Verzuimverzekering

Verzuimverzekering

De Wet Uitbreiding Loondoorbetaling verplichtingen Bij Ziekte (WULBZ) is per 1 maart 1996 ingegaan. En per 1 januari 2004 is de Wet Verlenging Loondoorbetaling verplichting ingegaan. Dat houdt in dat u als ondernemer verplicht bent om 70% van het salaris van uw zieke werknemer door te betalen gedurende 104 weken. Bij sommige (collectieve) arbeidsovereenkomsten is zelfs 100% afgesproken. Als u een verzuimverzekering heeft afgesloten, zal (een deel van) het loon van de werknemer door de verzekeraar worden betaald.


Soorten verzuimverzekeringen

Als u ervoor kiest om een verzuimverzekering af te sluiten, kunt u kiezen uit twee verschillende verzekeringsvormen. U kunt kiezen voor de stop-loss verzuimverzekering of voor de conventionele verzuimverzekering.

Stop-loss verzuimverzekering
Een stop-loss verzuimverzekering is een verzekering die voor bedrijven met vijftig werknemers of meer ideaal is. Bij deze verzekeringsvorm kiest u voor een bepaald bedrag, waarvoor u zelf het verzuimrisico wilt dragen. Als de loondoorbetalingverplichtingen dit bedrag overschrijden, zal uw stop-loss verzekering het verschil aanvullen.

Conventionele verzuimverzekering
Bij deze verzekering wordt het gehele bedrag dat u als werkgever doorbetaald aan uw zieke werknemer voor 104 weken vergoed. Het wettelijke minimumloon van 70% wordt in ieder geval vergoed bij deze verzekering. Als u een hoger percentage moet betalen, omdat dit aangegeven staat in de CAO of door een andere toezegging, dan is een hogere vergoeding ook mogelijk. Ook kunt u de werkgeverslasten meeverzekeren tot maximaal 20%. Dit is dan bovenop de verzekerde salarissom.

Waarom een verzuimverzekering afsluiten?

Ondernemers zijn niet verplicht om een verzuimverzekering af te sluiten, maar het kan wel heel verstandig zijn. Als een werknemer voor lange tijd ziek is, dient u hem namelijk 104 weken lang door te betalen. Het kan zijn dat meerdere werknemers tegelijk ziek zijn en dit kan dan grote financiële gevolgen hebben. Een verzuimverzekering betaalt (gedeeltelijk) het bedrag dat u aan de werknemer dient door te betalen.

Premie verzuimverzekering berekenen

U kunt de premie van een verzuimverzekering berekenen door naar de website te gaan van de verzekeraar waar u zich wilt verzekeren. Daar kunt u uw premie laten berekenen nadat u uw gegevens heeft ingevuld. Als u nog niet weet bij welke verzekeraar u een verzekering wilt afsluiten, is het verstandig om op de websites van meerdere verzekeraars de premies te berekenen. Zo kunt u de hoogte van de premies met elkaar vergelijken. Hiervoor kunt u ook naar een vergelijkingssite gaan. Op deze website kunt u in één keer de premies van verschillende verzekeraars berekenen.

Een verzuimverzekering afsluiten
Bijna alle grote verzekeraars in Nederland hebben wel een verzuimverzekering in hun pakket zitten. Het is dan ook verstandig om niet zomaar voor de eerste de beste verzekering te kiezen. U kunt het beste verschillende websites afgaan en daar bekijken en vergelijken welke verzekering het beste bij u past en welke verzekering het goedkoopste is. Meestal kunt u een verzuimverzekering te allen tijde opzeggen. De snelste methode is vaak door telefonisch contact op te nemen met uw verzekeraar. U kunt uw verzekeraar ook mailen of per post benaderen. De contactgegevens staan weergegeven op de website van uw verzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *