Impact van corona op ondernemers

Sinds eind februari is Nederland in de ban van het corona virus. Dit heeft een ongelofelijke impact op ondernemers. Het leek een ver van ons bed show maar het tegendeel is waar. Ook wij in Nederland hebben onder ogen moeten zien wat het coronavirus met de gezondheid en de economie heeft gedaan. Van lichte gezondheidsklachten tot aan kunstmatige beademing in overvolle ic’s. En het is nog lang niet voorbij. Het kan nog wel een paar maanden duren voordat er een vaccin is ontwikkeld. Het is nog vrij onzeker wanneer we weer naar de “normale” situatie kunnen gaan.

Ook de economie staat op zijn kop. Ondanks het feit dat de meeste ondernemers weten dat je een buffer moet hebben om een klap op te vangen is dit een crisis van een andere orde. Veel bedrijven hebben het niet gered, gaan het niet redden, moeten gebruik maken van de overheidssteun en er is een groep ondernemers die geen last heeft van de corona crisis. In dit artikel geven wij meer informatie over de steun die geboden is, wat je kunt doen als je de eindjes moeilijk aan elkaar kunt knopen en we geven enkele voorbeelden van ondernemers die creatief met de crisis zijn omgegaan.

Corona steun vanuit de overheid

De overheid heeft besloten om een Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) regeling aan te bieden. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om werknemers te behouden en niet te ontslaan vanwege financiële redenen. De eerste NOW-regeling kon men aanvragen van 6 april t/m 5 juni 2020. Deze regeling zorgt ervoor dat je werd gecompenseerd voor de maanden maart, april en mei.

Op het moment van schrijven is de NOW-regeling 2 van kracht. En er ligt ook al een NOW-regeling 3 klaar voor de laatste maanden van 2020. Voor wie in aanmerking wilt komen voor deze regeling moet minimaal 20% omzetverlies verwachten voor de komende 3 maanden. Vanaf januari 2021 wordt dat minimaal 30%.

Wanneer je geen personeel hebt, kom je niet in aanmerking voor NOW-regeling maar is er andere regeling in het leven geroepen. Namelijk de TOZO-regeling. De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers keert maximaal 1500 euro netto per maand uit en vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Een voorwaarde hierbij is wel dat je inkomen is gedaald naar onder het bijstandsniveau.

Corona impact reiswereld en horeca

Wanneer je werkzaam bent in een branche waar je echt afhankelijk bent van een fysieke ervaring – en je het niet digitaal kan aanbieden – dan is het begrijpelijk dat je het moeilijk hebt. Denk bijvoorbeeld aan de reisbranche of de horeca. Dit zijn voorbeelden waar het lastig wordt om je dienst of product nog aan te bieden. Je hebt dan de mogelijkheid om een cadeaubon of voucher aan te bieden die op een later moment ingewisseld kan worden. In principe vraag je de consument dan om een voorschot op een dienst waar je later gebruik van kunt maken. Wees je ervan bewust dat je dan wel heel duidelijk de voorwaarden moeten communiceren. Wanneer je dit overweegt kun je ervoor kiezen om op de voucher of cadeaubon een verwijzing te maken naar de algemene voorwaarden. Ook zal de waarde voor een langere periode, bijvoorbeeld 12 maanden, geldig moeten blijven om de consumenten ruim de tijd te geven om er gebruik van te maken.

Schouders eronder zetten en aan de slag gaan

De overheid heeft verschillende regelingen aangeboden om het hoofd boven water te houden. Maar voor sommige ondernemers is dat nog steeds niet toereikend genoeg. Wat kun je nog meer doen om ervoor te zorgen dat je financieel gezond door de crisis komt. Het klinkt zo simpel maar je schouders eronder zetten en aan de slag gaan is de enige manier om weer financieel gezond te worden. Maar soms ben je afhankelijk van zaken die nu niet meer kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de fitnesscentra die enkele maanden de deuren moesten sluiten. Bij de pakken neerzitten en wachten tot de maatregelen weer zijn ingetrokken is niet de way-to-go. Zo heeft Train More ervoor gekozen om een online platform te creëren waar men trainingen vanuit de huiskamer kunnen gaan volgen. Zo waren de trainingen afgestemd op verschillende doelgroepen. De meer recreatieve sporters konden vooral simpele lichaamsoefeningen volgen. De meer ervaren sporters – die wellicht ook wat gewichten tot hun beschikking hadden – konden gebruik maken van de meer intensievere trainingen.

De leden konden op deze manier nog steeds gebruik maken van de diensten van hun sportschool. Hierdoor zijn het aantal leden uitschrijvingen een stuk lager in vergelijking met sportscholen die wachten tot versoepeling van de maatregelen. Deze tijd biedt veel kansen en met creativiteit kun je hierop inspringen.

Covid-19 dwingt tot creativiteit

Een ander voorbeeld waarbij men creatief is gaan ondernemen is in de horeca. Zoals eerder omschreven is de horecabranche hard getroffen door de genomen maatregelen vanuit de overheid. Terrassen waren leeg maar de vaste lasten liepen door. Sommige restaurants hebben ervoor gekozen om de kwaliteit die je in een restaurant krijgt, zelf kunt bereiden door middel van aangeleverde ingrediënten en een filmpje hoe men het kan bereiden. Ontzettend creatief wat ervoor heeft gezorgd dat consumenten de lokale ondernemers kon blijven ondersteunen en toch nog een beetje het gevoel zou kunnen ervaren van eten in een restaurant.

Is er toekomst na Corona?

Het is een kop die wellicht een negatief gevoel opwekt maar bekijk het voor deze keer is vanuit de andere kant. Je hebt weer de mogelijkheid om is goed naar de bedrijfsvoering te kijken, wat er goed ging en wat niet zo goed ging. Concentreer je op de goede zaken en schrap de minder goede punten zodat je een stevig fundament aanlegt voor de toekomst. Probeer daarnaast je creativiteit te gebruiken om oplossingen te bedenken waar consumenten op zich zitten te wachten. Wanneer je dat lastig vindt is het wellicht goed om gebruik te maken van je kennis en contacten waarmee je kunt sparen over de oplossingen in jouw branche. Zo zijn er veel netwerkborrels voor ondernemers waar men in dezelfde situatie zit als jij. Samen de handen in één slaan, gaat ervoor zorgen dat we samen door deze corona crisis komen.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *