Controleer voorlopige aanslag 2021 goed

belastingaangifte 2021 voorlopig controleren

Bijna een half miljoen ondernemers ontvangen in het begin van 2021 de voorlopige aanslag voor het nieuwe jaar. Dit jaar is het nog belangrijker om deze goed te controleren. De Belastingdienst raadt iedereen aan de verwachte inkomsten te checken en waar nodig aan te passen. Het kan namelijk zijn dat de inkomsten te hoog of te laag ingeschat worden. Zeker in deze tijd van het coronavirus kan het zijn dat de omzet veel hoger of lager is komen te liggen. Door tijdig je wijzingen door te geven voorkom je een naheffing.

Elk jaar in januari en december verstuurt De Belastingdienst de voorlopige aanslag voor het nieuwe jaar. De voorlopige aanslag 2021 zorgt ervoor dat ondernemers net als mensen in loondienst maandelijks belasting betalen over hun inkomsten.

Impact coronacrisis op aanslag 2021

We leven in een bijzondere tijd. Vooral door de coronacrisis was 2020 een bijzonder jaar. Momenteel zitten we nog in een lockdown wat voor ondernemers nog steeds gevolgen heeft. Mogelijk is de omzet gedaald, of verwacht een ondernemer juist meer omzet te maken door meer producten te verkopen of diensten te leveren. Al dit soort veranderingen vanwege corona hebben gevolgen voor het inkomen en de belasting die ondernemers moeten betalen.

Wijzigen voorlopige aanslag 2021

“Vanaf deze week kunnen ondernemers hun voorlopige aanslag over 2021 ontvangen”, zegt Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter bij de Belastingdienst. In de voorlopige aanslag 2021 staat wat de Belastingdienst inschat dat uw startende onderneming komend jaar aan belasting gaat betalen. Dit is een schatting op basis van gegevens uit uw belastingaangifte of voorlopige aanslag van vorig jaar. Het is belangrijk de vooraf ingevulde omzetgegevens goed te controleren en indien nodig aan te passen. Zo voorkomt u dat u na het doen van de aangifte inkomstenbelasting 2021 veel bij of terug moet betalen. U kunt uw voorlopige aanslag over 2021 op ieder moment wijzigen. Klopt de voorlopige aanslag 2021, dan hoeft u uiteraard niets te wijzigen.

Verwacht je meer of minder inkomsten in 2021?

Met de voorlopige aanslag 2021 betaal je net als mensen in loondienst in het lopende jaar maandelijks belasting over jouw inkomsten. Deze voorlopige aanslag is dit jaar gebaseerd op de laatst bekende gegevens over jouw inkomen bij de Belastingdienst, een voorlopige of een definitieve aanslag van voorgaande jaren. De Belastingdienst maakt op basis hiervan een inschatting voor komend jaar. Op het einde van het jaar doe je een aangifte inkomstenbelasting en ontvang je een definitieve aanslag waarmee deze voorlopige aanslag wordt verrekend. Een accurate voorlopige aanslag voorkomt dat je veel belasting opeens moet bijbetalen of dat je extra lang moet wachten op terug te krijgen belasting.

Schatting van de omzet

In januari weet je als ondernemer wat jij in 2020 aan omzet gedraaid hebt. Dit kan je helpen om jouw verwachte inkomsten over 2021 te bepalen. Een goed moment dus om de voorlopige aanslag over 2021 te controleren en zo nodig aan te passen. Houd hierbij rekening met de impact van de coronacrisis op je omzet. Mogelijk is je omzet gedaald, of verwacht je juist meer omzet te gaan maken door meer producten te verkopen of diensten te verlenen. Al dit soort veranderingen hebben gevolgen voor de belasting die je als ondernemer moet betalen.

Zelfstandigenaftrek minder uren

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en je meer dan 1225 uur in je onderneming werkt, dan voldoe je aan het urencriterium. Je kunt dan gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek, een aftrekpost van € 6.670 waardoor je minder belasting betaalt. Bepaal dus of je in 2021 gaat voldoen aan het urencriterium, want dat kan van invloed zijn op de hoogte van je voorlopige aanslag 2021.

Hypotheek of echtscheiding

Niet alleen een wisselend inkomen is van invloed op de voorlopige aanslag. Ook veranderingen in jouw persoonlijke situatie zoals het kopen van een huis, het oversluiten van jouw hypotheek of een echtscheiding zijn van invloed. Check dan je voorlopige aanslag en pas deze zo nodig aan. Ontvang je toeslagen? Controleer dan direct of je ook die moet aanpassen.

Voorlopige aanslag 2021 aanvragen of wijzigen

Heb je geen voorlopige aanslag 2021 ontvangen maar wil je daar wel gebruik van maken? Of wil je de voorlopige aanslag 2021 wijzigen? Je kunt je voorlopige aanslag over 2021 op ieder moment aanvragen of wijzigen op de website van de Belastingdient.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *