Boekhouding voor zzp-er

boekhouding voor zzp

Een zzp-er staat voor zelfstandige zonder personeel. Het begrip zzp-er wordt ook gebruikt door de belastingdienst en de sociale zekerheidsinstellingen. Een zzp-er is trouwens geen echte ondernemersvorm. Een zzp-er is dus een zelfstandige zonder personeel en zal dus in aanraking komen met de belastingdienst. Een zzp-er heeft dus een boekhouding nodig, zodat de zzp-er kan laten zien hoe er geld is binnen gekomen en waar het geld aan uit is gegeven. Een zzp-er kan er voor kiezen om de boekhouding zelf te doen, maar hij of zijn kan de boekhouding ook door bijvoorbeeld een boekhoudkantoor laten doen.

Wat is een ZZP-er?

Een zpp-er is in z’n algemeenheid 1 persoon die diensten of producten verkoopt en hiervoor aan de klant een factuur stuurt. Zo kan het dus zijn dat je als zzp-er je dienst aanlevert aan een bedrijf en daar dus tijdelijk werkzaam bent. Dit kan in allerlei sectoren het geval zijn, van ict tot de zorgsector. Een zzp-er heeft geen arbeidsovereenkomst met de klant of opdrachtgever, maar levert hier wel diensten of goederen aan. Een zzp-er hoort bij de kamer van koophandel ingeschreven te staan. Aangezien een zzp-er dus geen arbeidsovereenkomst heeft moet een zzp-er er zelf zorg voor dragen dat er inkomstenbelasting wordt afgedragen. Naast de inkomstenbelasting moet de zzp-er ook de omzetbelasting nog afdragen. Hiervoor heeft een zzp-er dus een boekhouding nodig.

Belastingen

Zoals hiervoor al even vermeld, een zzp-er moet natuurlijk ook belastingen afdragen. Aangezien een zzp-er niet bij iemand in dienst is, zal de zzp-er dit voor zichzelf moeten doen. Als je hier dus niet goed in bent of het niet leuk vindt om te doen, kun je er ook voor kiezen om de boekhouding door een andere partij te laten doen. Op deze manier weet je dat het goed gebeurd en ben je er geen extra tijd aan kwijt. Naast de inkomstenbelasting die iedereen die werkt in Nederland betaald moet een zzp-er ook omzetbelasting afdragen. Voor elk product of dienst dat een zzp-er verkoopt moet btw worden bijberekend, dit is 6 of 19%. Dit btw-bedrag moet de zzp-er afstaan aan de belastingdienst. Van elk product of dienst dat een zzp-er koopt kan de zzp-er dit btw-bedrag aftrekken van de omzetbelasting die hij of zijn moet betalen.

Boekhoudkantoor

De boekhouding moet goed en nauwkeurig gebeuren, als dit namelijk niet het geval is en je dus niet de juiste inkomstenbelasting en omzetbelasting afdraagt kun je voor hoge boetes komen te staan. Als boekhouding dus niet je strekste vak is kun je er voor kiezen om dit door een boekhoudkantoor te laten je doen. Je hebt er dan geen omkijken naar en je hoeft je er ook geen zorgen over te maken dat de belastingdienst op een dag voor je neus zal staan.

Boekhouding

Naast de belastingaangiftes is de boekhouding ook overzichtelijk voor jezelf. Zo kun je bijhouden welke facturen nog betaald moeten worden en welke facturen nog open staan. Op deze manier houdt je alles voor jezelf duidelijk en voorkom je bijvoorbeeld de fout om een factuur 2 keer te betalen.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *