Geen DGA loon meer voor startups. De eerste stappen naar de Startup BV zijn gezet!

Startup Fest Europe in Amsterdam haalt alles uit de kast om Nederland het internationale middelpunt te maken van de wereld van de startups. En met alles, bedoelen we ook alles. Minister Kamp bracht tijdens dit event het goede nieuws dat startups €50 miljoen extra krijgen om door te groeien. Hiervan wordt €27 miljoen vrijgemaakt voor een versoepeling van de gebruikelijkloonregeling voor innovatieve bedrijven: het DGA-salaris. Dit is reden voor feest in de wereld van de startups en ik zal vertellen waarom.

Het begin van de Startup-BV

Vorig jaar kwam D66 Kamerlid Kees Verhoeven met plannen met betrekking tot de Startup BV. Een rechtsvorm speciaal voor jonge, innovatieve ondernemingen waaraan verschillende fiscale en juridische voordelen kleven. Ik ben toen uitgebreid ingegaan op in hoeverre dit plan wel of niet baanbrekend is. Deze plannen zijn nog steeds niet concreet, maar het lijkt of minister Kamp met het versoepelen van het DGA-salaris een eerste stap in de richting van de Startup-BV heeft gezet.

De ondernemer kan investeren in zichzelf

Op dit moment moet een ondernemer zichzelf jaarlijks een minimum DGA-salaris van €44.000 uitkeren. Een bedrag wat de beginnende ondernemer vaak niet heeft of liever in zijn onderneming zou willen steken. Door de versoepeling van het DGA-salaris hoeft de ondernemer zichzelf nog maar een minimumloon uit te keren van €18.295,20.

Dit geeft de ondernemer een ongekende financiële vrijheid. Kijk bijvoorbeeld wat dit betekent voor drie ondernemers die gezamenlijk een Start-up hebben. Wanneer zij gebruik maken van deze regeling, hebben ze samen meer dan €77.000 per jaar extra kapitaal wat ze kunnen steken in hun onderneming. In 3 jaar betekent dit een financiële injectie van meer dan €231.000. Deze regeling zal dus heel veel betekenen voor de groei van de startups en kan hopelijk worden gezien als een eerste stap richting de Startup BV

Hoe zit het nu met het DGA-salaris?

De regels over het minimum DGA salaris zijn in het leven geroepen door de Belastingdienst om ervoor te zorgen dat de ondernemer als DGA niet eerst dividend uitkeert voordat er tenminste €44.000 aan loon is uitgekeerd. Dividend uitkeren is veel lager belast dan salaris. Dividend is per saldo belast met 40% belasting, terwijl salaris oplopend tot 52% belast kan zijn. Daarnaast moet de ondernemer over salaris ook verschillende premies betalen. Denk hierbij aan bijdrage voor zorg- en sociale voorzieningen (ZVW en Sociale zekerheidsbijdrage).

Er zijn momenteel al twee mogelijkheden om ervoor te zorgen dat een ondernemer zichzelf geen €44.000 DGA-salaris hoeft uit te keren. De eerste optie is de Belastingdienst een verzoek tot verlaging van het DGA-salaris sturen met daarin een prognose van de eerste periode van bijvoorbeeld een jaar waarin wordt aangegeven dat er niet voldoende vrije liquide middelen zijn om te voldoen aan het minimum DGA salaris.
Bij de tweede optie meldt de ondernemer zijn BV aan als inhoudingsplichtige en doet maandelijks een nul aangifte voor de loonheffingen. Aan het einde van het kalenderjaar bekijkt hij of er niet toch nog wat meer loon uitgekeerd moet worden.

De huidige opties om het DGA salaris te verlagen hanteren dus het ‘Wat er niet is kun je ook niet uitkeren’ principe. Met de versoepeling van het DGA-salaris door minister Kamp slaan we een nieuwe weg in, namelijk ‘Wat er is, kan beter worden geïnvesteerd in groei’ principe. En welke ondernemer juicht dit nu niet toe?

Auteur
Rick Schmitz is fiscaal jurist bij Online Flex BV Oprichten.nl, onderdeel van FIRM24. Rick helpt startende ondernemers met het maken van een keuze voor een bepaalde rechtsvorm. Via het platform van Online Flex BV Oprichten kunt u binnen 10 minuten een BV oprichten, stichting starten of terecht voor handige overeenkomsten voor starters.

firm24

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *