Besloten Vennootschap

Wat is een Besloten Vennootschap?

Een besloten vennootschap, ofwel een BV oprichten, is een rechtspersoon en als bestuurder bent u in dienst van het bedrijf. Hierdoor bent u niet aansprakelijk voor eventuele schulden, behalve in bepaalde gevallen. Het is mogelijk om met meerdere personen een bv op te richten. De bestuurders van een besloten vennootschap zijn de aandeelhouders en bezitten de hoogste macht in het bedrijf. Zij geven de bv dan ook dagelijks leiding. Het kapitaal van de op te richten bv is verdeeld in aandelen en deze aandelen staan op naam van de aandeelhouders. Jaarlijks is het bedrijf verplicht om jaarstukken bij het KvK in te leveren.

BV Oprichten

Voordat u een bv opricht kunt u een bv in oprichting hebben (BV i.o.), als u al met de activiteiten van uw bedrijf bent gestart. Dan bent u echter wel aansprakelijk voor eventuele schulden. Voor het oprichten van een besloten vennootschap zijn een oprichter, een bestuurder, een aandeelhouder en een startkapitaal van 1 eurocent nodig. Het is ook mogelijk dat één persoon de functies van oprichter, bestuurder en aandeelhouder uitvoert. Het startkapitaal stort u in het vennootschap. U dient de statuten van het bedrijf op te stellen in een notariële akte en deze te laten controleren door een notaris. De notaris zal de bv na goedkeuring inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Er zijn bedrijven die deze gehele procedure uit handen nemen en voor u een BV oprichten.
Klik hier voor meer informatie hierover.

Geld onttrekken aan de bv

Als bestuurder van een besloten vennootschap bent u in dienst van het bedrijf en u zult dan ook loon ontvangen. Het kan zijn dat u een deel van de winst wilt onttrekken uit de bv. Dit bedrag gaat dan van uw aandelen af. Het uitkeren van winst is enkel mogelijk als er genoeg geld aanwezig is in de besloten vennootschap. Dit betekent dat de schulden nog betaald moeten kunnen worden en dat het bedrijf niet in gevaar komt. Het bestuur zal een uitkeringstoets moeten uitvoeren voordat ze goedkeuring verleent om geld uit de aandelen van de bv te onttrekken. Uit de uitkeringstoets moet blijken dat de bv na de uitkering nog minstens een jaar lang de schuldeisers kan betalen. Soms kan het goed zijn om advies aan een accountant te vragen.

Belastingzaken en de BV

Als bestuurder van een besloten vennootschap kunt u personeel aannemen. U dient dit op te geven bij de Belastingdienst. De bestuurder van een bv is in dienst van het bedrijf en krijgt dan ook salaris. Het is voordeliger om geld op te nemen uit de besloten vennootschap, maar u moet van de Belastingdienst jaarlijks minimaal een salaris hebben van 42.000 euro. Ook als uw salaris minder hoog is, zal de Belastingdienst de belastingen berekenen aan de hand van dit bedrag. Voor de uitkering van uw salaris krijgt u te maken met inkomstenbelasting en loonbelasting. Hiermee krijgt u ook te maken bij het uitkeren van salaris aan uw personeel. Over de belastbare winst in een boekjaar wordt vennootschapsbelasting ingehouden. De belastbare winst is de winst waar bepaalde posten vanaf zijn getrokken. Zo worden de lonen van de bestuurders en de werknemers en andere uitgaven en verliezen van het bedrijf van de winst afgetrokken. De vennootschapsbelasting is 20% en 25% als de winst hoger is dan 200.000 euro. Als u een deel van de winst wilt onttrekken aan de bv, zult u dividendbelasting moeten afdragen. De dividendbelasting is 15% van het bedrag dat wordt uitgekeerd. De besloten vennootschap zal daarnaast ook btw moeten afdragen over de goederen of diensten die zij verkopen. Dit kan 21%, 6% of 0% btw zijn.

Belastingvoordeel BV

Als bestuurder van een bv komt u niet in aanmerking voor zelfstandigenaftrek, startersaftrek of mkb-vrijstelling. Daarnaast kunt u ook niet profiteren van de kleine-ondernemersregeling waarmee u minder of geen btw hoeft af te dragen. Een bv kan wel gebruikmaken van verschillende aftrekposten voor de vennootschapsbelasting. Zo kunt u profiteren van investeringsaftrek als u in bedrijfsmiddelen investeert. Het bedrag dat u besteedt aan investeringen in bedrijfsmiddelen kunt u (deels) van de winst aftrekken, waardoor u minder vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Ook mag u onder bepaalde voorwaarden willekeurig afschrijven, waardoor u de kosten van een investering voor een groter deel afschrijft in een boekjaar. Een ander belastingvoordeel voor de vennootschapsbelasting is de Research & Developmentaftrek (RDA), waarmee u de investeringen en kosten van de ontwikkeling van nieuwe goederen en diensten van de winst kunt aftrekken. Het gaat dan om de kosten die u heeft gemaakt voor materialen en apparatuur om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. Door het Agentschap NL wordt vastgesteld of u gebruik kunt maken van deze aftrekpost.

Verzekeringen en aansprakelijkheid bij BV

Een bestuurder van een besloten vennootschap is in dienst bij het bedrijf en dit betekent dat deze persoon voor de sociale verzekeringen is verzekerd. Deze verzekeringen gelden echter niet als u voor het grootste gedeelte aandeelhouder bent van het bedrijf. Dit wordt bepaald aan de hand van een aantal aspecten. In dat geval kunt u het beste zelf een verzekering voor uw pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. De bestuurders van een bv zijn in de meeste gevallen niet privé aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. De schuldeisers kunnen de schulden dan enkel verhalen op het vermogen van de besloten vennootschap. Het is echter wel zo dat u wel aansprakelijk bent met uw privé-vermogen, als u zelf verantwoordelijk bent voor de schulden. Dit is bijvoorbeeld het geval als u teveel aandelen van het bedrijf heeft uitgekeerd of als u te grote investeringen hebt gedaan. Om niet privé aansprakelijk te zijn voor de schulden dient u geen onverantwoorde risico’s te nemen, de jaarstukken te deponeren en de Belastingdienst meteen in te lichten als u de premies en belastingen niet kunt betalen. Daarnaast maken banken meestal de afspraak dat u ook privé aansprakelijk bent als u een lening afsluit. Het kan goed zijn om een holding op te richten. Een holding is ook een bv, maar deze bv kan de aandelen van een andere bv bezitten. Zo zorgt u ervoor dat deze aandelen niet meer onder het ondernemersrisico vallen.

Voordelen van een besloten vennootschap

 • Startkapitaal is slechts 1 eurocent
 • Kan alleen of met anderen worden opgericht
 • Mogelijkheid om personeel aan te nemen
 • Beperkte aansprakelijkheid voor de bestuurder(s)
 • Belastingvoordeel door middel van investeringsaftrek
 • Belastingvoordeel door middel van willekeurige afschrijving (als u voldoet aan bepaalde voorwaarden)
 • Belastingvoordeel door middel van Research & Developmentaftrek t.h.v. 52% (als u voldoet aan bepaalde voorwaarden)
 • Verzekerd voor de sociale verzekeringen (als u voldoet aan bepaalde voorwaarden)

Nadelen van een besloten vennootschap

 • Bij een lage winst relatief hoge belastingdruk
 • Hoge(re) oprichtingskosten
 • Geen zelfstandigenaftrek
 • Geen startersaftrek
 • Geen mkb-vrijstelling
 • Geen kleine-ondernemersregeling
 • Een BV oprichten kost geld

48 Comments to “Besloten Vennootschap”

 1. Beste Ondernemers,

  Goed en overzichtelijk artikel. Vooral voor starters is het vaak niet aantrekkelijk om te beginnen vanuit de B.V. (hoge start en onderhoudskosten). Vraag jezelf af of je inderdaad wel om aansprakelijkheidsredenen een B.V. nodig hebt. Dit kan je misschien contractueel ook regelen?

  Voor de mensen die om fiscale of andere redenen wel een B.V. nodig hebben het volgende:
  Vorig jaar ben ik mijn eigen onderneming gestart om andere ondernemers te helpen. Zo heb ik bij verschillende onafhankelijke notariskantoren in Nederland scherpe tarieven weten te regelen voor het oprichten van een B.V. Je betaalt hiervoor dan slechts €320 ex btw. Doe er je voordeel mee.

  Groeten,

  Michael

   1. Beste Leon,

    Alle notarissen zijn aangesloten op een platform. Middels het platform wordt de notariele dienst geïnitieerd alvorens er een notaris wordt gekoppeld. Een notaris die aan het platform is gekoppeld vertegenwoodigt een regio. U kiest een regio en daarmee ook een notaris.

    Ik hoop dat zo een en ander duidelijk is.

 2. Vergeet niet dat u als BV ondernemer ook DGA bent (Directeur Groot Aandeelhouder). Dat houdt in dat er een verplicht salaris in de wet staat, dit wordt het gebruikelijk loon genoemd. Voor veel ondernemers is dit een reden om niet naar de BV te willen overstappen maar dat is onnodig. Het gebruikelijk loon is namelijk een fictieve bepaling waar uw BV als beginnende onderneming onderuit kan komen.

  Wij zijn twee jaar geleden een eigen BV begonnen. Na jaren bij PWC te hebben gewerkt wilden wij voor onszelf beginnen en de Nederlandse ondernemers helpen. We helpen u graag met fiscale vragen.

  1. Ik heb al jaren een eenmanszaak maar door een enorme schuldenlast dreigt deze te sluiten. Zijn er nog mogelijkheden voor mij om bijv. een doorstart te maken als een BV?

   Mvg

   Monique

   1. Beste Monique,

    Ik denk dat er wel degelijk mogelijkheden (kunnen) zijn. Dit is afhankelijk van de levensvatbaarheid van je toekomstige plannen. Lees om te beginnen even de regelgeving op het internet door betreffende de Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen).

    Het is een best ingewikkeld verhaal en de informatieverstrekking vanuit de gemeente (die erover gaat) is vaak heel slecht (zeer onduidelijk). Je zult dus zelf moeten zoeken naar informatie. Is niet eenvoudig, maar kan zeker de moeite waard zijn.

    Gr,

    SL

  2. Hallo,

   Is het fiscaal nadelig om 100 aandelen van €1.000,00 te creëren en zitten hier consequenties aan? Is het daarnaast mogelijk om bij oprichting ipv de genoemde bedragen 100 aandelen van €100,00 te creëren en de rest als agio te storten? Heeft dit fiscaal gevolgen voor mij als vennoot / voor de bv? Het bedrijf zal als soort van holding opgericht worden waar met het kapitaal geinvesteerd en belegd zal worden ook voor pensioenvoorziening.

   Ik kijk uit naar uw antwoord.

   Met vriendelijke groet

  3. Hallo, vraagje mijn zoon is zzp’r
   Sinds 2017 febr.
   Gaat heel goed maar er is nog iemand bij betrokken die als payrol in dienst is.
   Hij heeft ook de contacten.
   Hij stelt nu voor om er een bv van te maken maar hij heeft 60.000 eur schulden.
   En wil aandeelhouder worden.
   Kan dat met zoveel schuld?

  4. kunt u mij vertellen bij welke netto omzet het interessant is om een bv te openen. ik wil namelijk een bedrijf overnemen en ik weet dat het interessant is met hoog omzet dat je een bv ga openen. Maar wat is een hoog omzet.

   gr kevin

 3. Beste Monique,

  Een doorstart in een BV gaat erg moeilijk worden ben ik bang. Als de eenmanszaak failliet gaat bent u zelf in privé ook failliet. Ook zullen de schuldeisers zeer waarschijnlijk niet akkoord gaan met een overdracht van de schulden naar de BV. Want hun verhaalspositie wordt daarmee slechter.

  Er zijn geen oplossingen die u van de schulden afhelpen, behoudens de schulden af te lossen.

  Succes.
  MVG Rick Schmitz

 4. Als met drie personen een BV wordt gestart en de omzet is de eerste jaren bijvoorbeeld totaal € 30.000,–
  Hoe zit het dan met de DGA onttrekking van salaris en de belasting die hierover moet worden betaald.
  Ik begrijp uit uw site dat we dan alle drie tegen de €44K salarisonttrekking belasting gaan betalen.

  Groet

  1. Beste Ed,

   Ik heb het antwoord op jouw vraag niet voorbei zien komen, ben je er al uit hoe het zit met het salaris van de DGA bij een lage omzet?
   ben nl bezig met mijzelf te orienteren over de oprichting van een BV.
   Ik hoor graag van je.

 5. Bij een BV is er geen sprake van willekeurige afschrijving. Ik heb alleen gevonden dat dit geldt over een eenmanszaak, Vof of Maatschap!

 6. Met 4 vrienden willen we een BV oprichten. We gaan een éénmalig evenement organiseren waar we een hoge winst verwachten te behalen. Mocht het toch overhoopt misgaan dan geeft een BV meer bescherming dan een vof of maatschap (op aanraden van notaris) Zijn we verplicht om een loonadministratie op te laten zetten? We besteden ieder ongeveer 2 dagen per week aan de voorbereidingen van het evenement. De winst zal rond de € 35.000 liggen. Wat is er mogelijk in ons geval?

  1. Beste Monique,

   Ik denk dat u de fiscale gevolgen in deze minder zwaar moet laten wegen dan de aansprakelijkheid. Ik ken de details niet van uw evenement maar ik kan me voorstellen dat u hiervoor ook aanzienlijke kosten dient te maken. Op die grond zou ik eerder kiezen voor de BV.

   Wat betreft de loonadministratie, eenieder met 5% of meer wordt geacht dga te zijn. Indien jullie ook allemaal daadwerkelijk arbeid verrichten dient eeniederen formeel gezien gewoon een loon voor uit te keren. Ik kan verder niet beoordelen wat jullie wens is en hoe die 35K is opgebouwd.

 7. Ik run samen met een zakenpartner al 9 jaar een VOF. Wij zijn voornemens te stoppen met het huidige bedrijf o.a. omdat de omzet erg terug loopt. Ons huurcontract (was onderhuur) stopt per 1 feb a.s. en per 1 feb a.s. ga ik rechtstreeks via de verhuurder huren. Die wil echter dat ik minimaal voor twee jaar een huurcontract tekenen.
  Graag wil ik uw advies in het volgende: Ik wil per 1 februari 2016 doorgaan in het pand met een ander concept. Omdat er een huurcontract wordt afgedongen van 2 jaar dacht ik om als een BV te starten, zodat ik niet prive aansprakelijk gesteld kan worden door de verhuurder indien ik het niet red.
  Echter ik schat in dat ik maximaal 20K aan mij zelf kan uit betalen. Is voor mij voldoende, maar hoe zit het met de verplichting dat je jezelf minimaal 44K moet uitbetalen? Ik schat in dat ik het eerste jaar een omzet draai van 100K
  Mvrgr Astrid

  1. Beste Astrid,

   Het DGA salaris is niet bedoeld om u failliet te laten gaan maar is een anti-misbruikbepaling om te voorkomen dat dga’s alles via de dividendroute uitkeren en zodoende de hoogste IB belastingschijf ontlopen.

   In uw geval dient u een loon uit te keren wat gebruikelijk is in uw functie en niet de continuiteit van het bedrijf in gevaar brengt. Als u dat aanhoudt dan zit u goed. In de praktijk starten veel ondernemers met een salaris van €0,- omdat er in de beginfase uberhaupt nog niets verdiend wordt.

 8. Ik heb de mogelijkheid om directeur te worden van een bestaande bv. Ik heb dan als directeur geen aandelen.
  We draaien ongeveer 50k omzet met heel weinig kosten.

  Is het mogelijk om iemand (deeltijd) in dienst te nemen?
  Ben ik dan verplicht mijzelf een salaris uit te keren? (Welke fiscale gevolgen hangen daar aan?)
  Hoe zorg ik dat mijn eventuele loon vastgelegd word? Is daar een minimum bedrag aan verbonden? Ik denk zelf 15k jaarlijks nodig te hebben.

  Alvast bedankt!
  Groetjes Anna

 9. Hallo,

  Ik ontvang binnenkort een transitie vergoeding van mijn ex werkgever en heb begrepen dat als ik een BV opricht en dit geld hierin investeer, dat ik geen btw over de vergoeding dan dient te betalen.
  Ik wil heel graag hier wat meer informatie over.
  Heeft iemand tips over waar ik dit kan vinden?
  BVD
  Lizzie

 10. Hallo,

  Mijn partner en ik zijn beide zzp-er in resp de zorg en it sector. Nu de belastingdient voor veel onrust zorgt bestreffende de zelfstandigheid van zzp-er, komt bij mij de vraag naar boven om onze activiteiten onder te brengen in een bv. Ik hoop hiermee de mogelijkheid te creëren om redelijk langdurige opdrachten te kunnen aannemen. Is de bv hier een oplossing voor?

  Mvg,
  Johan

 11. Ik heb bij het opstarten van de BV van mijn vriend ook ergens voor moeten tekenen. Maar weet eigenlijk niet meer zo goed waarvoor. Te goed van vertrouwen. Kon wel na een relatie van 17 jaar en 2 kinderen dacht ik. Stom stom…
  Wie zou mij kunnen vertellen waar ik voor getekend zou kunnen hebben?

 12. Samen met een kennis zijn we in juli 2014 een website gestart voor ondersteuning in de logistieke wereld echter draaien we nagenoeg geen winst maar zijn de kosten ook relatief laag (zo’n 300 à 400 euro). Nu moeten we voor de start en het jaar 2015 aangifte doen voor de vennootschapsbelasting. Mijn vraag is derhalve is het een probleem dat we niet aan het salaris komen van 45K (DGA) en ik zie dit de komende jaren ook niet veranderen aangezien het onder de aandacht brengen van onze dienst toch moeilijker is dan verwacht. Daarnaast zijn we fulltime time een loondienst bij een ander bedrijf. Door een BV op te richten dachten we hiermee ons privé vermogen hiermee te vrijwaren. Ik hoor graag van je. Gr Mike

  1. Beste Mike,

   Het DGA salaris is een Anti-misbruik bepaling. De fiscus heeft hiermee willen voorkomen dat winsten uit de BV als dividend worden uitgekeerd ipv als salaris. Als er nog geen cashflow is om salaris te betalen dan is dit niet verplicht. Daarnaast kan jij het salaris naar rato het aantal uren dat je besteedt aan de onderneming uitkeren. Want jij hebt immer nog een (full time) baan.

   Thats it.

   Grt Rick Schmitz, fiscalist bij FIRM24.com

 13. Hallo,

  Samen met vrienden willen wij in de toekomst wellicht een huis kopen om deze te verhuren. Hierboven lees ik dat het startkapitaal minimaal 1 cent moet zijn, wat nog wel een keer op te hoesten is. Mijn eerste vraag is hoeveel het ongeveer kost een BV op te richten, denk bijvoorbeeld aan de kosten van de notaris.

  Daarnaast vroeg ik mij af of het uberhaupt handig is een BV op te richten met ons doel (kopen en verhuren huis) in het achterhoofd.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Jaap

 14. Beste Jaap,

  Allereerst dien je jezelf af te vragen of je het huis wel in een BV moet komen. Resultaten behaald met de verhuur zijn dan ook belast in de BV (20% VPB). Indien jullie het huis op eigen naam kopen dan zit het in Box 3, stuk lager belast. Dit is een summier advies, maar zolang je niet aan actief vermogensbeheer doet (wat nog wel te verdedigen is met 1 huis) zou ik het huis niet in een BV kopen.

  Besluiten jullie wel voor een BV te kiezen dan kan dit tegenwoordig ook online. Prijs ligt rond de €325,- bij de meeste partijen. Jullie doel past prima bij een BV, je bent niet de eerste die dit gaat doen 😉

  Grt Thomas Esselink, fiscalist bij FIRM24.com

 15. Ik laat me bij het huidige bedrijf uitkopen. Ik wil nu voor mijzelf beginnen. De aandelen waarde is belasting vrij en wil ik graag als eigen vermogen in een BV of i.d. stoppen, zodat ik een buffer heb. Is dat slim, of zijn er nog andere opties? Mijn man is ZZP’er. is het slim om hem als personeel aan te nemen en op contractbasis in te zeten? Ook om onder de beperkende regels van ZZP e.d. uit te komen.

 16. Drie vragen:
  1. Als je een huurcontract afsluit voor 1 jaar of langer en je gaat tussentijds failliet moet je dan het huurcontract doorbetalen als Eenmanszaak? En is dit bij een BV niet het geval?
  2. ik twijfel heel erg tussen het opzetten van een Eenmanszaak of een BV. Mijn partner vindt het afdekken van privé-aansprakelijkheid belangrijker als de administratiekosten en belasting. Ik vind alle drie belangrijk. Ik denk en hoop rond de 50K winst te draaien het eerste jaar
  3. Moet je alle contracten die je afsluit doorbetalen bij een faillissement Eenmanszaak?

  1. Beste Astrid:

   1. Een huurovereenkomst aangegaan met je eenmanszaak betekent juridisch dat je het zelf bent aangegaan. Deze dien je in de eenmanszaak gewoon door te betalen tenzij je een oplossing vindt met de verhuurder. Bij de BV is de BV aansprakelijk en niet u zelf.
   2. Fiscaal is een eenmanszaak gunstiger voor u. Echter, aansprakelijkheid is voor iedereen anders. De een slaapt lekker als die iets meer risico loopt en de ander niet, dit is persoonlijk. Waar u wel over kunt nadenken is hoe groot uw risico’s zijn.
   3. Zie vraag 1

 17. Klopt het dat ik per BV een afdracht dien te voldoen van 15,000€ per jaar aan de belastingdienst per BV die ik zou oprichten als ik een holding zou starten? Daarnaast werk ik in loondienst elders en wordt dit loon meegerekend tot het verplichte loon van 42.000 euro, gezien er gerekend wordt met een inkomen vanuit de BV met 42.000 euro op jaar basis. wordt werk en ondernemen hierbij samen opgeteld of gescheiden? Welke voordelen behoudt ik aan een fulltime contract behouden en ondernemen? Ik weet hierdoor dat ik meer zekerheid heb op inkomen en dat ik voldoende belastingen afdraag.

  Graag jullie visie hierop.

  Alvast bedankt.

 18. Ik heb begrepen dat ik als ZZP’er mijn recht op WW verlies wanneer mijn bedrijf langer dan 1 jaar overleeft. Hoe zit het met mijn recht op WW als ik niet als ZZP ‘er ga werken maar een BV opricht?

 19. Hallo
  Ik heb een eenmanszaak al 6 jaar
  Latste 3 jaar is omze explosief gestegen en daar door zijn ook alle belasting voordelen verdwenen. Zo als het nu naar uit zit gaat het elke jaar beter maar er komt ook elke jaar belastingdienst voorbij. Ik vraag mij af waar licht de grens dat je zou muten overstappen naar een andere vorm v.o.f of bv
  Alvast bedankt

 20. Wat betekend dit voor de werknemers. Hebben wij daarom ook geen cao? Geen onregelmatigheids toeslag. Wij kunnen nergens op terug vallen. Komt dat alleen omdat zoals op mijn contract staat dat het een besloten vennootschap is.???

 21. Ik heb nu een bescheiden bedrijfje die events organiseert. Nu hebben wij een ander bedrijf dat investeert in vastgoed gesproken en krijgen nu een kans om met hen samen te gaan werken in een 2-tal projecten. We willen dit wel door een gezamenlijke bv op te starten en dus onze vof om te laten zetten.

  Waar moeten wij op letten om bijvoorbeeld niet benadeeld te worden in winst of inbreng?

  Hoop dat ik deze vraag hier kan stellen en uiteraard dat ik een antwoord krijg 🙂

 22. Hallo,
  Voor school moet ik een profielwerkstuk over de Trump Organization schrijven. Dat is een LLC in de VS. Volgens mijn leraar komt dit overeen met een bv in Nederland. Wat zijn de verschillen tussen een bv en LLC en wat zijn de overeenkomsten?
  Dank

  1. De LLC is een Amerikaanse entiteit en daardoor is Amerikaanse wet- en regelgeving (zowel fiscaal als juridisch) daarop van toepassing. De LLC wordt niet opricht per notaris, zoals hier in NL. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van jurist of accountant. De overeenkomst is inderdaad dat de ondernemer bescherming geniet ten opzichte van zakelijke risico’s, vandaar de term “limited liability”. Daarnaast werkt ook de LLC met aandeelhouders / bestuurders, maar nogmaals: voor regelgeving die hierop van toepassing is zijn er bijna uitsluitend verschillen.

 23. Deze informatie komt goed van pas. Zelf wil ik namelijk graag een bv oprichten, maar het is belangrijk je eerst goed te informeren. Mijn voornaamste reden is dat ik personeel wil aannemen en dat is als zzp’er volgens mij niet mogelijk.

 24. Bedankt voor deze nuttige en beknopte informatie over de oprichting van een BV. Als kleine zelfstandige ben ik voortdurend op zoek naar raad over wat het beste voor mij is. Mijn ervaring is dat als eenmanszaak met weinig investering en bescheiden winst het beter is om kleine ondernemer te blijven. Dan ben je het meest onafhankelijk.

 25. is het mogelijk een BV op te richten en het e3 inkomen (ontvangen partneralimentatie en uit overige zzp diensten) te storten terwijl je gewoon in loondienst bent?

  Ik overweeg daarnaast een beleggingspand aan te kopen vanuit de bv en deze te verhuren. Verder breng ik een eenmalige storting in van ca 2 ton. Ik wil van de voordelen van btw aftrek profiteren, opleidingskosten en ontwikkeling van nieuwe diensten.

  Prive wil ik dan mijn baantje in loondienst houden en gaan huren.
  Graag uw advies

  Mvrgr
  F.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *