
Ben jij een trotse bezitter van een succesvolle eenmanszaak? Dan kunnen er situaties voorkomen waarom jij jouw eenmanszaak wil omzetten in een BV. Je wil bijvoorbeeld in de nabije toekomst jouw bedrijf verkopen. Een BV leent zich hier goed voor. Maar een BV is ook interessant vanwege bedrijfsrisico’s omdat je dan niet meer persoonlijk aansprakelijk bent. Ten slotte is fiscaal voordeel een veel voorkomende reden om over te stappen naar een BV.
Wil je jouw eenmanszaak omzetten naar een BV dan heb je verschillende mogelijkheden. Met dit overzicht kan je makkelijk bepalen welk mogelijkheid het beste bij je past.
Activa-passiva transactie
- Waarom? Deze mogelijkheid wordt het meest gekozen. Het is namelijk snel, makkelijk en goedkoop.
- Hoe werkt het? Je verkoopt de eenmanszaak aan de nieuwe BV. Je draagt alle bezittingen en schulden (activa en passiva) van de eenmanszaak over aan de BV.
- Voordeel? Je hoeft niet naar de notaris voor een activa-passiva document. Je kan aan de slag met behulp van bijvoorbeeld software tools.
- Nadeel? De nieuwe BV mag 3 jaar niet worden verkocht.
Geruisloze inbreng
- Waarom? Heb je een klantenlijst, een goed lopende website of veel opdrachten lopen? Dan heeft jouw eenmanszaak veel meerwaarde die niet op de balans staan. Met deze stille reserves en goodwill is deze mogelijkheid interessant voor jou.
- Hoe werkt het? De eenmanszaak gaat in zijn geheel over in de nieuwe BV. De eenmanszaak wordt gestaakt, maar je betaalt geen belasting over de meerwaarde.
- Voordeel? De fiscale oprichtingsdatum van de nieuwe BV kan je 15 maanden terug plaatsen. Dit moet wel binnen 9 maanden worden aangeven door een intentieverklaring.
- Nadeel? De nieuwe BV mag 3 jaar niet worden verkocht en je moet naar de notaris voor een inbrengakte.
Ruisende omzetting
- Waarom? Je wil de nieuwe BV binnen 3 jaar verkopen
- Hoe werkt het? De eenmanszaak wordt ingebracht in de nieuwe BV. De eenmanszaak wordt gestaakt en de meerwaarde van de eenmanszaak , de stille reserves en goodwill, worden op de balans gezet. Je betaalt nu belasting over de meerwaarde.
- Voordeel? Tot 31 maart mag je de fiscale oprichtingsdatum terug plaatsen naar 1 januari van dat jaar en je mag je bedrijf wel verkopen wanneer jij wil.
- Nadeel? Je moet naar de notaris voor een inbrengakte.
Heb je de route gekozen die bij jouw eenmanszaak past? Nee. Neem contact met ons op voor een passend advies.
Ja. Volgende keer laten we zien hoe jij het proces in gang zet! Als dat geen cliffhanger is….
Auteur
Rick Schmitz is fiscaal jurist bij Online Flex BV, onderdeel van FIRM24. Rick helpt startende ondernemers met het maken van een keuze voor een bepaalde rechtsvorm. Via het platform van Online Flex BV Oprichten kunt u binnen 10 minuten een BV oprichten, stichting starten of terecht voor handige overeenkomsten voor starters.