Bedrijf aan huis starten

startende ondernemers informatie centrum

Start ik van uit huis of zoek ik een bedrijfsruimte? In bepaalde situaties kunt u eenvoudig niet vanuit huis starten zoals in de horeca, sommige productiebedrijven en andere activiteiten waar speciale vestigingseisen gesteld worden. Maar als u de mogelijkheid heeft om vanuit huis te starten geeft dat u een lagere “overhead” kostenplaatje waardoor u meer winst kunt creëren of dit financiële voordeel kunt verwerken in uw dienst. Andere voordelen om vanuit huis starten zijn: u kunt, zeker in het begin, extra tijd kunt besteden aan uw onderneming, u hoeft hiervoor niet de deur. Ook bent u laagdrempelig voor uw klanten. Natuurlijk zijn er ook nadelen om een bedrijf aan huis te hebben. Privé en zakelijk kunnen door elkaar heen gaan lopen. U besteedt teveel tijd aan uw bedrijfsleven en te weinig aan uw gezinsleven. Het werken met personeel vereist grote aanpassingen in uw woning en heeft ook consequenties voor uw gezinsleven.

In het algemeen worden bedrijven aan huis voor minder aangezien. Dit is een foute beoordeling. Een slecht onderhouden kantoorpand geeft geen positieve indruk, daar in tegen geeft een nette ontvangstruimte aan huis weer wel een positieve indruk. Ook kunt u buitenshuis uw klanten ontvangen. Ga bij hen langs, heeft u gelijk een indruk van het bedrijf waarvoor u zou kunnen gaan werken of spreek af halverwege af in een wegrestaurant of hotel.

Gemeentelijke richtlijnen

Informeer vooraf bij uw gemeente naar de voorwaarden om vanuit huis uw bedrijf te kunnen starten. Kantoor aan huis wordt meestal geaccepteerd mits daarmee geen overlast gecreëerd wordt voor de buurt. Uw gemeente heeft hier richtlijnen voor opgesteld in een zogeheten bestemmingsplan.

Aftrekbare kosten bedrijf aan huis

Een zelfstandige die vanuit huis werkt en kan aantonen dat meer dan 70% van het inkomen ( = winst + belastbaar loon) in of vanuit de werkruimte thuis wordt verdiend kan alle kosten voor de werkruimte thuis aftrekken. Kosten zoals energie, verzekeren, schoonmaken, inrichten enz… Gebruikelijk is om het percentage van het oppervlak te berekenen. Zo zijn er nog een aantal zaken waarvoor aftrekbaarheid vaststaat ( 100% of 90% of 0%). Let er op dat apparatuur en instrumenten en dergelijke alleen aftrekbaar zijn als ze tot het ondernemingsvermogen horen.

Buitenshuis ondernemen

Als u niet de mogelijkheid heeft om aan huis te beginnen of de situatie vraagt om externe huisvesting zijn er meerdere manier, u kunt huren, kopen, bouwen, pachten of leasen van een bedrijfsruimte.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *