ZZP en uitkering

Ontvang je een uitkering? Dan kun je op zoek gaan naar een baan bij een leuke werkgever, maar je kunt ook een eigen bedrijf starten. Wat velen niet weten, is dat het UWV diverse mogelijkheden heeft om een bedrijf te starten naast je uitkering. Op deze pagina lees je welke mogelijkheden je precies hebt als je aan de slag wil als ZZP’er, zonder jouw uitkering te verliezen.

Een bedrijf starten met uitkering

Sinds enkele jaren heeft het UWV een mooie regeling voor mensen die een eigen bedrijf willen starten, mét behoud van hun uitkering. Om van deze regeling gebruik te kunnen maken, heb je toestemming nodig van je UWV Werkcoach. Jouw coach beoordeelt je plannen om een eigen bedrijf te starten en brengt op basis van deze plannen een advies uit. Krijg je een positief advies? Dan mag je een bedrijf starten voor een periode van 26 weken. Jouw uitkering wordt als voorschot uitbetaald.

Start je een eigen bedrijf met behoud van je uitkering, dan krijg je wel minder geld van het UWV. Jouw uitkering wordt namelijk met 29 procent verminderd. Wel mag je alles doen wat je als ondernemer wil doen. Zo mag je opdrachten binnenhalen en uitvoeren, maar ook een bedrijfspand huren, een winkel inrichten en ga zo maar door. Wat je doet voor jouw bedrijf, heeft geen invloed op je uitkering. Tijdens de startperiode van 26 weken hoef je niet te solliciteren.

Een deel van je uitkering inleveren

De meeste mensen die een bedrijf willen starten met behoud van hun uitkering, doen dit met bovenstaande regeling. Er is echter nog een regeling om ZZP’er te worden met behoud van je uitkering.

Deze regeling houdt in dat je vrijwillig een deel van je uitkering inlevert. Hier heb je geen toestemming voor nodig, maar je moet je plannen wel melden bij jouw UWV Werkcoach. Je spreekt samen met je coach af hoeveel geld je precies inlevert. Dit bedrag wordt gebaseerd op het aantal uren dat je als ondernemer wil werken. Werk je parttime als ondernemer? Dan krijg je parttime je uitkering. Vervolgens kun je parttime een eigen bedrijf runnen, terwijl een deel van je uitkering nog doorloopt.

Goed om te weten: bij deze regeling vervalt de sollicitatieplicht niet. Voor de uren dat je nog een uitkering krijgt, heb je namelijk nog altijd een sollicitatieplicht. Wil je niet meer solliciteren? Dan kun je beter de eerste regeling gebruiken om als ZZP’er aan de slag te gaan.