Stichting

Wat is een stichting?

Een stichting is een organisatie die een bepaald sociaal of ideëel doel wil verwezenlijken. Zo zijn er stichtingen die hulp bieden aan anderen of die proberen de natuur te behouden. Het is wel verstandig om alleen een stichting op te richten als u hiervoor een vermogen beschikbaar heeft. Een stichting heeft geen leden en bestaat dus enkel uit een bestuur (en personeel). Het is mogelijk om een onderneming op te richten bij de stichting, maar de winst van dit bedrijf moet dan wel worden besteed aan het doel van de stichting. Het is ook mogelijk dat de bestuurders in loondienst zijn, maar meestal is dit niet het geval en worden enkel de onkosten van de bestuurders vergoed.

Een stichting oprichten

Het is mogelijk om een stichting met meerdere personen op te richten. Voor de oprichting van een stichting dient u eerst een notariële akte bij de notaris op te stellen. Hierin staan de statuten, zoals de naam, het doel en de vestigingsplaats van de stichting en hoe bestuurders benoemd en ontslagen kunnen worden. Na het opstellen van de notariële akte kunt u zich inschrijven in het handelsregister van de KvK. Als bestuurder van een stichting heeft u de mogelijkheid om personeel aan te nemen. Geef dit wel door aan de Belastingdienst, zodat zij u iedere maand een formulier voor de aangifte loonbelasting kunnen sturen.

Fiscale en verzekeringszaken bij een stichting

Een stichting zonder onderneming hoeft geen belasting te betalen. Als u een stichting met een onderneming heeft, bent u wel verplicht om vennootschapsbelasting af te dragen over de winst. De vennootschapsbelasting bedraagt 20% of 25% van de belastbare winst. Afhankelijk van uw situatie dient u tevens btw te betalen. Het gaat dan om 21%, 6% of 0% van de winst.

Als u een stichting met onderneming heeft en vennootschapsbelasting moet betalen kunt u gebruikmaken van een aantal aftrekposten. Zo kunt u profiteren van de investeringsaftrek. Hiermee kunt u de investeringen in bedrijfsmiddel van uw winst aftrekken. Op deze manier wordt de belastbare winst lager, waardoor u minder vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Ook is het soms mogelijk om sommige bedrijfsmiddelen willekeurig af te schrijven, zodat u in een boekjaar een groter deel van de investeringskosten van een bepaald bedrijfsmiddel kunt aftrekken. U kunt profiteren van de Research Developmentaftrek (RDA) als u investeert in de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. Deze kosten kunnen dan worden afgetrokken van de winst. Hiervoor dient u eerst de goedkeuring te hebben van het Agentschap NL.

Aansprakelijkheid van een stichting

Meestal zijn bestuurders van stichtingen niet verzekerd voor de sociale verzekeringen. Het kan dan verstandig zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. U bent echter wel verzekerd voor werknemersverzekeringen als u in loondienst bent van de stichting. Dan zult u namelijk ook loonheffing moeten betalen en hiermee betaalt u dan de premie voor de sociale verzekeringen.

Wat zijn de voordelen van een stichting?

 • Geschikt om sociaal of ideëel doel realiseren
 • Er is geen startkapitaal vereist voor een stichting
 • Een stichting kan worden opgericht met meerdere bestuurders
 • Mogelijkheid om personeel aan te nemen
 • Beperkte aansprakelijkheid
 • Stichting zonder onderneming hoeft geen belasting te betalen

Wat zijn de nadelen van een stichting?

 • Niet verzekerd voor de sociale verzekeringen

64 Comments to “Stichting”

 1. Kan ik een stichting oprichten met als doel mijn landgoed te beheren , mijn oude dag te verzorgen, en mijn huisdieren te verzorgen ?
  Hoogachtend,

  1. Ik ben benieuwd of u al verder bent gekomen met dit idee. ik zit nl in een soortgelijke situatie. heb echter wel slechte ervaringen met een stichting, omdat het bestuur een andere weg kan inslaan dan dat oorspronkelijk voor ogen stond. zij kunnen met meerderheid van stemmen ook de statuten aanpassen en de oprichter uit het bestuur ontslaan.

   1. Denk ook niet dat je gebruik moet maken van een stichting van anderen,maar je eigen stichting moet oprichten waar bij jij voorzitter/secr/penningmeester in 1 persoon bent dan heb je zelf alles in de hand
    Zou een familie stichting oprichten :stichting beheer familie X,meestal zonder BTW verplichting,maar dat is een afweging,veel onderhoud door derden die BTW in rekening brengen ,terwijl de stichting geen BTW kan terug vorderen,is niet de slimste oplossing

  1. Ja, dat is zeker mogelijk. Echter zal uw stichting dan nooit als een ANBI worden erkend. Of dat laatste een probleem is zult u zelf moeten nagaan.

 2. Kan ik een stichting oprichten daar ik tegen een plan ben om vakantiehuizen te bouwen. wat zijn voor mij de consequenties als ik bij de rechter het proces verlies. kan de tegenpartij dan schadevergoeding eisen of is dit niet mogelijk. Zij kunnen door het proces niet bouwen en moeten dus wachten op de uitslag.
  Wat ben ik aan kosten kwijt om een stichting op te richten.

  1. Ja, een stichting kan als doel hebben voorstander te zijn voor behoud van een bepaald gebied (en dus tegen de komst van de nieuwbouw van vakantiewoningen). Een bezwaarprocedure (bij gemeente, provincie, of het rijk) is in principe kosteloos, en de partij met de bouwplannen kan niet zomaar schadevergoedingen eisen omdat door een bezwaarprocedure de bouwplannen worden uitgesteld. Het oprichten van een stichting kan al vanaf een paar honderd Euro.

  1. Een stichting zal in de basis zijn eigen onderkomen moeten regelen. Soms heeft een gemeente speciale locaties beschikbaar voor verenigingen of stichtingen die bepaalde eisen hebben aan een ruimte (denk aan sportverenigingen), en kunnen die soms tegen een aantrekkelijk tarief huren. Of een gemeente dergelijke locaties beschikbaar heeft zul je zelf moeten nagaan bij de gemeente waar je je activeiten wilt ontplooien.

 3. als ik een stichting opricht en bij mijn overlijden mijn vermogen aan de stichting schenk wat is dan de erfbelasting die de stichting moet betalen?

   1. Kan ik een stichting oprichten met doelen in het buitenland. Waarbij mijn stichting andere probeert te helpen. Ik heb het dan over scholing, ICT, verbeteren woonsituatie, adviseren hygiëne enz..

 4. Ik heb een stichting opgericht en red honden uit binnen en buitenland is er een mogelijkheid om daar een betere ruimte voor te krijgen aangezien ik het nou vanuit mijn gezinswoning doe ?Graag had ik meer ruimte en capaciteit om nog meer te kunnen betekenen.

  1. Soms hebben gemeenten locaties beschikbaar voor dergelijke activiteiten, al dan niet te huur tegen een aantrekkelijk tarief. De beste start zal het loket van uw eigen gemeente zijn om na te gaan wat de opties zijn.

 5. Mijn vraag is of iemand die privé schulden heeft ook een stichting kan en mag oprichten of kan er ook beslag op goederen en bankrekening en dergelijke van de stichting worden gelegd als ik persoonlijk nog wat financieel moet afrekenen met iemand ?
  alvast bedankt voor uw antwoord.

  Vriendelijke groet, Cor

  1. Aangezien een stichting een rechtspersoon is zonder aandelen,kan er door niemand beslag gelegd worden ivm prive problemen,je bezit de stichting ook niet,jij wordt voorzitter/secr/penningmeester alles in 1 persoon,je moet alleen uitkijken als je prive opnamen doet,daar dien je weer belasting over te betalen.
   En als de stichting niet meer nodig is?? Dan kan je gewoon ontslag nemen,foutje van de wetgever:)
   De stichting wordt dan na 2 jaar van rechtswege opgeheven,omdat er geen bestuur meer is.

 6. ik ben op zoek naar antwoorden op de volgende vragen.
  kan een hoveniersbedrijf een stichting zijn?
  om dit even uit te leggen zegt de naam die ik bedacht heb genoeg “Budget garden”
  tuinieren voor de minima.
  als ik werk en geld van moet ik daar dan belasting overbetalen als stichting zijnde? niet dat de verdiensten genoeg zou zijn om van te leven daar de onkosten soms hoger zijn(tuin gereedschap)?

  1. Als jij van plan bent al het ontvangen geld door werkzaamheden van jouw stichting niet aan je zelf uit te keren, maar zal dienen als onkosten die de stichting maakt (bijvoorbeeld voor aanschaf gereedschap en dergelijke), dan hoef je hier geen belasting over te betalen. Heeft jouw stichting echter een winstoogemerk, dan kunnen de activiteiten die geld opbrengen als een onderneming worden gezien en moet je hier belasting over betalen.

  1. Dat is in principe mogelijk. De vraag is alleen wat u hiermee wilt bereiken? Een landgoed onderbrengen is in feite een vermogensoverdracht, en als uw nieuwe stichting geen ANBI status heeft, zal het hierover (veel) belasting moeten betalen. Bij een ANBI geeft u de zeggenschap over het landgoed ten dele uit handen, en dat is vast niet wat u voor ogen had met uw stichting.

 7. Goedenavond,
  Wat jammer dat hier geen antwoorden worden gegeven, dat maakt ons allen wijzer.
  Ik hoop, dat dit toch geregeld kan worden, want de antwoorden lijken mij interessant.
  Veel succes,
  Chrissy

  1. Vorig jaar augustus is bij mij borstkanker geconstateerd en heb ik allerlei behandelingen ondergaan waarbij mijn conditie te lijden heeft gehad. Begin dit jaar ben ik spontaan een GoFundMe actie gestart voor een Elliptigo van € 2.800,- en inmiddels heb ik al ruim € 2.000,- bij elkaar gespaard! Ik ben zo blij dat mensen willen geven dat ik graag een stichting zou willen oprichten dat deze Elliptigo uitgeleend kan gaan worden aan kankerpatiënten die net als ik moeten herstellen na operaties, chemo’s en bestralingen. Is het verstandig om deze Elliptigo onder te brengen in een stichting? Zodat na eventueel mijn overlijden de Elliptigo uitgeleend kan blijven worden?

  1. Goedemiddag kan ik een stichting oprichter, voor landelijke schuld problemen, zo dat ik iedere maand aan mensen bedrag vraagt tussen een euro en 5 euro. Zo dát ik dan iedere maand een gemeente kiest en dan mensen in schuld een bedrag geef, zo dat ze dan íets voor zich zelf hebben. En dat elke gemeente een keertje aan de beurt is geweest.

 8. Hallo, ik wil een stichting op starten en door gedeeltelijk verhuur van het pand de maandelijkse kosten dekken. De inkomsten komen dan binnen op de rekening van de stichting en er moet een buffer komen voor onderhoud en evt. Tegenslagen. Als de stichting kapitaal opbouwd kan dan mijn uitkering stop gezet worden? Het is van belang dat ik mijn huis en uitkering (tijdelijk) behoud ivb prove situatie.
  De stichting staat op mijn naam.

 9. Kan het bestuur van een reeds functionerende stichting, bestuurlijk verantwoordelijk zijn voor een nieuw op te richten stichting.

 10. Kan het bestuur van een reeds functionerende en opgerichte stichting, bestuurlijk verantwoordelijk zijn voor een nieuw op te richten stichting.

 11. Hallo,

  Stel ik richt een stichting op moet ik dan ook om de zoveel jaar het bestuur veranderen en kan ik nog wel bestuursvoorzitter zijn ?

 12. Ik wil graag een stichting starten om kids jongeren & ouderen bij elkaar te brengen.
  Ik heb nu een pand op het ook met een bedrag van €1250,-

  Door de weeks wil ik activiteiten doen voor kids van 5-12 & 12-16 jaar.
  En voor de ouderen maken we natuurlijk ook tijd.

  In de weekenden wil ik het pand beschikbaar stellen voor verhuur van de ruimte voor bijvoorbeeld: vergaderingen, bijeenkomsten, trainingen, computerles, verjaardagen, geboorte ceromie.

  Wie kan me helpen met de eerste paaltjes te zetten om te starten ? Papierwerk ? Pand? Huurcontract etc ?
  Waar moet ik beginnen?

 13. is het mogelijk voor een manege een stichting op te richten? maar dan zonder dat het de bedoeling is om les te geven aan mensen met een beperking? Dus zeg, een manege met het doel om de manege zelf in stand te houden zodat deze faciliteit blijft bestaan in een bepaalde omgeving?

 14. Kan ik een stichting oprichten met als specifiek doel het verzorgen van een familielid, die vanwege een handicap dat niet zelf kan en weinig inkomsten heeft?

 15. Goeden dag ,ik zou graag een stichting op willen richten om oudere alleenstaande mensen ,die erg genoeg vereenzaamd in een tehuis cq bejaarden huis zitten,bijna geen doel voor ogen hebben behalve dat ze het liefst nog willen sterven ,en die lieve schatte een geheel verzorgde dag cq paar daagjes,geheel gratis ,een fijne dag of dagen te verwennen door reisjes uitjes lekker eten ,gewoon alles der op en der aan te verzorgen, kan dit en wat moet ik doen ,mag dat gesponsord worden mag ik uitbreiden groot worden door geheel Nederland want dat is mijn wens ,zonder winst oogmerk ,wel natuurlijk als het landelijk gaat ,moet ik kantoor personeel,bussen etc hebben ,maar wie kan mij goede raad geven ,raad waar ik werken lijk iets kan,ik wil dit al heel lang ,heb zelf mijn lieve moeder weg zien kwijnen van verdriet ,en als ik dan sommigen lieve schatte van oudjes zie ,die niets meer hebben moet ik huilen van verdriet ,en ik wil zo graag deze lieve mensen helpen ,ze verdienen het gewoon,en niet dat ze afgedankt in een bejaarde huisje zitten ,ik zit wel in de schuldsanering,,maar ik vind dit staat buiten het fijt dat ik welverdiende lieve mensen wil helpen zonder winst oogmerk nogmaals,ik benman 54 jaar uit helmond ,kan dit wat ik wil .gelieveraad van iemand die hier echt veel van weet ,groet Frank Lückger uit helmond

 16. Ik ben een projectleider/ coördinator doe dit als vrijwilliger,plus ik help in een Wijkwinkel. Daar kunnen bewoners uit de wijk met hun vragen en problemen terecht. Wij helpen dan waar we kunnen . Lukt dit niet dan verwijzen we door.
  We zijn nu eigenlijk niks, geen vereniging of stichting. Krijgen wat subsidie van gemeente, maar dat wordt steeds minder. We zijn ook een sociaal gebeuren. Leven met elkaar mee, organiseren voor inzet met kerst en voor zomervakantie iets leuks. Ziek of jarig een kaart,fruitmand en straks met Pasen een kleinigheidje. Zijn we als stichting niet beter af en kunnen we dan meer. Zijn niet uit op winst wel op investeren ,zoals kleding, porto,s ect.
  We hobbelen zo al 15 jaar. Dit moet toch beter kunnen.

  1. Ik woon in Nederland en wil een stichting beginnen in mijn land van herkomst. Betreft het helpen van minderbedeelden, doneren aan goede doelen etc etc.
   Wat zijn de voor en nadelen als Nederlander als niet inwonend in land van herkomst.
   Heb ik bestuursleden nodig in land van herkomst of kan ik alles beheren vanuit Nederland

 17. hallo,ik ben ondernemer,heb tweeprive panden en een zakenpand.
  mijn zoon huurt het pand van mij en verricht de werkzaamheden om brood op de plank te krijgen.
  mijn leeftijd is 78 jaar.bij overlijden zal erfbelasting moeten worden betaald.
  mijn vraag luidt kan ik deze belasting omzeilen door de eigendommen in eenstichting onder te brengen?ja

 18. Ik heb een bijstands uitkering en voor 40,%, afgekeurd nou wil de uitkering instantie alle bank afschriften van de stichting hebben
  Ik betaal me.zelf niet uit doe alles vrijwillig zo als in de statuten vermeld
  Mag een uitkering instantie zomaar de bank afschriften op vragen
  De stichting heeft niets met de uitkering instantie te maken lijkt mij

 19. Heb een klein transportbedrijf ( eenmanszaak, 5 auto’s, 5 personeelsleden).
  Kan ik het wagenpark in een stichting onderbrengen en vervolgens dit wagenpark weer aan mezelf ( eenmanszaak) verhuren?

 20. Ik hoop dat ik hier mijn vraag kan stellen? Ik ben enige tijd geleden in contact gekomen met iemand die katten uit het buitenland ondersteund en voor adoptie in o.a. Nederland aanbiedt. Zij doen zich in hun adoptiecontract voor als stichting terwijl ze dat niet zijn. Dit ter bescherming van de katten omdat ze er adoptie voorwaarden aan geplakt hebben. Mag dat zomaar?

 21. Beste,
  Een restdeel van een verkochte camping bestaat nog (en blijft) met 9 bewoners met een chalet bestaan. Het word nu semipermanent bewoond want oficieele bewoning is niet toegestaan. is het verstandig om dit onder te brengen in een stichting of in een vereniging van eigenaren?

  Mvg,
  Ric

 22. Kan een eigenaar, die zijn aandelen in beheer geeft gegeven van een stichting, als niet-bestuurlid die aandelen weer uit de stichting halen?

 23. Mijn vraag is of iemand die privé schulden heeft ook een stichting kan en mag oprichten of kan er ook beslag op goederen en bankrekening en dergelijke van de stichting worden gelegd als ik persoonlijk nog wat financieel moet afrekenen met iemand ?
  alvast bedankt voor uw antwoord.

  1. Een stichting is een zelfstandig rechtspersoon zonder aandelen.
   Hier kan geen beslag op worden gelegd voor priveschulden van bestuurders. Wel voor schulden van de stichting zelf.

 24. Ik wil activiteiten gaan starten. Deze activiteiten zouden als maatschappelijk doel kunnen worden gezien. Echter wil ik zelf wel een loon uit die activiteiten ontvangen. Wat zijn de voor- en of nadelen van het oprichten van een stichting t.o.v. een andere rechtsvorm ?

 25. Met een groep zelfstandig ondernemers zou ik graag een onafhankelijke overkoepelende stichting willen starten om er een hoger doel van te maken zonder winstoogmerk. We willen een eigen gebouw om onze activiteiten (yoga, healing, massage, meditatie) uit te voeren onder onze eigen bedrijfsnamen. De huur voor de verschillende ruimtes zou dan naar de stichting gaan, het deelnemersgeld naar de individuele ondernemer. Is deze constructie toegestaan? Bestaat er ook een maximum aantal bestuursleden? Alvast bedankt!

 26. Goedemiddag

  kan een ANBI stichting agrarisch land aankopen om daar ondernemende natuur van te maken (voedselbos) met als doel de bodem te herstellen, biodiversiteit te vergroten, waterhuishouding in te richten en een andere manier van landbouw laten zien. Nevendoel is er een mbo-opleiding te beginnen.
  Deze opleiding zal, indien mogelijk, opgezet worden door de pachter, niet door de Stichting zelf.

  Groet Roos

 27. Welke rechtsvorm adviseerd u mij, ik wil met buitenlands vermogen huizen kopen in Nederland voor mijn kinderen en broer. Als ik dit direkt doe, moeten zij schenkingsbelasting betalen. Kan ik het in een stichting of bv onderbrengen, en deze dan peu a peu, of bij mijn overlijden, verschenken?

 28. Graag zou ik willen weten wat de nadelen zijn als je als eigenaar huur ontvangt van een stuk grondgebied en het grondgebied wilt gaan omzetten in een stichting. Alvast bedankt voor uw antwoord.

 29. ik wil als ouder met 4 kinderen een stuk grond, voor het gratis recreatief gebruik door de familie, onderbrengen in een stichting met gebruiksregels waardoor het bestuur van de stichting kan toezien op het beoogde gebruik van het stuk grond.

  het is de bedoeling dat het stuk grond tot in lengte van jaren gebruikt gaat worden voor dit doel.

  bij overlijden wil ik dat nabestaanden geen erfbelasting hoeven betalen over de waarde van de grond.

  is de waarde van de grond niet laag ivm de gebruiksbeperking en het feit dat de grond niet verkocht mag worden door de stichting?

 30. Hallo, wij zijn een (door covid 19-subsidie van de provincie) ontstane buurtkraam die op verschillende staanplaatsen in de woonplaats staan met als doel: inspireren, informeren en ontmoeten maw Oog vur mekoar hebbe (meer contact met mensen in de eigen omgeving; eenzaamheid en armoede beperken). We behoren tot nu toe nog onder een wijkorganisatie die niet echt inspireert en meedenkt hoe we met dit idee kunnen groeien terwijl de bezoekers onze buurtkraam (met spullen van de een om de ander weer te laten gebruiken zoals boeken, tijdschriften, wol, puzzels, muziek etc en daarnaast een bord met vraag en aanbod van diensten die de een voor de ander kan betekenen en daarnaast bieden we de bezoekers gratis koffie en thee aan. We zijn nu een jaar bezig maar zou het raadzaam zijn met deze stilstaande wijkorganisatie om zelfstandig verder te gaan? Wie kan ons tips/waarschuwingen geven voor het evt. oprichten van een zelfstandige stichting waar we aan moeten denken of dat het handiger is om onder een andere organisatie te gaan behoren.

 31. Ik ben gevraagd om deel te nemen in een stichting, waar ik dan ook in dienst wordt genomen, parttime. Dus in het bestuur en als werknemer. Maar ik moet met een parttime loondienst wel aangevuld worden door de bijstandsuitkering. Weet iemand of dit mogelijk is?

 32. Goedenavond,
  Ik heb een eenmanszaak en ik heb eigenlijk niet als doel om hier winst mee te maken. Nu draai ik al meerdere jaren eigenlijk geen winst en geen verlies. De kosten zijn bijna gelijk aan de opbrengst. Ik verzorg sportlessen voor mensen die dit goed kunnen gebruiken maar tegen een minimale vraagprijs. (om dekosten te dekken). Kan ik mijn eenmanszaak omzetten naar een stichting? er zijn wel veel (sport) materialen aangeschaft. Is dit een probleem?

  Ik hoor graag van u

  met vriendelijke groet, R

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *