Nieuwe ZZP-wet laat op zich wachten

Het is een wet waar door veel ZZP’ers naar wordt uitgekeken, de nieuwe ZZP-wet. De nieuwe wet zou op 1 januari 2016 ingaan, maar deze datum blijkt niet haalbaar. ZZP’ers zullen het dan ook met de bestaande VAR-verklaring moeten doen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën maakte onlangs bekend dat invoering van de wet wordt uitgesteld. Volgens Wiebes vordert de voorbereiding gestaag, maar is het nog niet mogelijk de wet in te voeren. De Eerste Kamer zou deze maand naar het plan kijken, maar dit wordt dus uitgesteld. De staatssecretaris heeft nu een nieuwe streefdatum voor invoering van de nieuwe ZZP-wet, 1 april 2016.

VAR is nadelig voor ZZP’ers

Om te kunnen werken hebben ZZP’ers een zogenaamde VAR verklaring nodig. Deze verklaring wordt verstrekt door de Belastingdienst. De VAR is al langere tijd een punt van discussie. Op papier kunnen mensen als ZZP’er werken, maar dit kan in praktijk heel anders zijn. Vaak zijn mensen in dienst van een bedrijf. De Belastingdienst wil dit controleren, maar dat is vrij lastig. Dit kan tot verschillende problemen leiden, zo krijgen ZZP’ers te maken met financiële gevolgen bijvoorbeeld.

Nieuwe opzet

Zodra de VAR afgeschaft is zal er gewerkt worden met zogenaamde modelovereenkomsten. Zowel bedrijven als ZZP’ers kunnen deze overeenkomsten gaan gebruiken. Als er sprake is van een dienstverband dan zullen er premies afgedragen moeten worden. De nieuwe opzet zorgt ervoor dat bedrijven veel meer zekerheid hebben over de vraag of er sprake is van een vast dienstverband.

Alexander Rinnooy van D66 vindt het een goed plan dat de invoering van de nieuwe wet wordt uitgesteld. Er is nog veel onzekerheid over deze wet. Niet alleen bij ZZP’ers, maar ook bij opdrachtgevers en bemiddelaars. Voordat de wet definitief ingevoerd kan worden moer er nog goed gekeken worden naar de uitwerking. Het is van belang dat de staatssecretaris met alle betrokken partijen om de tafel gaat zitten. Een goede uitwerking zal het vertrouwen van zowel de ZZP’ers als bedrijven terug kunnen winnen.

You May Also Like

About the Author: Arjen

Online marketeer & eigenaar Starters Informatie Centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *