Bijtelling auto van de zaak
Als ondernemer beschikt men wellicht over een personenauto of bestelauto, die op naam van het bedrijf is gezet. Er moeten immers klanten worden bezocht, producten bezorgd en daarbij is er ook nog het woon-werkverkeer.
Men kan de auto natuurlijk ook privé gebruiken, maar dat heeft ook zijn keerzijde. Wie namelijk privé rijdt met een (lease) auto van de zaak moet belasting betalen voor dit privé gebruik. Deze bijtelling, zoals de Belastingdienst het noemt, wordt toegepast omdat die gratis privéritjes volgens de regering een vorm van inkomsten zijn waarover men net als iedereen belasting dient te betalen. Omdat de bijtelling niet alleen een eeuwig discussiepunt is maar er ook altijd veel misverstanden over zijn leggen we voornaamste aspecten van de fiscale bijtelling nog even uit.
Bijtelling voor ondernemers
Het maakt niet uit of het nu een auto van de werkgever of van de eigen onderneming betreft, de bijtelling geldt voor zowel werknemers als ondernemers. De bijtelling geldt voor alle ondernemers, ongeacht de rechtsvorm van de onderneming. Voor werknemers wordt de bijtelling bij de inkomstenbelasting geheven als zijnde loon in nature, bij ondernemers wordt de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak bij de winst opgeteld. Ondernemers met een BV of NV worden in dit geval weer als werknemers beschouwd. Er zijn methoden om bijtelling te voorkomen.
Hoogte Bijtelling & Co2
De hoogte van de bijtelling is gerelateerd aan de cataloguswaarde (lees: consumentenprijs) van de ter beschikking gestelde auto. Werd er vroeger vaak een vast percentage van de cataloguswaarde gehanteerd, tegenwoordig is dit percentage afhankelijk van de belasting die de auto voor het milieu vormt en kijkt men naar de CO2 uitstoot van de auto. Deze criteria worden ieder jaar herzien aan de hand van de stand der techniek en eventuele fiscale maatregelen.
De bijtelling is gerelateerd aan de CO2 uitstoot om mensen ertoe te bewegen een milieuvriendelijke auto laten kiezen. Het onbeperkt rijden in een grote, brandstof slurpende en milieubelastende auto is immers allesbehalve goed voor ons milieu, vandaar dat men stelt dat hoe hoger de CO2 uitstoot is, hoe hoger ook de bijtelling wordt. Lees hier hoe je de hoogte van bijtelling kunt berekenen.