Spannend! Je mag een offerte gaan maken voor een (nieuwe) klant. Een offerte is jouw aanbod voor een potentiële klant op papier. Het bestaat meestal uit concrete prijzen en uit relevante informatie over de mogelijke deal. Je vertelt naast wat het gaat kosten ook wat je nog meer te bieden hebt. De kans is groot dat de potentiële klant meerdere offertes opvraagt. Het is dus van groot belang om er met jouw offerte tussenuit te springen. Hoe maak je een goede offerte? Hieronder een aantal handige tips voor jouw winnende offerte!
Verplichtingen offerte
Om een winnende offerte te versturen is het belangrijk dat wij zorgen dat alle verplichtingen juist vermeld staan. Uiteraard begin je met het vermelden van jouw bedrijfsgegevens en de gegevens van de klant. Het moet duidelijk zijn voor wie deze specifieke offerte is. Daarnaast moet je offerte voorzien zijn van de datum dat de offerte is opgesteld en een offerte nummer. Een belangrijke vereiste is de geldigheidsduur van de offerte. Tot wanneer mogen ze een beroep doen op jouw offerte? Vermeld dit altijd in de offerte en niet alleen op bijgevoegde mail. Vul je offerte aan met een samenvatting van de werkzaamheden en de verwachtingen die jouw potentiële klant mag hebben. Aangevuld met de prijs voor jouw producten of diensten. Sluit daarnaast af met een verwijzing naar de algemene voorwaarden.
Inzicht in kosten
Hoewel er vaak 1 prijs wordt afgesproken voor werkzaamheden is het niet raadzaam om enkel een totaalprijs te vermelden in jouw offerte. Dit wekt vaak vragen op. Een groot bedrag is minder behapbaar dan het bedrag in gesplitst in onderdelen. Geef jouw potentiële klant inzichten in welke werkzaamheden verricht worden voor welke prijs. Vind je klant de totaalprijs te hoog? Dan vergroot je hierdoor de kans dat hij wel kiest om onderdelen uit de offerte bij je af te nemen. Het laat ook zien dat je graag transparant bent in je werkwijze en kosten.
Laat zien dat jij hebt geluisterd
Een van de belangrijkste onderdelen in een verkooptraject is weten dat er naar je geluisterd is. Laat merken in je offerte dat je hebt geluisterd naar de wensen van jouw mogelijke klant. Waar lagen zijn pijnpunten? Omschrijf jouw oplossing in de offerte. Waar loopt hij of zij tegenaan bij andere leveranciers? Omschrijf hoe jij dit gaat voorkomen. Kom terug op praktijkvoorbeelden die zijn genoemd in het gesprek.
Vraag het budget
Om beide partijen een hoop tijd te besparen kan het nuttig zijn om vooraf te vragen naar het beschikbare budget. Het is niet brutaal om in het verkoopgesprek te vragen naar het budget. Het geeft aan dat jij graag open communiceert en geen onnodige werkzaamheden verricht.
Het zou zomaar kunnen dat het beschikbare budget niet in de buurt komt van jouw prijs. Dan is het zonde van je tijd om een goede offerte te gaan schrijven. De potentiële klant kan zich dan richten op andere partijen.
Korting
Hoe graag je een potentiële klant ook wil binnenhalen geef nooit zomaar korting. Je geeft daar direct een beeld mee af dat je normale tarief eigenlijk te hoog is. De kans is groot dat dit tarief met korting straks opeens het standaardtarief zal worden bij je potentiële klant en dat wil je niet. Bovendien heb je nu nog de mogelijkheid om later in het traject korting te geven.
Enthousiasme
Enthousiasme is altijd goed. Enthousiasme voor je werk of enthousiasme voor de opdracht kan je helpen een akkoord te krijgen op jouw offerte. Echter kan te veel enthousiasme ook een onderbuikgevoel opleveren bij de potentiële klant. Iemand die een opdracht overduidelijk per se wil hebben levert vragen op. Geef aan dat je enthousiast bent maar laat het daarbij. Pushen is altijd een no go.
Zoek contact
Nadat jij je offerte hebt verstuurd is het raadzaam om nog even contact op te nemen. Niet direct uiteraard maar als er een aantal dagen voorbij zijn. Een belletje om even te checken of er nog vragen zijn over de offerte kan direct veel bezwaren weg nemen bij de klant. Wellicht vind jij dat de werkzaamheden duidelijk zijn omschreven maar roept het vragen op bij iemand die geen verstand heeft van zaken. Zorg dat je contact niet te dwingend is. Hebben ze geen vragen? Mooi, dan hoor je wel van ze als ze eruit zijn!
Begeleidend schrijven
Met deze handige tips ben jij in staat een winnende offerte op te stellen. Zorg dat je de offerte netjes in de bijlage bijvoegt en stuur een korte beschrijving in de mail. Ga hier niet de hele inhoud herhalen wat al in je offerte staat omschreven. Haak in op het prettige verkoopgesprek en geef aan dat je uitkijkt naar hun reactie op de offerte. Jouw winnende offerte zal zijn werk gaan doen.