opslag op de verkoopprijs. Snelle(re) levertijd, eigen verpakking, uitgebreide(re) retourmogelijkheden, meer betaalmogelijkheden, lange(re) garantie zijn allemaal dingen waarop je je als dropshipper kan onderscheiden. Het gemak van een groot assortiment kan ook een rol spelen, kijk maar naar het succes van marketplaces zoals Bol.com en Amazon.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *