De ‘wondere’ wereld van zoekmachine optimalisatie

Tegenwoordig is de term SEO regelmatig onderwerp van gesprek binnen het bedrijfsleven. Wat is SEO nu precies? SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization wat zoekmachine optimalisatie betekent. In dit artikel zal ik in het kort uitleggen wat zoekmachine optimalisatie inhoudt.

Wat is SEO?

Zoekmachine optimalisatie is kort gezegd: beter vindbaar worden in zoekmachines. Welke zoekmachines zijn in Nederland van belang? Daar kan ik kort over zijn: Google! Met 90% marktaandeel is Google naast Bing de meest gebruikte zoekmachine van Nederland.

Een SEO strategie gericht op zoekmachine Google is dus het meest voor de hand liggend. Bovendien zal het algoritme van de overige zoekmachines hier ongetwijfeld niet veel van afwijken.

De manier waarop Google en andere zoekmachines de zoekresultaten rangschikken, de berekening hiervoor, noemen we het algoritme. Wanneer je weet hoe het algoritme van een zoekmachine in elkaar zit, kun je ook inschatten hoe dit algoritme positief te beïnvloeden is.

Google heeft als doel om gebruikers de meest relevante zoekresultaten en een goede gebruikerservaring te bieden. Onder een goede gebruikerservaring wordt met name snelheid verstaan. Relevantie en snelheid zijn de sleutelwoorden van Google.

Beïnvloeden van Google’s algoritme

Om de relevantie van de zoekresultaten te waarborgen en de misleiding hiervan tegen te gaan maakt Google de ruim 200 ranking factoren van het algoritme niet openbaar. Bovendien verandert het algoritme van Google constant; er worden ranking factoren toegevoegd en er worden ranking factoren verwijderd uit het algoritme. Ook verandert de waardering voor de verschillende ranking factoren continu.

Toch zijn er meer dan 150 ranking factoren bekend bij het grote publiek en met name bij de SEO specialisten. Het is dus een kwestie van het beïnvloeden van deze ranking factoren om te stijgen in de zoekresultaten.

Wanneer de gebruiker een kwalitatief betere pagina voorgeschoteld krijgt, en dus de gebruikerservaring verbetert, zal Google de beïnvloeding alleen maar toejuichen. Echter, wanneer de gebruiker irrelevante inhoud voorgeschoteld krijgt, er illegale trucjes worden toegepast (ook wel Black Hat SEO genoemd) en de website vooral gemaakt is voor zoekmachines en niet voor gebruikers, kan dit leiden tot verwijdering uit de Google-index.

Google heeft zelfs een handleiding opgesteld met richtlijnen voor webmasters. Ook heeft Google een beginnershandleiding voor zoekmachine optimalisatie beschikbaar gesteld. Zoekmachine optimalisatie volgens de richtlijnen van Google is dus zeer aan te raden. Wanneer je zoekmachine optimalisatie buiten de richtlijnen van Google om gaat toepassen loop je risico. Helaas is Google nog lang niet zo ver om alle irrelevante zoekresultaten en illegale SEO praktijken op te merken. Vraag is of ze dat ooit gaat lukken. Ik denk van niet.

Google’s algoritme in het kort

Zoals gezegd zijn relevantie en snelheid sleutelwoorden van Google’s algoritme. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze twee begrippen betrekking hebben op alle ranking factoren.

De ranking factoren en dus ook zoekmachine optimalisatie wordt onderverdeeld in drie SEO gebieden, namelijk de inhoudsfactor, de indexatiefactor en de populariteitsfactor. De inhoudsfactor en indexatiefactor worden OnPage factoren (factoren binnen de eigen website) genoemd. De populariteitsfactor worden OffPage factoren (factoren buiten de eigen website) genoemd.

  • De inhoudsfactor heeft betrekking op de inhoud van een webpagina. Denk hierbij aan de indeling in H tags, Meta Title, URL, zoekwoorden etc.
  • De indexatiefactor heeft betrekking op de mate waarin een webcrawler/Googlebot de webpagina kan ‘lezen’ (crawlen). Ook de bereikbaarheid van webpagina’s binnen een website speelt hierin een belangrijke rol
  • De populariteitsfactor bestaat voornamelijk uit het creëren van een kwalitatief linkprofiel, waardoor de PageRank waarde toe zal nemen. Google ziet een link naar je website als een stem. Hoe meer autoriteit en relevantie de backlink heeft, hoe meer waard de stem is.

Google Farmer/Panda Update

Zoals gezegd is Google continu bezig met het verbeteren van het algoritme om de kwaliteit van de zoekresultaten te waarborgen. In de afgelopen jaren is er o.a. een grote update gelanceerd: de Panda Update of Farmer Update. Het doel van deze Panda of Farmer Update is om zogenaamde content farms en websites met weinig tot geen unieke content, lager te rangschikken in de zoekresultaten dan websites die over veel unieke en kwalitatieve content beschikken.

Bijvoorbeeld: vergelijkingssites met weinig unieke content en weinig toegevoegde waarde worden lager gewaardeerd en weblogs met veel unieke content en veel toegevoegde waarde worden hoger gewaardeerd.

Unieke content was altijd al belangrijk, maar met deze update wordt dat nog maar eens benadrukt. Momenteel is ook de snelheid van een website een erg belangrijke factor. Een combinatie van een snelle, uitgebreide website met unieke content is zeer waardevol.

Tot slot
Zorg ervoor dat je website over relevante zoekwoorden beschikt. Zorg voor veel unieke content die dermate interessant is dat andere websites er automatisch naar gaan linken en dat de content via social media gedeeld gaat worden. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: enerzijds wordt de inhoudsfactor op een goede manier uitgebreid en anderzijds wordt de populariteitsfactor posities beïnvloed.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *