Bedrijf starten in het buitenland

bedrijf starten in het buitenland

Wekelijks zijn ze te zien op TV tijdens ikvertrek: mensen die een bedrijf starten in het buitenland. Het is enerzijds een veel gekoesterde wens voor mensen die graag naar het buitenland vertrekken. Anderzijds is het vaak een kwestie van vraag en aanbod waarom mensen een bedrijf in het buitenland beginnen. De spelregels voor bedrijven zijn in het buitenland anders dan in Nederland. Ieder land heeft weer zijn eigen belastingregels en wetten voor ondernemers. De rechtsvormen verschillen per land en ook de sociale zekerheid heeft zeker niet overal het niveau als in Nederland.

Kies het land waar je wilt gaan ondernemen

Zodra je weet in welk land je (mogelijk) wilt gaan ondernemen. Dit is dan ook het beginpunt van jouw inventarisatie van wet en regelgeving. Uiteraard moet je ook je marktonderzoek doen maar in dit geval gaan we er vanuit dat de vraag bestaat en dat jij daar een passend aanbod op hebt. Indien het land dat je kiest onderdeel is van de EER heb je een aantal voordelen. In deze landen mag je namelijk sowieso een bedrijf of een dochteronderneming oprichten. Wil je ondernemen buiten de EER? Dan kan je alleen in samenwerking met lokale partners een bedrijf oprichten. Wil je meer informatie hebben over een specifiek land? Op de website van de wereldbank kan je veel informatie vinden over landen. Je ziet hier bijvoorbeeld economische data mbt inkomens, export, import en het algehele investeringsklimaat.

Registreer je bedrijf in het buitenland

Zodra je het land hebt gekozen en de markt hebt verkend is de volgende stap om een rechtsvorm te kiezen en deze te registreren. In de EU kan je je bedrijf vestigen met alle Nederlandse rechtsvormen. Dat is het voordeel van de Europese Unie. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te registreren. In Nederland hebben we de Kamer van Koophandel. De meeste landen hebben een vergelijkbare instantie waar ondernemingen geregistreerd moeten worden. Dit gaat soms via het ministerie of een handelsrechtbank. Je kan de contactgegevens van het land naar keuze opvragen bij de Nederlandse KVK.

Belasting in het buitenland

De belastingregels voor ondernemers in het buitenland verschilt met de Nederlandse situatie. Om ervoor te zorgen dat je niet dubbel moet betalen heeft Nederland diverse belastingverdragen afgesloten. Laat je adviseren door een specialist om ervoor te zorgen dat je dit goed regelt. Indien je Nederlandse werknemers in het buitenland laat werken voor jouw bedrijf is het belangrijk om de gevolgen voor loonbelasting en de sociale zekerheid in kaart te brengen. Hierbij adviseren we je om contact op te nemen met een specialist.

Subsidies

In het buitenland ondernemen kan ook betekenen dat je in aanmerking komt voor meer of andere subsidies. Bij subsidies en regelingen voor financiering is het belangrijk dat je aan de IMVO voldoet. Hierbij is het belangrijk dat je aan kan tonen wat de maatschappelijke impact is die jouw bedrijf in het buisland brengt.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *