
Veel afbeeldingen op een webpagina kunnen grote gevolgen hebben voor de laadsnelheid van een website. Afbeeldingen optimaliseren blijft, echter, een grote uitdaging voor de meeste mensen.
Waarom afbeeldingen optimaliseren?
Bezoekers van je website zijn doorgaans ongeduldige mensen. Bijna de helft van de websurfers verwacht dat een website binnen twee seconden laadt. Als het langer duurt dan vier seconden, gaan gemiddeld 25% van de bezoekers je website verlaten. Je website optimaliseren op snelheid is dus een prioriteit. De afbeeldingen horen hierbij. Een website bestaat namelijk vaak voor een groot deel uit afbeeldingen. De laadtijd is dus sterk van invloed op de afbeeldingen. Veel mensen gebruiken tegenwoordig een smartphone of tablet en hierbij wordt gesurft op Wi-Fi, maar ook via een mobiele internetverbinding. Het is daarom belangrijk dat je website snel laadt, omdat bijvoorbeeld een gprs netwerk niet erg snel is.
Vijf tips voor het optimaliseren van je afbeeldingen
1. Optimaliseer je afbeeldingen
Voordat je een afbeelding op je website plaatst, kun je het beste eerst je afbeelding optimaliseren. Als de afbeelding bijvoorbeeld 2000 bij 1500 pixels is, kun je jezelf afvragen of dit wel echt nodig is. Is 750 bij 500 pixels in dit geval misschien al genoeg? Dit scheelt al enorm in de grootte van de afbeelding.
2. Verander de resolutie van de afbeelding
Digitale (spiegelreflex) camera’s maken foto’s in hoge kwaliteit. Deze foto’s zijn in hoge kwaliteit, zodat je de mogelijkheid hebt om de foto’s te printen. Echter, heb je op je website niet zo’n enorme resolutie nodig. De afbeelding hoeft immers niet geprint te worden. Je kunt afbeeldingen soms wel tot 10x verkleinen door de resolutie te verlagen.
3. Moet de afbeelding op de website?
Is het echt nodig om een afbeelding op de website te plaatsen? Tegenwoordig is een simpel design van een website erg populair. Minder afbeeldingen en een strakke layout is de trend in 2015. Mits je een fotograaf bent, kun je best wel eens wat foto’s achterwege laten.
4. Verwijder Exif-data
De Exif-data is een data dat de camera automatisch opgeslagen heeft in de foto. Je kunt op je PC dan terugzien welke instellingen je destijds gebruikt hebt (ISO, sluitertijd etc.). Ook kun je zien wanneer de foto gemaakt is en waar de foto gemaakt is, door middel van GPS-data. Deze data hoeft niet op de website te staan en daarom kun je deze data gerust verwijderen. Op het internet zijn diverse (gratis) programma’s te vinden waarmee je de Exif-data kunt verwijderen.
5. Bestandsformaat
Er zijn slechts een aantal bestandsformaten geschikt voor het internet. Je kunt andere dan gif, png of jpg beter achterwege laten. Gif afbeeldingen zijn vooral handig voor logo’s in een of twee kleuren, animaties of een simpele tekening. Ook plaatjes zonder verloop in kleuren worden vaak onder gif opgeslagen. Tevens is het mogelijk om de afbeeldingen transparant te maken. Png afbeeldingen zijn eigenlijk hetzelfde als gif afbeeldingen, maar hebben een betere kwaliteit. Daarnaast heb je de mogelijkheid tot transparantie van de afbeelding. De laatste geschikte bestandsformaat is jpg. Jpg wordt vooral gebruikt voor afbeeldingen met diepte, schaduwen en meerdere kleuren. Jpg geeft veruit de hoogste kwaliteit, maar je kunt de afbeeldingen niet transparant maken zoals bij gif en png.
Bewerkingsprogramma’s
Er zijn verschillende bewerkingsprogramma’s op het internet te vinden waarmee je aan de slag kunt. Enkele voorbeelden zijn Adobe Photoshop, Lightroom of Paint Shop Pro.