
Veel startende ondernemers vragen zich af hoe ze een BTW nummer aan moeten vragen. Dit is eenvoudiger dan gedacht: dit wordt proces wordt namelijk in gang gezet bij je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe je een BTW nummer kan aanvragen.
KVK Nummer aanvragen
Wil jij je eigen bedrijf starten? Gefeliciteerd! Je hebt administratief gezien een aantal zaken die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Een goede start hierbij is om een afspraak te maken bij de KVK om je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De inschrijving in het handelsregister van de KVK zorgt voor meer transparantie en rechtszekerheid bij het uitoefenen van je bedrijf. Het zorgt ervoor dat bedrijven zich kunnen identificeren. Daarbij is het meteen duidelijk wie welke bevoegdheden heeft binnen een bedrijf en wie aansprakelijk gesteld kan worden mochten er problemen ontstaan. Bij de inschrijving bij de KVK krijg je direct een KVK nummer mee. Daarnaast geeft de KVK jouw gegevens door aan de Belastingdienst. Hierdoor heb je 2 inschrijvingen in 1x geregeld.
Hoe BTW Nummer aanvragen?
Zoals hierboven aangegeven worden jouw gegevens direct doorgegeven aan de belastingdienst. Je krijgt als je inschrijving helemaal compleet is direct je BTW Nummer mee bij de KVK. Dit is je voorlopige BTW nummer en kan direct gebruikt worden. Jouw nieuwe BTW identificatienummer wordt binnen een aantal dagen per brief bevestigd. Als de start van je onderneming in de toekomst ligt dan krijg je niet direct je BTW nummer mee. In deze situatie ontvang je binnen 5 werkdagen na de daadwerkelijke start van je onderneming een brief van de Belastingdienst met je nieuwe BTW identificatienummer.
Ben ik ondernemer voor de BTW?
Ook al ben je als ondernemer nog geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, toch bestaat er de kans dat je ondernemer bent voor de BTW. Maar hoe weet je nou of je ondernemer bent voor de BTW? Voor de BTW ben je ondernemer als je zelfstandig een bedrijf hebt of zelfstandig een beroep uitoefent. Hierbij speelt het geen rol welke rechtsvorm je als ondernemer hebt. Dit geldt dus voor zowel BV’s als stichtingen. Als de belastingdienst je als ondernemer ziet dan ontvang je een BTW nummer. Er zijn ook situaties waarbij iemand wel een BTW nummer krijgt maar geen BTW hoeft te betalen. Dit kan bijvoorbeeld via de kleineondernemersregeling. Twijfel jij zelf of je BTW moet berekenen? Neem dan even contact op met de Belastingdienst.
Aan de slag met je BTW nummer
Zodra je jouw BTW nummer en KVK nummer hebt kan je volledig aan de slag als startende ondernemer. Je bent verplicht om je BTW nummer te vermelden op al je facturen. Daarnaast moet je ook je KVK nummer op al je facturen vermelden. Ons advies is om op je eigen website ook altijd je KVK nummer te vermelden. Het is niet noodzakelijk om op je website ook het BTW nummer te vermelden. Aangezien het BTW nummer van ZZP-ers vaak deels overeenkomt met je burgerservicenummer (sofinummer) kan dit zelfs zeer onwenselijk zijn. Doordat er alleen “B01” toegevoegd wordt aan je burgerservicenummer kan het verstandig zijn om terughoudend te zijn met het vermelden van je BTW nummer. Andere dingen waar je aan kan denken is het vermelden van je KVK nummer op briefpapier en in de handtekening van je zakelijke mail.
vraag: ik heb al jaren een BV maar heb die weinig gebruikt. Nu wil ik een factuur sturen uit deze BV: hoe kom ik of waar vind ik mijn BTW nummer??