Veelgemaakte fouten bij aangifte omzetbelasting

Veel zelfstandig ondernemers doen zelf hun belastingaangifte. Je kunt namelijk gemakkelijk alles online invullen en je hebt geen onnodige kosten als het gaat om de administratie. Is het verstandig? Dat verschilt per persoon. Als je iemand bent die zich aan deadlines houdt en de wetten en regels kent, kun je het prima zelf doen. Toch zijn er een aantal valkuilen: we bespreken ze in dit blogbericht.

  1. Btw-bedrag zelf schatten
    Sommige ondernemers weten niet exact het btw-bedrag dat zij moeten invoeren. Men gaat wel eens een grove schatting doen tijdens de aangifte. Dit is not done! Het schatten van je btw-bedrag is niet toegestaan en moet exact overeenkomen met je facturen. Je kunt daarom het beste alles goed bijhouden in een Excel bestand of een boekhoudprogramma, zodat je het juiste bedrag invoert. Voer je niet het juiste bedrag in? Dan riskeer je een nabetaling inclusief rente en daarboven op een boete.
  2. Betaaldatum i.p.v. factuurdatum aanhouden
    Voor de omzetbelasting aangifte moet je alle facturen meenemen van die btw-periode. Dat betekent dat je ook facturen moet meenemen die nog niet voldaan zijn. Veel ondernemers geven alleen aan welke facturen betaald zijn, maar dit mag dus niet.
  3. Vereisten facturatie
    De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan facturen. Enkele ondernemers hebben niet al deze eisen op hun facturen staan, zoals het BTW en KvK nummer. Zorg ervoor dat je facturen controleert, zodat je hierin geen fouten maakt. Je mag geen btw terugvragen over facturen die onjuist zijn.
  4. Aangifte omzetbelasting te laat indienen
    Je bent verplicht, als je gezien wordt als ondernemer, om je aangifte omzetbelasting te doen een maand na afloop van het kwartaal (of aangiftetijdvak). Zowel de aangifte als de btw betaling moet in die maand plaatsvinden. Als je het te laat overmaakt, riskeer je een boete. Maak het daarom ook niet de laatste dag van de maand over, omdat je risico loopt dat je banktransactie een dag duurt.
  5. Het missen van fiscale voordeelregelingen
    Continue worden wetten en regelgeving veranderd: het is bijna onmogelijk om dit allemaal zelf bij te houden. De kans bestaat daardoor dat je fiscale voordeelregelingen misloopt of misschien niet goed toepast.

Belastingaangifte

Omzetaangifte is een serieuze zaak. Lees je altijd goed in en maak gebruik van een boekhoudprogramma of en andere hulp. Als je zeker wilt zijn dat je geen fouten maakt, doe je er verstandig aan om de omzetbelasting over te laten aan een boekhouder. De kosten van een boekhouder en/of boekhoudsoftware valt mee in verhouding tot de problemen op het moment dat je aangifte niet klopt. Veel succes!

You May Also Like

About the Author: Arjen

Online marketeer & eigenaar Starters Informatie Centrum.

One Comment to “Veelgemaakte fouten bij aangifte omzetbelasting”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *