De BV is sinds 2021 fiscaal steeds aantrekkelijker

bv oprichten 2021

Ben jij een startende ondernemer, maar weet je nog niet zeker wat de juiste rechtsvorm is? Of ben jij iemand die al een eenmanszaak of VOF heeft? Dan wordt het wellicht tijd om te starten of over te stappen naar een BV. De fiscale faciliteiten voor een eenmanszaak of VOF zijn namelijk sinds 1 januari 2021 minder aantrekkelijk. Des te eerder je overstapt naar een BV, des te meer voordeel je daaruit kan halen. Hoe dat kan, lees je in dit artikel. 

Zelfstandigenaftrek 

De zelfstandigenaftrek houdt kortweg in dat je over een deel van je winst geen belasting hoeft te betalen. Dit geldt alleen voor de eenmanszaak en VOF, niet voor een BV. Daarom was de zelfstandigenaftrek de afgelopen jaren een fiscaal aantrekkelijk middel om te kiezen voor een eenmanszaak of VOF. Hier is echter in 2021 verandering in gekomen, de zelfstandigenaftrek gaat namelijk steeds meer omlaag. In 2020 hoefde je als eenmanszaak of VOF over €7030 van je winst geen belasting te betalen. Sinds 1 januari 2021 is dat verlaagd naar €6670 en het gaat door tot het jaar 2036 waar het belastingvrije bedrag nog maar €3240 is. Dat is dus een daling van maar liefst 50% ten opzichte van 2020. Hoe meer de zelfstandigenaftrek omlaag gaat, hoe meer belasting je betaalt. Het is nu dus een zeer interessant moment om na te denken over een bv als rechtsvorm. Hoe eerder, hoe beter. 

Vennootschapsbelasting

Een BV moet echter eveneens belasting betalen over de gemaakte winst, maar dat is sinds 1 januari 2021 juist aantrekkelijker. Bij deze vennootschapsbelasting zijn er twee schijven: de lage schijf waar je minder belasting over betaalt en de hoge schijf waar je meer belasting over betaalt. Het percentage waarover belasting betaald moet worden in de lage schijf is de afgelopen jaren steeds meer gedaald. Dat is voor eigenaren van een BV voordelig, omdat je daardoor over een steeds kleiner bedrag belasting betaalt. Het omslagpunt van de lage schijf naar de hoge schijf gaat qua bedrag ook nog eens omhoog, wat nog voordeliger is als je een BV hebt. In 2020 betaalde je over een winst tot en met €200.000 16,5% belasting. In 2021 betaal je over een winst tot en met €245.000 15% belasting en in 2022 betaal je over een winst tot en met maar liefst €395.000 15% belasting. De hoge schijf van de vennootschapsbelasting blijft elk jaar wel 25%, maar het bedrag waarover je minder belasting hoeft te betalen (de lage schijf) stijgt dus steeds meer. Nog meer redenen om over te stappen op of te beginnen aan een BV. 

Baangerelateerde investeringsaftrek (BIK)

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe investeringskorting: genaamd de baan gerelateerde investeringsaftrek. Je krijgt hiermee korting op nieuwe investeringen die je kunt verrekenen via de loonheffing van je personeel. Bij een investering tot €5.000.000 krijg je 3,9% korting en bij een grotere investering is de korting 1,8%. Er zit wel een aantal voorwaarden aan vast: ten eerste geldt het voor investeringen vanaf 1 oktober 2020, ten tweede moet de investering helemaal zijn betaald tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 en moet de investering binnen zes maanden na afbetaling in gebruik worden genomen. Deze korting krijg je als je vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen. Als eigenaar van een BV kun je dus aanspraak maken op deze extra investeringsaftrek.

In het kort

Dus ben jij een startende ondernemer of iemand die al een VOF of eenmanszaak heeft? Dan is de BV met het oog op de toekomst de juiste keuze. Door de zelfstandigenaftrek wordt het de komende jaren fiscaal steeds minder aantrekkelijk om een VOF of eenmanszaak te hebben. Door de gunstige wijzigingen van de vennootschapsbelasting ben je als eigenaar van een BV steeds voordeliger uit met de winstbelasting en de BIK is ook nog eens een extra investeringskorting die je als BV-eigenaar mee kan pakken. 

Advies nodig?

Zit je met een brandende vraag of twijfel je om over te stappen naar een BV? Dan helpen de adviseurs van Firm24 je uiteraard graag. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in via de website van Firm24. 

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *