Meer plezier in je ondernemersweek met een weekplan

Hoe ging je tot nu toe te werk? Hoe besteedde je je tijd? En was dat steeds effectief? Belangrijke vragen, zeker na een zomervakantie. Met de vuistregels van goed timemanagement kun je ze eenvoudig zelf beantwoorden. Timemanagement is in feite zelfmanagement. Combineer je zakelijke en privé tijd nuttig.

Richt je ondernemersweek effectiever in met de onderstaande tips:

Advies 1 Maak een weekplan
Alleen wanneer je weet waar je als ondernemer heengaat kun je je route bepalen. Per jaar, per maand, per week. Zo nodig zelfs per dag. De veelgeroemde S. Covey, autoriteit op het gebied van management en schrijver van de bestseller ‘Zeven eigenschappen van effectief leiderschap’, pleit ervoor activiteiten per week te organiseren. Simpelweg omdat de week voor iedereen een belangrijk ordenend principe is. Bovendien biedt een weekplan je meer flexibiliteit dan een dagplan. In je weekplan kun je schuiven met werk en ontspanning. Een dagplan daarentegen vereist veel discipline en verwordt al snel tot een tijdsharnas.

Advies 2 Van reflectie, activiteiten tot actie!
Heb je de resultaten voor de week geformuleerd dan vertaal je deze naar concrete activiteiten voor die week. Toets daarbij al je voorgenomen activiteiten en afspraken aan wat je wilt bereiken. Draagt een afspraak of activiteit niet bij aan je doel voor de week, dan is het advies verzetten of schrappen. Sommige activiteiten zijn tijdsgebonden. Nieuwe klanten acquireren kan eigenlijk alleen binnen de gebruikelijke kantoortijden. Voor het plannen van sport of zelfstudie heb je uiteraard meer vrijheid. Een ondernemer kent geen vaste werkdagen en werktijden. Bedenk dat je weekplan nooit een strak schema is, maar een basis om gestaag verder te werken aan je ondernemersdoelen. En bekijk van dag tot dag of het nodig is af te wijken van je plan en zo nodig afspraken te verzetten.

Advies 3 Maak keuzes
Stress ontstaat meestal niet door de dingen die je wel doet, maar vooral door waar je niet aan toekomt. Stel daarom prioriteiten. Wat moet nu, wat kan later? Ook binnen je weekplan is het zinvol je activiteiten dagelijks even onder de loep te nemen en keuzes te maken.

Advies 4 A-prioriteiten
A-prioriteiten zijn de werkzaamheden die bij je core-business horen. A-prioriteiten werk je af binnen de tijd die je daarvoor hebt gepland. Plan je A-prioriteiten realistisch. Gebruik daarbij je ervaring of hou je tijdsbesteding bij. Optimistisch plannen staat misschien goed op papier; in de praktijk wordt je er zelf de dupe van

Advies 5 B-prioriteiten
Een B-prioriteit is bijvoorbeeld je administratie. Natuurlijk is het belangrijk je rekeningen en facturen op tijd te versturen. Het is echter onnodig om er iedere dag mee bezig te zijn. Reserveer een vast tijdstip per week of per maand. Dat is veel effectiever. Bovendien heb je er verder dan geen omkijken naar. Hetzelfde kun je doen voor bijvoorbeeld het inkopen van kantoorartikelen: loop eens in de maand je voorraden na, maak een lijstje en doe alle inkopen in een keer.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *