Opstalverzekering

Zakelijke opstalverzekering

Brand, storm, blikseminslag of zware regenval. Er zijn verschillende situaties waarin uw bedrijfspand ernstig beschadigd kan raken. En dan? Wie betaalt de kosten? Om de kosten van ernstige schade aan uw bedrijfspand in dit soort situaties te dekken is er de opstalverzekering. Opstal is een bouwwerk wat door de mens geplaatst (gestald) is in de grond. Het gaat dus om een gebouw en in dit geval om een bedrijfsgebouw.

Waarom een opstalverzekering afsluiten?

Een opstalverzekering dekt de schade aan uw bedrijfspand die op verschillende manieren kan ontstaan. Door middel van een opstalverzekering bent u verzekerd voor de financiële gevolgen van schade aan uw bedrijfspand. Bijgebouwen, schuttingen en grond om uw bedrijfspand zijn ook meeverzekerd. Meestal ontstaat de schade door ernstige weersomstandigheden of bijvoorbeeld brand. De schade kan ernstig zijn en de kosten kunnen dan hoog oplopen. Een opstalverzekering is dan ook erg belangrijk, want in deze gevallen dekt een opstalverzekering de kosten. Het hangt er dan wel vanaf welke dekking u kiest.


Soorten opstalverzekeringen

Er zijn verschillende soorten opstalverzekeringen. Zo is er de brandverzekering die enkel de schade veroorzaakt door brand dekt, maar u kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking. Met een uitgebreide, extra uitgebreide of meest uitgebreide opstalverzekering bent u ook verzekerd tegen schade die wordt veroorzaakt door weersomstandigheden.

Brandverzekering
Een brandverzekering spreekt eigenlijk al voor zich. U bent dan verzekerd voor de schade die veroorzaakt wordt door brand. Het is van groot belang om te kijken wat er binnen de brandverzekering valt. Kijk of de fundering en of het glaswerk ook zijn meeverzekerd. Dit kan namelijk verschillen per brandverzekering.

Uitgebreide opstalverzekering

De uitgebreide opstalverzekering is een verzekering die naast schade door brand ook schade in een aantal andere situaties vergoed. Hieronder staat aangegeven wat er vergoedt wordt met de uitgebreide opstalverzekering. Let op: deze lijst geldt niet voor alle uitgebreide opstalverzekeringen. U zult hier zelf zorgvuldig naar moeten kijken per verzekeraar.

  • Waterschade
  • Schade door scherven van spiegels en ramen
  • Brand
  • Vandalisme
  • Omvallen van kranen, bomen en heistellingen
  • Storm (tenminste windkracht 7)
  • (Poging tot) inbraak en diefstal
  • Neerstortende vliegtuigen
  • Ontploffing
  • Rook
  • Blikseminslag
  • Aanvaring en aanrijding

Extra uitgebreide opstalverzekering
Een extra uitgebreide opstalverzekering dekt uiteraard alle schadeoorzaken die gedekt zijn bij een uitgebreide opstalverzekering. Daarnaast vergoedt een extra uitgebreide opstalverzekering nog in een aantal andere situaties de kosten van de schade aan uw bedrijfspand, namelijk:

  • Waterschade door neerslag die via de openbare weg of de begane grond het pand binnenstroomt
  • Smelt, schroei- en zengschade
  • Breek- en hakwerk dat verricht moet worden, omdat er bijvoorbeeld een defecte leiding is die opgespoord en gerepareerd moet worden

Ook hier geldt deze lijst niet voor alle verzekeringen. Kijk dus goed voordat u een extra uitgebreide verzekering afsluit.

Meest uitgebreide opstalverzekering

De meest uitgebreide opstalverzekering wordt ook wel de allrisk opstalverzekering genoemd. Dat houdt in dat u in vrijwel alle situaties verzekerd bent. Naast de situaties waarbij u met een extra uitgebreide opstalverzekering verzekerd bent, dekt een meest uitgebreide opstalverzekering ook in een aantal andere situaties de schade. Hieronder vindt u een opsomming van deze situaties:

  • Schade door overstromingen
  • Schade door aardbevingen
  • Schade aan glaswerk
  • Schade aan de fundering van het bedrijfspand
  • Schade door atoomkernreacties
  • Schade door oorlogsgeweld

Let op: ook hier moet u goed opletten. De bovengenoemde opsomming geldt niet voor alle verzekeraars.

Hoe kunt u de premie van een opstalverzekering berekenen?
Het berekenen van de premie voor een opstalverzekering gaat als volgt. Ga naar de website van de verzekeraar waarbij u zich wilt verzekeren. Ga bijvoorbeeld naar de opstalverzekering van ING. Op de website wordt gevraagd of u uw persoonlijke gegevens in wilt vullen en verdere informatie over uw bedrijf en bedrijfspand wilt opgeven. Nadat u dit heeft ingevuld, zal de premie berekend worden. U kunt dit op verschillende websites doen, zodat u erachter komt welke verzekeraar het goedkoopste en het beste is voor u. Om dit gemakkelijker te maken kunt u ook gebruikmaken van een vergelijkingssite. Op een vergelijkingssite dient u eenzelfde soort vragenlijst in te vullen.



Hoe kunt u een opstalverzekering afsluiten?
Als u de premie heeft berekend en erachter bent bij welke verzekeraar u zich wilt laten verzekeren, kunt u heel gemakkelijk de verzekering afsluiten door op bevestigen te drukken. Als u op bevestigen heeft geklikt, betekent dat dat u akkoord gaat met de voorwaarden en de premie. U zult dan zo spoedig mogelijk bericht krijgen van uw verzekeraar. U bent verzekerd vanaf het moment dat u bericht heeft gehad met de goedkeuring van de verzekeraar.
Hoe kunt u een opstalverzekering opzeggen?

Tegenwoordig mogen verzekeringen niet meer stilzwijgend verlengd worden. Verzekeraars moeten op tijd melden aan de klant wanneer de verzekering wordt verlengd en of vragen de klant dat wilt. Ook zijn zij verplicht om te laten weten wat de mogelijkheden zijn om de opstalverzekering op te zeggen. Als u uw verzekering wilt opzeggen, dan kunt u dat doen via de website van uw verzekeraar. U kunt ook per post of via de mail de verzekering stopzetten. U zult zo spoedig mogelijk bericht ontvangen en uw verzekering zal stopgezet worden.

3 Comments to “Opstalverzekering”

  1. Betreft: Zakelijke opstalverzekering.
    Bij welke verzekeraars kan ik direct online een zakelijke opstalverzekering premie berekenen en afsluiten?
    Ik kan alleen intermediairs vinden.

    Bij voorbaat dank

  2. Let op de kleine lettertjes.

    O.a. voor zakelijke panden een periodieke installatiekeuring ( NEN 1010/3140 ).
    Bij o.a. brand wordt er zonder certificaat van goedkeuring niets uitgekeerd.
    Er zijn al vele voorbeelden van grote schades waar niets is/wordt uitgekeerd.

    Verzekeren willen ze allemaal wel. Maar het gaat om de uitkering bij calamiteiten !!!

  3. Uw artikel gaat over een zakelijke opstalverzekering. U geeft onder het hoofd: “hoe kunt u de premie voor een opstalverzekering berekenen” een link naar “opstalverzekering van ING”, maar dat is foutief. Je komt dan terecht op de ING site voor PARTICULIEREN !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *