Zakelijke energie te besparen tips

besparen als ondernemer

Ondernemers binnen het MKB beseffen niet altijd wat de energie binnen hun bedrijf kost. Door een beetje verstandig met zakelijke energie om te gaan kunnen ondernemers vaak honderden, zo niet duizenden euro’s per jaar aan energie besparen. We kunnen de gebruikelijke energieverbruikers in een doorsnee bedrijfspand als volgt indelen: verlichting, verwarming/koeling, kantoorapparatuur en overige apparatuur.

Verlichting

Er valt de nodige energie te besparen door zinnig met verlichting om te gaan. Het begint al met de discipline om de onnodige verlichting uit te schakelen. Kijk aan het eind van de werkdag, bij het afsluiten van het pand of er geen onnodige verlichting brandt en schakel die uit. Mogelijk kan er hier en daar ook een verlichtingsarmatuur of lamp worden losgekoppeld. Nog mooier is het gebruik van geavanceerde lichtregelingen, zoals een daglichtafhankelijke regeling die wordt gecombineerd met een bewegingsmelder. Daarmee wordt de verlichting aan de hand van het aanwezige daglicht automatisch teruggeregeld of uitgeschakeld. In verkeersruimtes kunnen bewegingsmelders worden gemonteerd waarmee de verlichting als er niemand is, deels of geheel wordt uitgeschakeld.

Buitenverlichting hoeft ook niet de hele nacht te branden. Waakverlichting werkt ook preventief en zal daarom wel de hele nacht aan moeten blijven, de schijnwerpers die het pand zo mooi in het zonnetje zetten hoeven natuurlijk niet te branden als er bijna niemand naar kijkt.

TL-verlichting biedt na een aantal jaren gebruik een tot 20% lager rendement dan in nieuwstaat. Maak tijdens het vervangen van de TL-buizen daarom de reflectoren en spiegelroosters met een zachte doek schoon zodat ook die optimaal blijven werken. Tussendoor reinigen van lampen en armaturen is nóg beter. Vervang TL-buizen bij voorkeur niet door de allergoedkoopste exemplaren. Deze hebben een tot 20% lager rendement en bovendien een slechte kleurweergave. Die slechte kleurweergave heeft een negatief effect op het werkklimaat én de productiviteit en is daarom alleen toegestaan in opslagruimtes.

Gloeilampen zijn uiteraard uit den boze maar ook halogeenlampen zijn helemaal niet zo energiezuinig. Het rendement daarvan is slechts 10 à 20% hoger dan dat van gloeilampen. Vervang alle gloeilampen en halogeenlampen, behalve als ze minder dan enkele uren per maand branden, door spaar- of LED-lampen. Grote halogeenspots in etalages en hallen kunnen worden vervangen door spots met zuinige en duurzame gasontladingslampen.

Tegenwoordig kan TL-verlichting vaak worden vervangen door LED-verlichting in gelijke vorm. Dat is op zich een prima optie maar kan verstrekkende gevolgen hebben voor het rendement en werking van de verlichtingsarmaturen. Vervang TL-lampen daarom niet zonder overleg met een deskundige lichtadviseur.

Besparen op Verwarming en koeling

Ook hier beginnen de besparingen met discipline. De verwarming en koeling mogen best bijtijds uit en kunnen vast wel wat zuiniger worden afgesteld. Het openen en sluiten van ramen dient met beleid te gebeuren om te voorkomen dat verwaming of koeling overuren maken. Uiteraard valt er ook veel te besparen door een goede isolatie. Alle warmte die de verwarming produceert gaat uiteindelijk door de muren, de ramen en het dak naar buiten. Om onnodig warmteverlies te voorkomen is goede isolatie ook heel belangrijk. Verder spreekt het voor zich dat een goed onderhouden en moderne verwarmings- en/of koelinstallatie een hoger rendement heeft en op zich al minder energie verbruikt. Dit kan nog worden verbeterd door de toepassing van goed thermostaten die op logische plaatsen zijn gemonteerd. Daarnaast zijn ook radiatorthermostaten vaak van een matige kwaliteit.

Met goed werkende thermostaten wordt niet alleen energie bespaard maar is er ook sprake van een aangenamer werkklimaat. Om de energiekosten van de koeling niet onnodig hoog te laten worden en het werkklimaat onder zonnige omstandigheden te verbeteren is een goede zonwering ideaal. Deze kan desnoods worden aangevuld met een goede ventilatie zodat de koeling minder snel aan hoeft. Laat zonwering desnoods geheel automatisch bedienen zodat de ruimtes niet onnodig warm worden en de koeling nog langer uit kan blijven. Werkruimtes worden niet alleen opgewarmd door de zon, ook kantoorapparatuur verbruikt veel energie en geeft veel warmte.

Verbruik Kantoorapparatuur

Ook hier begint het met een stukje discipline. Iedereen die wel eens zijn hand voor de ventilatieopeningen van een computer, printer, kopieermachine of beeldscherm heeft gehouden zal beseffen dat deze behoorlijk wat warmte afgeven en dus ook aardig wat energie verbruiken. Laat kantoorapparatuur dus nooit onnodig aan. Uiteraard moet het niet zo zijn dat de productiviteit wordt aangetast door het wachten op opstartende kantoorapparatuur. Toch kan er veel energie worden bespaard door computers automatisch in slaapstand te laten gaan, en te zorgen dat er buiten werktijden geen onnodige apparatuur aan blijft.

Omdat kantoorapparatuur zoals printers en kopieermachines vaak maar weinig wordt gebruikt maar door de continu standby stand wel relatief veel energie verbruikt kan het ook geen kwaad om bij de aanschaf goed op het vermogen in de ‘stand-by’ stand te letten. Een desktop PC gebruikt aanzienlijk meer energie als een laptop of thin client. Indien een computer maar weinig wordt gebruikt kan het daarom de moeite waard zijn om deze te vervangen door een laptop. Indien een computer alleen voor lichte administratieve software wordt gebruikt kan mogelijk naar een zuinige thin client worden uitgeweken.

Overige apparatuur

Er wordt nog meer zakelijke energie verbruikt tijdens het werk. Denk eens aan de waterkoeler, frisdrank- en koffieautomaten, broodroosters, vaatwassers, koelkasten, radio’s en kerstverlichting. Deze kunnen in veel gevallen buiten gebruikstijd worden uitgeschakeld, zo nodig met een schakelklok. En ook hier geldt dat discipline niets kost maar heel veel kan besparen.

Ook voor het milieu

Om werknemers te motiveren om te helpen met energie te besparen, is ‘kostenbesparing’ vaak niet het beste argument. Het zorgt voor natuurlijk voor besparing en vaak kom je ook in aanmerking voor diverse aftrekposten. Maar energiebesparing is natuurlijk ook goed voor het milieu en kan bovendien ook bijdragen aan een prettiger werkklimaat in de bedrijfsruimte. Dat zijn argumenten waar werknemers vaak wél gevoelig voor zijn.

Besparen met hetzelfde verbruik

Naast besparen door het energieverbruik te verminderen is het ook het overwegen waard om met je onderneming over te stappen naar een andere energieleverancier. Een overstap naar een andere leverancier zorgt voor kleine bedrijven al snel voor een besparing van honderden euro’s per jaar. Voor grotere bedrijven met een hoger verbruik kan de besparing oplopen tot duizenden euro’s. Maak gebruik van energievergelijkers zoals Energiesite.nl, waar een overstap binnen tien minuten geregeld is.

You May Also Like

About the Author: Arjen

Online marketeer & eigenaar Starters Informatie Centrum.

5 Comments to “Zakelijke energie te besparen tips”

  1. Handig artikel en klopt inderdaad helemaal! Op onze website kun je ook allemaal producten vinden die ervoor zorgen dat je bovenstaande ook echt direct kunt toepassen. Geef ons een belletje en je krijgt direct advies! 🙂

    Groeten,

    Jan-Willem

  2. Goed artikel inderdaad. Ik heb de energievergelijking link gevolgd maar dit is een vergelijker voor consumenten. Als je zakelijk wilt vergelijken voor zowel MKB / ZZP en Grootzakelijk dan kun je beter energie vergelijken bij minder.

  3. Inderdaad een interessant artikel. Ik denk dat er op dit gebied in de zakelijke markt nog veel te verbeteren/besparen valt. Deelnemen aan een zakelijk energiecollectief kan ook interessant zijn voor ondernemers. Zo kun je tot 25% besparen op de energiekosten. Dit kan interessant zijn voor zowel klein- als grootverbruik. Partijen als bijvoorbeeld Energy Department faciliteren elke maand een dergelijk collectief waarbij deelname gratis is!

  4. Dit artikel over besparen van zakelijke energie heb ik met veel interesse gelezen. Als zelfstandige werk ik sinds kort thuis. Dit betekent praktisch gezien een stijging van mijn energieverbruik uit zakelijke overwegingen. Dan ga je toch op zoek naar hoe het zuiniger kan. Zo is de lang uitgestelde omschakeling van de volledige verlichting op LED nu een feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *