
Aan de slag gaan als zzp-er. Het is iets wat veel mensen willen, maar maar weinig mensen gaan echt aan de slag als zzp-er. Misschien omdat sommige mensen het toch een beetje eng vinden. Je begint immers voor jezelf te werken. En naast alle leuke kanten wat dit met zich meebrengt,brengt het vooral in de begin periode een hoop onzekerheid met zich mee. Je hebt er zekerheid meer op dat je elke maand krijgt uitbetaald.
En lukt het je wel om telkens weer een nieuwe klus te vinden? En zitten er niet veels te veel randzaken aan als administratie? Maar laat je door deze vragen en onzekerheden niet tegenhouden. Veel mensen vinden de stap die ze hebben genomen om als zzp-er aan de slag te gaan 1 van de beste beslissingen geweest in hun carriere.
Aan de slag als ZZP-er
In principe kan iedereen aan de slag gaan als zzp-er. Of je nu in de zorg werkt of in de ict, in elke branche zijn wel zzp-ers te vinden. Om echter als zzp-er te kunnen gaan werken zijn er echter wel een aantal zaken die je moet afhandelen. Een zzp-er staat natuurlijk voor zelfstandige zonder personeel. Je bent dus een zelfstandige, dus je moet je inschrijven bij de kamer van koophandel. Nadat je je hebt ingeschreven bij de kamer van koophandel dien je je in te schrijven bij de belastingdienst voor een btw-nummer. Hierna kun je aan de slag gaan als zzp-er.
VAR verklaring
Een VAR verklaring is niet verplicht als zzp-er, maar is wel sterk aan te raden. Veel potientele werkgevers vragen hierom en zonder een VAR verklaring is het vaak een stuk lastiger om een klus te krijgen. Een VAR verklaring is een document dat wordt afgegeven door de belastingdienst. Met een VAR verklaring is de opdrachtgever gevrijwaard van mogelijke aanspraken op de loonbelasting en sociale premies, vandaar dus dat veel opdrachtgevers hier om vragen.
VAR staat voor Verklaring Arbeids Relatie. Het is een document wat je verkrijgt van de belastingdienst en waarin de status van u als zelfstandige staat. Een VAR document is niet verplicht maar in veel gevallen zal er door de opdrachtgever wel om gevraagd worden. Het aanvragen van een VAR neemt niet veel tijd in beslag en wordt vrijwel altijd uitgegeven. Het is dus een kleine moeite wat zich in de toekomst zal uitbetalen.
Criteria zzp-er
Je hebt nu alle papieren en kunt dus aan de slag gaan als zzp-er. Als zzp-er dien je wel aan een aantal criteria te voldoen. Zo moet je elk jaar voor minstens 3 opdrachtgevers een opdracht uitvoeren. Per jaar dien je minimaal 1225 uur aan je onderneming te besteden. Ook mag je geen gezagsverhouding met je opdrachtgever aangaan. Van je werkbare uren dien je minimaal 50% in je onderneming te steken. En natuurlijk moet je je presenteren als een zelfstandig bedrijf. Als je je aan deze criteria houdt voldoe je aan alle regels die er aan freelancers worden gesteld.
Voordelen zzp-er
Naast de twijfels die er in het begin zijn, zijn er ook vele voordelen aan een bestaan als zzp-er. Je bent namelijk je eigen baas, je kunt dus zelf bepalen wanneer je werk. Tijdens je werk bepaal je zelf wat je op dat moment doet. Een bestaan als zzp-er betekent dus dat je je werk meer in kunt richten op de manier die jij wilt. En omdat je elk jaar voor minstens 3 opdrachtgevers een opdracht doet is een bestaan als zzp-er vaak erg afwisselend en uitdagend waardoor het niet snel zal vervelen.
Tips voor een ZZP-er
Hieronder kunt u een aantal belangrijke tips voor de ZZP-er terugvinden.
- ZZP-ers zullen zich moeten houden aan regels en wetgevingen.
- ZZP-ers zullen een administratie bij moeten houden.
- Voor de ZZP-er is het handig om bezig te blijven met het verwerven van klussen. Zo zou het niet zo goed uitkomen als de ene klus klaar is, maar er vervolgens geen opdracht is om door te werken.
- De ZZP-er moet elk jaar een belastingaangifte verzorgen.
- De ZZP-er zal goede verzekeringen moeten regelen.
- Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) is voor een ZZP-er ook verplicht.
- Het is voor een ZZP-er belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding, zoals het schrijven van een ondernemingsplan. Dit zorgt vooral voor het op een rijtje zetten van alles wat u nu eigenlijk van plan bent. Hierdoor heeft u een goed overzicht. Dingen om mee te nemen in het ondernemingsplan zijn uw motivatie, doelstellingen en plan van aanpak.
Rechtsvormen voor een ZZP er
Logischerwijs zult u bij het opstarten van een ZZP een rechtsvorm moeten kiezen. Er zijn verschillende rechtsvormen, zoals:
- de eenmanszaak
- de VOF, wat staat voor Vennootschap onder Firma
- de BV, wat staat voor Besloten Vennootschap
De meest voorkomende rechtsvorm voor een startende ZZP-er is vanzelfsprekend de eenmanszaak. Simpel gezegd zijn hier weinig kosten aan verboden. Bovendien is het inkomen van de ondernemer het enige inkomen en bepaalt deze dus het resultaat van de eenmanszaak. U betaalt enkel inkomstenbelasting maar kunt investeringen ook verrekenen met het inkomen, hetgeen zorgt voor een verlaging van het risico.
VOF of eenmanszaak? Bij een VOF, een Vennootschap onder Firma is het verschil met de eenmanszaak dat je nu meerdere eigenaren hebt. Naast een privévermogen heb je bij deze rechtsvorm ook een vennootschapsvermogen.
Een andere rechtsvorm is de Besloten Vennootschap (BV). Hier is er sprake van aandelen die het kapitaal bepaalt. Deze vorm is doorgaans niet aan ZZP-ers besteed. Hier zitten ook veel verplichtingen aan zoals: een startkapitaal, een notarieel vastgelegde oprichtingsakte en een groot aantal fiscale aspecten.