Welke kosten mag je zakelijk aftrekken in de belastingaangifte?

zakelijke kosten aftrekken belastingaangifte

Als ondernemer is het belangrijk om te weten welke kosten je zakelijk mag aftrekken van je belastingaangifte. Door deze kosten af te trekken van je opbrengst, betaal je minder belasting. Maar let op: alleen de kosten die je maakt voor zakelijke doeleinden zijn aftrekbaar. Privé-uitgaven vallen hier niet onder.

Verschil tussen aftrekken en afschrijven

Om je op weg te helpen, zet de Belastingdienst de regels en kosten die je mag aftrekken op een rij. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je kosten in één keer mag aftrekken als de aankoop goedkoper is dan €450 of de kosten betrekking hebben op één jaar. Is de aankoop duurder of gebruik je de aankoop langer dan één jaar, dan trek je de kosten gespreid af over de jaren dat je de aankoop gebruikt. Dit wordt ook wel ‘afschrijven’ genoemd.

Welke autokosten mag je aftrekken?

Een ander belangrijk aspect is het privégebruik van de auto. Behoort je auto tot het ondernemersvermogen en gebruik je deze auto ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Hoeveel je moet verrekenen hangt onder andere af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Alleen als je met je rittenregistratie kunt aantonen dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen.

Opstartkosten aftrekken

Bovendien mag je kosten die je maakt voor het opstarten van je bedrijf ook aftrekken. En als je de btw kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten af zonder btw. Maar als je geen btw-aangifte doet of de btw niet aftrekbaar is, trek je de kosten met btw af in de belastingaangifte. Zorg er wel voor dat je bonnen en facturen bewaart, zodat je deze kunt laten zien aan de Belastingdienst als bewijs dat je de kosten echt hebt gemaakt voor je bedrijf.

Alleen zakelijke kosten aftrekken

Tot slot is het goed om te benadrukken dat je alleen zakelijke kosten mag aftrekken. Maak je kosten voor zowel zakelijke als privédoeleinden, dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor een overzicht met alle aftrekposten voor ondernemers en zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de regels en kosten die je mag aftrekken. Zo voorkom je dat je onnodig belasting betaalt.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *