De eenmanszaak naar BV To-Do lijst (deel 2)

We hebben je vorige keer laten zien welke mogelijkheden je hebt om je eenmanszaak om te zetten naar een BV. Het omzetten kan fiscaal interessant zijn, maar gebeurt met name vaak om privé aansprakelijkheid te beperken of wanneer je wil overgaan tot verkoop van je bedrijf.

Je hebt de keuze uit de activa-passiva transactie, de geruisloze inbreng en de ruisende omzetting. Met het overzicht kun je makkelijk de juiste route voor jouw eenmanszaak kiezen. Leuk natuurlijk die theorie, maar hoe pak je dit nu in de praktijk aan?

We geven je hier een overzichtelijke checklist die past bij jouw keuze van omzetting.

Route 1: Activa-passiva transactie

  1. Stel de balans op en beschrijf de bezittingen en schulden. Dit kan je zelf doen. Online kan je veel voorbeelden van zo’n balans vinden.
  2. Richt een BV op. Kijk hier hoe je dit doet.
  3. Ga namens de BV een overeenkomst aan met je eigen eenmanszaak. In deze overeenkomst (de koopovereenkomst activa-passiva) kopieer je de balans.
  4. Schrijf de eenmanszaak uit bij de Kamer van Koophandel.
  5. Doe hetzelfde jaar aangifte Inkomstenbelasting en geef aan dat je de eenmanszaak hebt gestaakt.

Route 2: Geruisloze inbreng & Ruisende omzetting

  1. Ga naar de notaris. De notaris heeft voor de inbreng een beschrijving nodig van alle bezittingen en schulden van de eenmanszaak. Dit kan bijvoorbeeld de laatste jaarrekening zijn van je eenmanszaak. Op basis hiervan wordt er een inbrengakte gemaakt.
  2. De notaris regelt de in- en uitschrijving van de eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel.
  3. Stel de Belastingdienst op de hoogte door aan te geven dat je gebruik maakt van geruisloze inbreng. Je zal (financiële) informatie over je onderneming moeten overdragen.
  4. Doe hetzelfde jaar aangifte Inkomstenbelasting en geef aan dat je de eenmanszaak hebt voorgezet in een andere rechtsvorm.

Met deze checklist kun je gericht aan de slag en is het omzetten van eenmanszaak naar BV niet zo ingewikkeld als het klinkt.

Auteur
Rick Schmitz is fiscaal jurist bij Online Flex BV, onderdeel van FIRM24. Rick helpt startende ondernemers met het maken van een keuze voor een bepaalde rechtsvorm. Via het platform van Online Flex BV Oprichten kunt u binnen 10 minuten een BV oprichten, stichting starten of terecht voor handige overeenkomsten voor starters.

firm24

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *