Kantoor aan huis

Het klinkt voor velen als de ultieme situatie: werken aan huis vanuit de eigen kantoorruimte. Dat biedt inderdaad ook heel veel mogelijkheden, met name voor startende ondernemers. Een van de grootste voordelen is natuurlijk de afwezigheid van de reistijd van het woon-werkverkeer en de bijkomende kosten daarvan. Qua kosten is het ook één van de goedkoopste opties, men dient uitsluitend de beschikbare ruimte in te richten.

Maar er zijn ook nadelen. Het is een stuk moeilijker om privé en zakelijk gescheiden te houden. Bovendien kan een kantoor aan huis minder representatief overkomen. Ook zijn de kosten van de werkruimte lang niet altijd fiscaal aftrekken. Dat geldt niet alleen voor de gebruikslasten van de ruimte maar ook voor de aanschaf van het benodigde meubilair.


Bedrijfsruimte bij de woning

Dit is iets wat in slechts een zeer beperkt aantal gevallen mogelijk is. Men heeft immers te maken met de nodige vergunningen. Om überhaupt een bedrijfsruimte bij de woning te mogen bouwen is er ten eerste een bouwvergunning nodig. Verder dient er, om in die ruimte een bedrijf te mogen huisvesten, in het bestemmingsplan te staan dat het toegestaan is om daar dergelijke bedrijfsactiviteiten te mogen uitvoeren. Ook kan het zijn dat er een hinderwetvergunning vereist is, iets dat voor veel startende ondernemers een behoorlijk obstakel kan zijn.

Kosten gedeeltelijk zakelijk gebruik eigen woning niet altijd aftrekbaar
Indien de werkruimte zelfstandig is en voor minimaal voor 90% zakelijk wordt gebruikt kunnen de kosten worden afgetrokken. Een werkruimte wordt pas zelfstandig genoemd als men deze daadwerkelijk als zelfstandige bedrijfsruimte zou kunnen verhuren. Er moet een eigen entree zijn alsmede voorzieningen zoals een eigen toilet en watervoorziening. Zo niet, dan kan zijn de kosten alleen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. De regelgeving daarvoor is redelijk complex, de Belastingdienst heeft er daarom een tool voor online gezet. Omdat er veel factoren van invloed zijn en er nogal wat verschillende constructies mogelijk zijn, is het raadzaam om hier vooraf informatie over in te winnen bij de Belastingdienst of een fiscaal adviseur.

Verzekeringen
Niet alle privé afgesloten inboedelverzekeringen dekken ook zakelijk aangeschafte kantoorapparatuur. Bovendien is het goed mogelijk dat de waarde van kantoorapparatuur zo hoog is, dat een normale inboedelverzekering niet eens toereikend is. Een zakelijke inboedelverzekering is daarom gewenst. Om in aanmerking voor een vergoeding in het geval van schade of diefstal te komen, eisen verzekeraars vaak dat het te vergoeden object ‘zakelijk’ is gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *