Als ZZP’er kun je niet alleen in eigen land werken, maar ook in buurland België. Dit kun je doen door als Nederlandse ZZP’er opdrachten aan te nemen in België, maar ook door als zelfstandige te starten in ons buurland. Hoe je ook aan de slag wil in België: het is goed om te weten hoe je dit precies moet doen. Daarom lees je in dit artikel meer over het werken als ZZP’er in België.
Als Nederlandse ZZP’er in België werken
Wil jij als Nederlandse ZZP’er een opdracht aannemen in België? Dan moet je je aanmelden bij Limosa. Dit is een online platform, dat jij verplicht moet gebruiken om te melden dat je een opdracht in België hebt. Dit doe je niet als je opdracht al begonnen is, maar voor de start van de ZZP-opdracht. Schrijf je je niet in bij Limosa? Dan kun je een boete krijgen. Deze boete bedraagt minimaal 2400 euro en maximaal 24.000 euro.
Met jouw aanmelding bij Limosa zorg je ervoor dat jouw Belgische opdrachtgever of werkgever geen sociale premies en dergelijke hoeft af te dragen. Met het bewijs van jouw melding, ook wel Limosa-1 genoemd, voorkom je dat je strafrechtelijke en/of administratieve sancties krijgt.
Verder moet je als Nederlandse ZZP’er met werk in België altijd in het bezit zijn van de volgende documenten:
- Een identiteitsbewijs.
- Een zorgverzekeringspas.
- Een bewijs van jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
- Een Europees btw-nummer.
Heb je jouw opdracht aangemeld bij Limosa en heb je bovenstaande documenten? Dan kun je direct starten met jouw opdracht in België.
Als zelfstandige starten in België
Je kunt ook als zelfstandige starten in België door je in dit land in te schrijven als ondernemer. Wel moet je in dit geval aan enkele eisen voldoen. Het gaat om de volgende voorwaarden:
- Je bent minimaal 18 jaar oud.
- Je hebt burgerrechten en bent bekwaam.
- Je hebt beroepskennis.
- Je hebt, indien noodzakelijk, de juiste vergunningen in je bezit.
Ook heb je als zelfstandige ondernemer in België kennis van bedrijfsbeheer nodig. Je moet kunnen bewijzen dat je weet hoe je een bedrijf moet runnen. Dit doe je met een diploma, een getuigschrift of een bewijs van praktijkervaring.
Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, kun je jouw bedrijf inschrijven. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen.
- Open een zakelijke rekening bij een Belgische bank.
- Kies de rechtsvorm van je bedrijf.
- Schrijf je bedrijf in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, ook wel KBO genoemd. Let op: dit doe je niet zelf, maar via een ondernemersloket.
De KBO geeft je een btw-nummer. Als je dit nummer hebt, kun je facturen uitschrijven.
Het btw-tarief van België
Wat velen niet weten, is dat België andere btw-tarieven heeft dan Nederland. Het basistarief is 21 procent. Voor basisproducten als voedingsmiddelen en geneesmiddelen, geldt er een btw-tarief van 6 procent. Voor goederen of diensten die van belang zijn voor de economie, geldt er een tarief van 12 procent. Ook voor goederen en diensten die van belang zijn vanuit sociaal oogpunt, geldt dit lagere btw-tarief.