Wat is een Eenmanszaak?
Een eenmanszaak is gemakkelijk op te richten en daarom kiezen veel ondernemers voor deze rechtsvorm. Met een eenmanszaak bent u zowel zakelijk als privé aansprakelijk voor de schulden van uw zaak en u zult belasting moeten betalen. Ten opzichte van andere rechtsvormen heeft een eenmanszaak een aantal voor- en nadelen.
Hoe kunt u een eenmanszaak oprichten?
Het oprichten van een eenmanszaak is heel eenvoudig. U hoeft enkel uw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kunt u doen door een afspraak te maken met de Kamer van Koophandel en daar een aantal formulieren in te vullen. Het is niet mogelijk om meerdere eenmanszaken op te richten. U kunt echter wel meerdere handelsnamen gebruiken en het is mogelijk om te beschikken over meerdere vestigingen. Daarnaast kunt u met een eenmanszaak ook verschillende activiteiten verrichten.
Aannemen van personeel bij Eenmanszaak
Veel mensen denken door de naamgeving dat het met een eenmanszaak niet mogelijk is om personeel aan te nemen. Het is echter zo dat de term enkel iets zegt over de rechtsvorm. Met een eenmanszaak is het dan ook wel mogelijk om personeel aan te nemen. Hiervoor dient u wel de belastingdienst in te lichten, zodat zij u maandelijks kunnen uitnodigen een aangifte loonbelasting te doen.
Eenmanszaak en belastingzaken
Als u een eenmanszaak opricht, zult u ook belasting moeten betalen. Met een eenmanszaak dient u inkomstenbelasting te betalen over uw winst. U kunt uw winst aangeven bij de belastingaangifte via box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Daarnaast zult u btw moeten betalen over de goederen of diensten die u verkoopt. Hiervoor geldt een btw-tarief van 21%, 6% of 0%. Een eenmanszaak met personeel zal ook loonbelasting moeten betalen.
Belastingvoordeel voor eenmanszaken
Met een eenmanszaak kunt u profiteren van belastingvoordeel. Zo kunt u profiteren van de zelfstandigenaftrek als u meer dan 1225 uur per jaar aan uw bedrijf besteedt. Als u recht heeft op zelfstandigenaftrek en hier maximaal tweemaal gebruik van heeft gemaakt in de afgelopen vijf jaar, heeft u tevens recht op startersaftrek. Hiervoor geldt wel dat u in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen bedrijf heeft gehad. Ook als u arbeidsongeschikt bent en per jaar minimaal achthonderd uur aan uw bedrijf besteedt, kunt u profiteren van startersaftrek. Na aftrek van eventuele zelfstandigenaftrek en startersaftrek houdt u de zogenaamde fiscale winst over. U kunt dan nog gebruikmaken van de mkb-vrijstelling, waarbij u over een bepaald percentage van uw fiscale winst geen belasting hoeft te betalen.
Het is ook mogelijk om te profiteren van belastingvoordeel op de btw. Als u in een jaar tijd minder dan 1.883 euro aan btw hoeft te betalen, hoeft u geen of minder btw te betalen. Dit wordt ook wel de kleine-ondernemersregeling genoemd.
Verzekering en aansprakelijkheid
Als u een eenmanszaak heeft, dient u premies te betalen voor de volksverzekeringen. Hierdoor heeft u na uw 65e recht op AOW. Het bedrag dat u dan krijgt is slechts een minimuminkomen en het is verstandig om zelf te zorgen voor een aanvullend pensioen. U bent met een eenmanszaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, omdat u geen werknemer bent. Daarom kan het goed zijn om zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
Met een eenmanszaak bent u zelf aansprakelijk voor de financiën. Eventuele schulden kunnen op uw vermogen worden verhaald. Dit geldt ook voor het vermogen van uw partner als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Om te voorkomen dat uw partner ook financieel aansprakelijk is, kunt u ervoor kiezen om huwelijkse voorwaarden op te stellen.
Voordelen van een eenmanszaak
- Gemakkelijk en snel op te richten
- Geen startkapitaal vereist
- Mogelijkheid om personeel aan te nemen
- Belastingvoordeel door middel van zelfstandigenaftrek t.h.v. 7.280 euro (als u voldoet aan bepaalde voorwaarden)
- Belastingvoordeel door middel van startersaftrek t.h.v. 2.123 euro (als u voldoet aan bepaalde voorwaarden)
- Belastingvoordeel door middel van mkb-vrijstelling: geen belasting betalen over 14% van uw fiscale winst
- Belastingvoordeel door middel van kleine-ondernemersregeling (als u voldoet aan bepaalde voorwaarden)
- Verzekerd van AOW na uw 65e
Nadelen van een eenmanszaak
- Privé financieel aansprakelijk (geldt zonder huwelijkse voorwaarden ook voor fiscale partner)
- Belastingdruk is iets hoger dan een bv
Ben je privé ook aansprakelijk bij faillissement als je lopende contracten hebt? Moet je die dan privé door betalen tot einde contract? Zoals huur, energie, internet en telefoon?
Als eenmanszaak is het ook erg verstandig om te kijken naar verzekeringen. Een van de belangrijkste dingen hierbij is wel om de voorwaarden langs elkaar te leggen.