
Wanneer is het moment daar om de eenmanszaak om te zetten naar een BV? Regelmatig krijg ik vragen van ondernemers of voor hen de tijd al rijp is om een BV te starten. In dit artikel ontdek je waarom het van cruciaal belang is om niet te lang te wachten met de omzetting. Benieuwd of dit ook voor jouw onderneming geldt? Lees dan gauw verder!
Investeerders happen niet
Een paar weken geleden nam Rolf contact met mij op. Hij vertelde mij tijdens dit telefoontje dat hij sinds drie jaar een eenmanszaak genaamd “Youngtimer4You.nl” heeft. Zoals de naam al doet vermoeden helpt Rolf ondernemers en particulieren met de zoektocht om een geschikte youngtimer te vinden én te kopen. Doordat youngtimers steeds populairder worden krijgt Rolf veel (gratis) publiciteit groeit zijn bedrijf erg hard. Rolf geeft aan niets liever dan nog groter en succesvoller worden. Maar dan heeft hij wel wel investeerders nodig die willen financieren… Hij heeft regelmatig contact met eventuele investeerders, maar wat blijkt? Veel investeerders staan niet te springen in zijn bedrijf vanwege de rechtsvorm van Youngtimer4You. Ik vertelde hem dat hij niet de enige ondernemer is die hier last van heeft. Veel investeerders willen namelijk liever niet investeren in een eenmanszaak, omdat de eenmanszaak dan feitelijk een VoF wordt. De investeerder wordt in deze situatie persoonlijk aansprakelijk gesteld voor schulden die zijn aangegaan door een andere vennoot. Maar hoe zorg ik er dan voor dat investeerders wél overstag gaan vroeg Rolf zich af.
Een hele goede vraag! Zit jij in de fase dat je meer investeerders en kapitaal wil aantrekken? Dan is de kans groot dat mijn advies luidt om je eenmanszaak om te zetten naar een BV. De aandelen die je in een BV uitgeeft hebben een bepaalde waarde. In ruil voor investeringen krijgen de desbetreffende investeerders aandelen. De investeerders worden hiermee feitelijk mede eigenaar van de BV. Het voordeel voor een investeerder is dat hij niet meer schulden draagt dan wat hij heeft ingebracht. Mijn advies aan Rolf is dan ook zeker om zijn eenmanszaak om te zetten naar een BV. De persoonlijke risico’s worden hierdoor een stuk kleiner en dit maakt het voor investeerders super interessant om te investeren in zijn BV. Zo kan Rolf dus groter én succesvoller worden!
Bescherm je privévermogen
Rolf gaf tevens aan dat hij soms slapeloze nachten heeft over contractuele verplichtingen. Hij heeft een aantal contracten lopen, zoals een huurcontract en twee arbeidscontracten voor personeel. Hier heeft hij vaak zorgen over. Hij is immers 100% verantwoordelijk voor alle schulden die de eenmanszaak maakt. Deze zorgen kun je heel eenvoudig minderen vertelde ik Rolf. Ik raad hem – en alle andere ondernemers – aan om bij de volgende risico’s na te denken om over te stappen naar een BV:
- Wanneer je medewerkers krijgt;
- Wanneer je een langdurig contract afsluit;
- Wanneer je een voorfinanciering aangaat.
Mocht het goed misgaan dan wordt Rolf niet persoonlijk niet aansprakelijk gesteld voor eventuele schulden, maar de BV zelf. Mits hij het niet de bont maakt natuurlijk. Want dan kan hij wél privé aansprakelijk worden gesteld. En dat moeten we natuurlijk niet hebben.
Aan het einde van het telefoontje wist Rolf het zeker: hij gaat deze week nog zijn eenmanszaak omzetten naar een BV. Een slimme zet, want nu kan hij eerder investeerders aantrekken én hoeft hij niet meer wakker te liggen door contractuele verplichtingen. Een win-win situatie dus!
Auteur
Thomas is fiscalist en partner bij FIRM24 en Onlineflexbvoprichten. Hij helpt ondernemers bij het maken van een juiste keuze als het om de rechtsvorm voor hun bedrijf gaat. Thomas blogt over rechtsvormen, fiscale zaken en het financieren van je bedrijf.
Hallo
Ik ben bezig om voor mijzelf te beginnen als eenmanszaak als interieurstyliste/ meubel verkoop ster.
Mijn ouders hebben al 15 jaar een goed lopende eigen zaak met intotaal 3 werknemers. Mijn vader die ook mede het (zwaar lichamelijke ) arbeid verricht wil het binnen nu en 3 jaar wat rustig aan doen. Of mij met mijn bedrijfje gaan helpen/ gaan (samen) werken
Wij vragen ons nu af of het slim en voordelig(er) is voor ons (voor mij en mijn ouders) om een BV of VOf
Te starten samen of op te richten.
Ik ga net als mijn ouders vanuit huis werken, meubel verkoop gaat online met bezorging wat mijn vader dan eventueel wil en kan gaan doen. Mijn moeder doet de administratie en zou dat ook Voor mij willen/ kunnen gaan doen.
Kortom is het handig/ slim om
Onze bedeijven/ zaken samen te gaan voegen en zo ja, in welke vorm?
Ik hoor graag van u
Mvg
Melanie