Belastingvoordeel: De vijf leukste tips om 2017 goed af te sluiten

We zijn alweer de maand december ingegaan, het einde van het jaar is dus al bijna in zicht. Even een moment om bij stil te staan. Maar heeft u ook al stilgestaan bij het feit dat u inkomstenbelasting snel op orde dient te zijn? Niet het leukste klusje. Wat wel leuk is, is om uit te zoeken welke maatregelen u kunt treffen om uiteindelijk zo min mogelijk belasting te hoeven te betalen. Wilt u weten hoe u aan het einde van het jaar hiervan kunt profiteren, zodat u zo min mogelijk belasting hoeft te betalen? Wij van Appwiki geven u de vijf leukste belastingvoordeeltips.

Tip 1: Doe extra investeringen in uw zaak

Heeft u dit jaar al investeringen gedaan in kantoorartikelen of apparatuur en heeft u daar in totaal tussen de € 2.301 en € 56.020 aan besteedt? Dan komt u als ondernemer waarschijnlijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsaftrek (KIA). Dat betekent dat u 28 procent van het investeringsbedrag af kunt trekken van de belasting. Zit u nog niet op dit bedrag? Dan is het verstandig om deze maand nog te investeren in deze benodigdheden. Zorg wel dat u artikelen aanschaft die vallen onder de definitie ‘investering’. Volgens de Belastingdienst is dit een bedrijfsmiddel dat langer dan een jaar meegaat en minimaal € 450 kost. Die nieuwe laptop die u voor volgend jaar had gepland, kunt u misschien toch beter deze maand nog aanschaffen.

Tip 2: Laat uw partner meehelpen

Krijgt u in uw onderneming veel hulp van uw partner? Ondersteunt hij of zij u met bijvoorbeeld met het bijhouden en verwerken van de boekhouding of het maken van offertes? Wanneer u uw partner een beloning van minimaal € 5000 geeft (een arbeidsbeloning) voor het verlenen van deze diensten, dan kunt u deze vergoeding aftrekken van de winst. Let er wel op dat de beloning reëel moet zijn voor de verrichte werkzaamheden. Daarnaast is het verstandig om de gewerkte uren hiervan ook goed bij te houden als bewijs.

Tip 3: Bezoek uw tandarts

Wanneer u dit jaar zorgkosten hebt gemaakt, mag u bepaalde kosten aftrekken. Dit worden ook wel specifieke zorgkosten genoemd. Is het wellicht weer eens tijd om naar de tandarts te gaan? Stel het volgende bezoek aan uw tandarts niet uit tot het volgende jaar. Tot en met het jaar 2016 zijn uw ziektekosten namelijk nog fiscaal aftrekbaar. Om de aftrek te bepalen die voor u van toepassing is, dient u eerst te bekijken welke kosten allemaal in aanmerking komen. Dit overzicht is te vinden op de website van de Belastingdienst. Hierna kunt u het totaal van uw aftrekbare zorgkosten berekenen. Let erop dat u alleen het deel van de kosten mag aftrekken dat uitkomt boven het drempelbedrag. Dit bedrag is weer afhankelijk van uw drempelinkomen en of u een fiscale partner hebt. Zoek dit dus even goed uit.

Tip 4: Steun een goed doel

Wanneer u jaarlijks aan dezelfde goede doelen schenkt, kunt u hier belastingvoordeel mee behalen. Wel zijn deze giften pas aftrekbaar wanneer de som meer dan één procent van uw inkomen bedraagt. Periodieke giften van minimaal vijf jaar zijn wel vanaf de eerste cent aftrekbaar. Deze giften zijn aftrekbaar wanneer ze worden gedoneerd aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI), een culturele ANBI of een vereniging die geen (culturele) ANBI is maar wel aan bepaalde voorwaarden voldoet. Op de website van de Belastingdienst kunt u deze voorwaarden vinden en het formulier downloaden waar u uw periodieke gift op vast kunt leggen.

Tip 5: Denk aan uw pensioen

Later wilt u uiteraard financieel zorgeloos van het leven kunnen genieten. Een lijfrentepolis of banksparen kunnen een goede aanvulling zijn op uw pensioen. Wilt u hier dit jaar nog van profiteren? Zorg dan dat u de premies voor januari 2018 hebt gestort. Deze storting kunt u dit jaar dan nog aftrekken van de belasting. Let er wel op dat u zelf de premies betaalt of de storting doet en dat u in een bepaald jaar niet voldoende pensioen hebt opgebouwd, om in aanmerking te komen voor de premieaftrek.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *