Belasting en BTW aangifte tijdens de Corona crisis

omzetbelasting corona covid-9

De wereld is in de greep van het coronavirus. Covid-19 zorgt ervoor dat vele ondernemers enorme verliezen hebben en moeite om aan hun verplichtingen te voldoen. Wat betekent dit voor je belastingaangifte? Mag je er voor kiezen om je BTW aangifte later te versturen? In dit artikel de laatste informatie over de BTW-aangifte voor ondernemers tijdens corona tijd.

Op donderdag 30 april 2020 is de eerste deadline voor BTW aangifte sinds de Corona uitbraak. Op deze dag moet zowel de betaling als de aangifte van de BTW over kwartaal 1 van 2020 ingediend zijn. Uit de cijfers van de Belastingdienst blijkt dat als gevolg van Covid-19 het aantal aangiftes achterloopt tov eerdere jaren. De belastingdienst roept iedereen op om alsnog deze verplichting na te komen. Ondernemers die vanwege corona uitstel willen voor de BTW betaling kunnen dit gemakkelijk online aanvragen, maar moeten dan wel uiterlijk op 30 april aangifte doen.

Btw aangifte tijdens Corona

De belastingdienst snapt dat Corona een enorme impact heeft op ondernemers. “Wij realiseren ons dat de coronacrisis veel ondernemers hard raakt.”, licht Arno van Dongen van de Belastingdienst toe. “Daarom biedt de Belastingdienst ondernemers die financiële problemen hebben ondersteuning aan de hand van tal van fiscale maatregelen. Maar het op tijd indienen van de aangifte hoort er, ook in deze bijzondere periode, toch gewoon bij.

Het is belangrijk om het onderscheid tussen uitstel van btw-betaling en uitstel van btw-aangifte goed te begrijpen: iedereen moet gewoon aangifte doen, maar op basis van de naheffingsaanslag kan er uitstel van betaling aangevraagd worden. Het maakt hierbij niet uit of je weinig of veel omzet hebt gedraaid in kwartaal 1 van 2020: “Ondernemers die dat echt nodig hebben, kunnen alleen na het doen van aangifte onder andere drie maanden uitstel van de btw-betaling aanvragen”, legt Van Dongen uit.

De Belastingdienst heeft er ook vanuit data oogpunt belang bij dat ondernemers aangifte blijven doen. Hierdoor zien ze wat de trends zijn qua omzet van de Nederlandse ondernemers. Hier kan uiteindelijk ook het beleid op afgestemd worden.

Hoe doe je BTW aangifte?

  1. Navigeer online naar het ondernemersportaal en log in op “Mijn Belastingdienst Zakelijk”. Je kan inloggen met je DigiD of met eHerkenning.
  2. Vul de volledige BTW aangifte in. Maak gebruik van je boekhoudpakket indien beschikbaar.
  3. Wacht op de naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Via dit formulier kan je uitstel aanvragen op betaling.

Indien je de bovenstaande stappen tijdig hebt doorlopen voorkom je een naheffingsaanslag voor het niet of te laat doen van je BTW aangifte of BTW betaling. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *