Kantoorruimte huren

Menig startende ondernemer zal wel eens dromen van die prachtige, representatieve bedrijfsruimte waar hij met zijn eventuele medewerkers zou willen werken. Goed gelegen, representatief, sfeervol, inspirerend, van alle gemakken voorzien en ruim genoeg om iedereen een prettige werkplek te bieden. Dat zal vooral in het begin een toekomstdroom zijn, er moet immers eerst voldoende omzet worden gerealiseerd en winst worden gemaakt om zulke investeringen te kunnen doen.

Bedrijfspand huren

In de praktijk is een bedrijfsruimte altijd iets minder perfect, het is en blijft altijd een compromis tussen wat men nodig heeft, wat er op dat moment beschikbaar is en wat er binnen het gestelde budget past. In het begin zal een startende ondernemer het in veel gevallen moeten doen met een kantoor aan huis of het huren van een bescheiden flexplek of werkruimte.

Er zijn nogal wat mogelijkheden, variërend tot een klein kantoor aan huis tot een volwaardig bedrijfspand:

  • Een kamer in de bestaande huur- of koopwoning inrichten als werkplek
  • Een bedrijfsruimte bij de bestaande woning bouwen
  • Een flexwerkplek of flexwerkruimte huren
  • Een eigen bedrijfspand huren of kopenEigen bedrijfsruimte huren

Dit is met name gebruikelijk voor ondernemingen met meerdere personeelsleden, of waar meer opslagruimte of winkelruimte benodigd is. Ook hier geldt dat men in een bedrijfspand alleen die activiteiten mag hebben die volgens het bestemmingsplan zijn toegestaan. Bij afwijkingen kan er een wijziging op het bestemmingsplan worden aangevraagd, wat bij niet al te ingrijpende veranderingen meestal wel wordt toegekend. Indien er sprake kan zijn van overlast voor omwonenden, dient men ook rekening te houden met een hinderwetvergunning.

Huur of koop

Bedrijfspanden worden over het algemeen gehuurd, kopen komt minder vaak voor. Een ondernemer investeert immers liever in ‘handel’ dan in onroerend goed. Bovendien kan het hebben van een hypotheek gevolgen voor het verkrijgen van andere bedrijfskredieten hebben. Bij huren betaalt uitsluitend voor het gebruik terwijl de verdere lasten voor de verhuurder zijn.

Als er sprake is van een behoorlijke leegstand op de vastgoedmarkt zijn huren in verregaande mate onderhandelbaar. Ook is het in bepaalde gevallen mogelijk om tegen de aangeboden huurprijs een renovatie of opwaardering van het te huren pand af te dingen. In tegenstelling tot de huur van een woning gaat het bij de huur van een bedrijfspand altijd om een bepaalde, overeengekomen periode. Een verlenging van een huurcontract is niet altijd vanzelfsprekend.

One Comment to “Kantoorruimte huren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *