WGA Verzekering

WGA verzekering

Als u een zieke werknemer heeft, wordt dat vaak al snel een financieel probleem. Als uw zieke werknemer na twee jaar nog steeds niet volledig aan het werk kan en hij onder de WGA valt, dan brengt dit veel extra verplichtingen met zich mee. U betaalt dan normaal gesproken zelf de uitkering aan het UWV die het weer aan uw werknemer uitkeert. U kunt er echter ook voor kiezen om een WGA verzekering af te sluiten, waardoor u zelf niet meer het inkomen van uw zieke werknemer hoeft te betalen.

Wat is een WGA verzekering?

WGA staat voor Werkhervattingsregeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Als u deze verzekering heeft afgesloten, zal de verzekeraar het inkomen van uw zieke werknemer betalen door middel van een WGA uitkering. Iemand die tussen de 35% en de 80% arbeidsongeschikt is of meer dan 80% maar niet voor altijd, heeft recht op een WGA uitkering vanaf het moment dat hij twee jaar arbeidsongeschikt is.


Soorten WGA uitkeringen

Een werknemer die twee jaar lang arbeidsongeschikt is kan in aanmerking komen voor verschillende WGA uitkeringen. Iemand die niet meer werkt en tenminste 26 weken heeft gewerkt in de 36 maanden voordat hij arbeidsongeschikt werd, heeft recht op een loongerelateerde uitkering. Deze werknemer krijgt de eerste twee maanden 75% van zijn loon uitgekeerd en daarna 70%. Iemand kan afhankelijk van zijn arbeidsverleden 3 maanden tot 38 maanden een loongerelateerde uitkering ontvangen.

Een werknemer die arbeidsongeschikt is kan ook een WGA loonaanvullingsuitkering krijgen, als hij niet in aanmerking komt voor een loongerelateerde uitkering of als deze is afgelopen. Deze uitkering is bedoeld voor werknemers die tenminste nog 50% verdienen van het loon dat ze volgens de arbeidsdeskundige kunnen verwerven. Iemand die voor 70% arbeidsongeschikt is volgens de arbeidsdeskundige, zou dan nog minimaal 35% van zijn maandloon verdienen. Met een loonaanvullingsuitkering krijgt u 70% uitgekeerd van het verschil tussen uw maandloon voordat u arbeidsongeschikt werd en het maandloon vanaf het moment dat u arbeidsongeschikt bent.

Iemand die niet (meer) in aanmerking komt voor een loongerelateerde uitkering kan ook een vervolguitkering krijgen. Deze uitkering is bedoeld voor werknemers die minder dan 50% verdienen van het loon dat ze volgens de arbeidsdeskundige kunnen verwerven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij iemand die minder dan 35% van zijn maandloon verdiend, terwijl hij voor 70% arbeidsongeschikt is. Met een vervolguitkering krijgt u het percentage dat u arbeidsongeschikt bent maal het minimumloon uitgekeerd.

Waarom een WGA verzekering afsluiten als werkgever?

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de inkomsten van uw werknemers, ook als ze arbeidsongeschikt zijn. Werknemers kunnen voor een langere periode arbeidsongeschikt zijn en u dient er dan toch voor te zorgen dat inkomsten hebben. Dit kan u veel geld gaan kosten. Met een WGA verzekering bent u hiertegen verzekerd en hoeft u zelf geen geld uit te keren aan werknemers die arbeidsongeschikt zijn.



Premie van een WGA verzekering berekenen
De premie van een WGA verzekering kunt u heel gemakkelijk berekenen op de website van de verzekeraar door een vragenlijst in te vullen. Dit kunt u het beste doen op websites van meerdere verzekeraars, zodat u de premies met elkaar kunt vergelijken. U kunt er ook voor kiezen om de premies op een vergelijkingssite te berekenen. Dan vult u ook een vragenlijst in, maar de vergelijkingssite laat u daarna de premies van meerdere verzekeraars zien. Zo kunt u gemakkelijk zien welke verzekeraar het goedkoopst is.

WGA verzekering afsluiten

Het afsluiten van een WGA verzekering kunt u tevens doen via de website van de verzekeraar. Nadat u de premie heeft berekend, hoeft u enkel nog te bevestigen dat u het hiermee eens bent. Het is ook mogelijk om de WGA verzekering af te sluiten via een vergelijkingssite door te bevestigen dat u het eens bent met de premie van één van de verzekeraars. Bij veel verzekeraars is het ook mogelijk om de verzekering telefonisch of via de post af te sluiten. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de verzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *