Flexplek huren

Een van de meest recente ontwikkelingen is het huren van een flexplek. Vooral zelfstandigen vinden dit een handige manier om toch over een representatieve werkplek te beschikken, die zij alleen maar hoeven te huren als ze die echt nodig hebben.

Per dag, dagdeel of uur te huur
Het grootste verschil met het huren van een normale kantoorruimte is het feit dat een flexruimte per uur of dagdeel kan worden gehuurd. Bovendien zijn er vaak een aantal gemeenschappelijke faciliteiten zoals een koffiecorner, printer, kopieermachine en vergaderruimtes beschikbaar. Zelfstandigen hebben hier bovendien de mogelijkheid om samen met andere zelfstandigen te werken en zo toch nog een bepaalde vorm van collegialiteit te ervaren.


Steeds meer flexplekken

Flexwerkplekken zijn op de meest uiteenlopende locaties te huur. Van een eenvoudige desk bij een wegrestaurant tot een eigen werkruimte. Er zijn steeds meer initiatieven op dit gebied. Zo zijn er steeds meer kantoorgebouwen die worden ingericht voor tijdelijke verhuur. Soms worden ze ook zo ingericht dat er relatief veel ruimtes zijn die gezamenlijk worden gebruikt. Dat geldt dan niet alleen voor de keuken of verkeersruimte, maar ook voor vergaderruimtes en werkruimtes. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook om de huurders met elkaar in contact te brengen. Dat is tegenwoordig een alom geaccepteerd element van de moderne maatschappij.

Seats2meet
Een ander voorbeeld van een flexplek waar de gebruikers veel onderling contact hebben is Seats2meet. Daar betaalt men voor d werkplek (stoel aan lange gedeelde tafel) niet met geld maar met kennis, dus met sociaal kapitaal. Het is daar nadrukkelijk de bedoeling dat men contact heeft met de andere gebruikers van de flexplekken en ze ook helpt. Het gevoel van samenwerken en collectiviteit wordt op die manier sterk vergroot. Indien gewenst kan men er tegen betaling ook een stiltewerkplek huren.

Voordelen van een flexpelek
Voor beginnende ondernemers en kleine zelfstandigen die hun werk vooral van achter een bureau doen, kan een flexplek veel voordelen bieden. De huur is relatief laag, men beschikt evengoed over een representatieve werkplek met voldoende faciliteiten en heeft daarbij ook contact met medehuurders. Dat is niet niet alleen gezelliger maar ook een uitgelezen mogelijkheid om te netwerken en werk en kennis te delen.

Alternatieven
Wie een beetje rondkijkt, komt soms heel interessante alternatieven tegen. Via netwerken is het soms mogelijk om ergens een kantoorruimte te huren die officieel niet te huur wordt aangeboden. Door de economische toestand hebben veel bedrijven in moeten krimpen en is er veel verborgen leegstand.

Een ander alternatief is het huren van een anti-kraak pand. De huur daarvan is verrassend laag. Nadeel is wel het tijdelijke karakter van zo’n ruimte. Vaak is ook niet eens bekend hoe kort of lang men het pand kan huren. Omdat het vaak een komen en gaan van diverse huurders is, kan een dergelijke ruimte ook iets minder representatief zijn. Toch is een dergelijke oplossing met name bij start-ups steeds populairder aan het worden. Daarbij zijn het niet alleen de geringe kosten die een rol spelen, ook het alternatieve, avontuurlijke karakter kan dan interessant zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *