Eenmanszaak naast je BV?! Het hebben van meerdere ondernemingen

Ondernemers met meerdere ondernemingen naast elkaar is zeker geen uitzondering. Integendeel zelfs! Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van de regels die gelden voor ondernemers met verschillende bedrijven. Je mag namelijk niet alles zomaar naast elkaar starten. Fiscalist Thomas Esselink van FIRM24 legt uit.

Verwarring

Wanneer verschillende ondernemingen naast elkaar lopen kan er voor de buitenwereld verwarring ontstaan. Zorg dat een buitenstaander weet met welke onderneming hij zaken doet.

Deze twee soorten verwarring moet worden voorkomen:

  • Directe verwarring. Bij gebrek aan een onderscheidende naam kan deze verwarring ontstaan.
  • Indirecte verwarring. Er is onduidelijkheid over de onderlinge relatie van de ondernemingen.

Twee walletjes?

Twee eenmanszaken naast elkaar is niet mogelijk. Dit zou namelijk betekenen dat je tweemaal geheel aansprakelijk moet zijn voor eventuele claims of schulden. Dat kan natuurlijk niet.

Het hebben van een BV en een eenmanszaak naast elkaar is heel goed mogelijk. Maar van twee walletjes eten ,en zo van beide voordelen genieten, is niet zo makkelijk als het lijkt.

De aftrekposten van de eenmanszaak kunnen komen te vervallen, omdat het niet meer mogelijk is om aan het urencriterium van 1225 uur te voldoen.

Bij bezit van meer dan 5% van de aandelen binnen de BV, ben je verplicht jezelf een DGA-loon uit te keren. Dit is momenteel €44.000 per jaar. Deze regeling is niet te ontlopen door jezelf/de eenmanszaak te verhuren aan de BV.

Zaken om rekening mee te houden

Behalve twee eenmanszaken naast elkaar, zijn alle combinaties mogelijk, mits er geen verwarring is of misbruik van de situatie plaatsvindt.
Er zijn nog een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Zorg voor een aparte administratie.
  • Maak verschillende belastingaangiften.
  • Maak duidelijke afspraken waar de grens ligt tussen de ondernemingen.
  • Bij meerdere BV’s is een holdingstructuur vaak een verstandige keuze.
  • Zou je eigenlijk twee eenmanszaken willen beginnen? Misschien kan je de omschrijving van je eerste eenmanszaak uitbreiden bij de KvK, zodat je het binnen één eenmanszaak kwijt kan.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *