Een ERP-systeem voor het MKB

erp voor mkb

Vaak zien Mkb’ers af van een ERP-systeem vanwege misvattingen. Ontdek waarom ERP-systemen met name kleine bedrijven kunnen helpen.

De ERP-markt zit vol met verschillende oplossingen van verschillende leveranciers. Inclusief een verscheidenheid aan speciale industrie-oplossingen en ERP-systemen, die speciaal zijn ontworpen voor kleine en middelgrote bedrijven. Veel leveranciers zijn volledig gespecialiseerd in MKB-bedrijven en weten welke modules en functies van ERP-systemen voor hen moeten worden afgedekt.

De hoeveelheid bedrijven die zonder een ERP-systeem werken, is verrassend, gezien de vele voordelen die dergelijke systemen met zich meebrengen. Vaak is het de complexiteit van de ERP systemen die ontmoedigt, of de relatief hoge investering die een implementatie vertegenwoordigt. Veel Mkb’ers zijn ook van mening dat een ERP-systeem geen nut heeft voor hun bedrijf. We willen laten zien dat al deze punten op veel manieren serieus verkeerd kunnen zijn.

De angst voor ERP-systemen

Bekijk eerst de cijfers. In 2017 gebruikte slechts 31% van de bedrijven met een omvang van 10 – 49 werknemers een ERP-systeem. Voor bedrijven tussen 50 en 249 werknemers was dit aantal minimaal 62%. Er is echter een duidelijke opwaartse trend waarneembaar, wat aantoont dat zelfs kleinere bedrijven geleidelijk de toegevoegde waarde van dergelijke systemen erkennen. Maar wat is deze toegevoegde waarde en is een ERP-systeem echt logisch voor elk bedrijf?

Laten we nu, om deze vraag eindelijk te beantwoorden, eens kijken naar de voordelen die een ERP-systeem biedt aan het MKB. ERP-systemen verenigen geïsoleerde oplossingen en bieden via hun talrijke modules en functies een beter overzicht van alle ondernemingsprocessen, de beschikbare middelen en het personeel. Processen worden daarom niet ingewikkelder, ze worden de complexiteit weggenomen. Door alle gegevens op één centrale locatie op te slaan, krijgen gebruikers een beter zicht op elk bedrijfsproces.

ERP-systemen zijn flexibel

Moderne ERP-systemen zijn ook veel flexibeler dan één. Ze kunnen worden aangepast aan de behoeften van individuele bedrijfstakken en bedrijfsgroottes en bieden dus elk bedrijf precies de oplossing die het nodig heeft in termen van hun aard. Je kunt ook hele modules eenvoudig toevoegen als je ze later nodig hebt. Vooral met betrekking tot het beheer van bedrijven bieden ERP-systemen uitstekende mogelijkheden om tijd en dus kosten te besparen. Facturen kunnen automatisch worden aangemaakt en verzonden en de boekhouding kan ook op veel plaatsen worden geautomatiseerd.

Het feit dat alle bedrijfseenheden met elkaar zijn verbonden, betekent dat talloze andere processen aanzienlijk kunnen worden ingekort. Ook verhoogt een ERP-systeem de transparantie van bedrijfsprocessen aanzienlijk en neemt de communicatie tussen afdelingen aanzienlijk toe, wat op zijn beurt leidt tot een lager foutenpercentage.

Een ERP-systeem kan uitkomst bieden

Naast de hier genoemde, bieden ERP-systemen veel meer voordelen, afhankelijk van wat u wilt dat ze precies doen. Laten we de bovengenoemde zorgen over ERP-systemen herinneren. ERP-systemen zijn dus complex, te duur, de introductie te tijdrovend en niet zinvol voor het MKB. Tenminste het laatste punt dat we hebben kunnen verduidelijken. Maar hoe zit het met de anderen? ERP-systemen zijn veel minder complex dan je zou denken. Deze systemen zijn immers ontworpen om deze complexiteit uit vele processen te halen. Een implementatie in de Cloud is bijvoorbeeld een relatief eenvoudige onderneming. En ook qua prijzen is er de laatste jaren veel gebeurd op de markt.

Sommige standaard ERP-oplossingen, vooral in de Cloud, hebben lage kosten. Omdat de aanschaf van een dure hardware structuur is geëlimineerd en de huurkosten over de looptijden zijn gespreid, zijn ERP-systemen niet langer even duur als in het verleden. Desalniettemin moet je zeker een budget plannen en ook de nodige training, evenals de tijd die nodig is voor de implementatie. Daarnaast helpen ERP-systemen ook om kosteneffectiever te werken. Niet alleen omdat er minder tijd wordt besteed aan individuele bedrijfsprocessen, maar ook omdat ze helpen bij het opsporen van kwetsbaarheden en onnodige fouten in uw bedrijf.

Wilt u meer informatie over een ERP-systeem voor het MKB dan kunt u terecht op www.erpoverzicht.nl.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *